Waarom Bitcoin Gebruiken?

Bitcoin werd oorspronkelijk gemaakt als een alternatieve, gedecentraliseerde betaalmethode. In tegenstelling tot internationale bankoverschrijvingen is het, in theorie, goedkoop en worden transacties bijna onmiddellijk verzonden. Een bijkomend voordeel voor verkopers (minder voor gebruikers) is dat transacties onomkeerbaar zijn, waardoor de dreiging van dure terugvorderingen wordt geneutraliseerd.

waarom bitcoin gebruiken

Maar we moeten, zelfs als crypto blog en grote voorstander van deze digitale valuta zijnde, kritisch en onpartijdig blijven en bekennen dat de toenemende populariteit van de cryptomunt niet veel goeds heeft betekent voor het netwerk zelf.

Zo heeft de verbetering van alledaagse betaalmethoden en de snelle ontwikkeling van alternatieve valuta (niet-cryptocurrency), waaronder ook internationale geldtransfers, het voordeel van bitcoin op dit gebied aanzienlijk verminderd. Vooral gezien de stijgende transactiekosten en frequente netwerkknelpunten die het bitcoin netwerk de voorbije tijd heeft gekend.

Bovendien hebben het toenemende toezicht op cryptocurrency en de regelgeving (ter voorkoming van het witwassen van geld en illegale transacties) het gebruik van de cryptocurrency om privacyredenen beperkt.

Dit neemt niet weg dat bitcoin in sommige delen van de wereld nog steeds een efficiëntere en goedkopere manier om geld over de grenzen te sturen. Ook accepteren een aantal grote en kleine detailhandelaren de cryptocurrency als een vorm van betaling, hoewel rapporten suggereren dat de vraag naar deze functie niet hoog is.

Onlangs lijkt bitcoin de rol van beleggingsactiva te hebben aangenomen, omdat traders, institutionele beleggers en kleine spaarders worden aangetrokken door de potentiële prijswaardering van de munt. Daarenboven voelen veel mensen zich meer op hun gemak wanneer een deel van hun vermogen veilig opgeslagen is in bitcoin, waar een centrale autoriteit de toegang niet kan blokkeren of een aandeel er van kan terugvorderen.

Ook niet onbelangrijk om te vermelden is dat sommige bronnen insinueren dat bitcoin in toenemende mate gebruikt wordt voor het witwassen van geld. Dit spreken we zelf graag tegen, want de traceerbaarheid en transparantie van bitcoin en het bitcoin-netwerk tonen aan dat de digitale valuta geen goed middel is voor het witwassen van geld, afpersing of financiering van terrorisme, zoals ook een golf van recente arrestaties kan bevestigen.

Conclusie

Zoals je merkt kent bitcoin nog heel wat obstakels. De oplopende transactiekosten en de afnemende transactiesnelheden zorgen ervoor dat de munt niet zozeer aantrekkelijk wordt voor dagdagelijks gebruik. Dit wil echter niet zeggen dat dit altijd zo zal zijn. Er wordt volop gewerkt aan de munt én het netwerk om de huidige problemen van de baan te helpen.