De Beste Bitcoin Wallets Van 2019

Je eerste bitcoin of crypto investering is een feit en nu ben je op zoek naar een goede bitcoin wallet…

Of misschien heb je, net zoals mij, de zoektocht naar een wallet gewoon een tijdje uitgesteld 😉

Wat het ook moge zijn, je bent op zoek te gaan naar een manier om je virtueel goud veilig te bewaren en dat is een zeer verstandige keuze!

Je hoort vaak verhalen over mensen die fondsen zijn verloren door hacks of gewoon omwille van pure nonchalance wat betreft de veiligheid van hun account. Dat wilt niemand meemaken en we gaan er vandaag dan ook voor zorgen dat dit jouw niet overkomt!

In deze complete Bitcoin Wallet gids leg ik stap voor stap uit hoe je je bitcoins en ander virtueel geld zo veilig mogelijk kan bewaren.

We kijken naar alle mogelijke alternatieven (Cold storage, hot wallets, hardware wallets, …) die er zijn en wegen de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Ik geef je hier alvast een overzicht van de beste hardware wallets. Uitleg over elke wallet, alsook de verschillende soorten, vind je verder in deze blog.

Bitcoin wallets overzicht

Hardware wallets

 Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsKopen
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Sbitcoin wallet rating 5€59,00bitcoin wallet kopen
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet kopen
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet kopen
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet kopen
trezor T hardware walletTrezor Twallet rating 4.5€149,00bitcoin wallet kopen
keepkey bitcoin walletKeepKeywallet rating 4€70,00bitcoin wallet kopen
archos btc wallet kopen
Archoswallet rating 4€49,99bitcoin wallet kopen

*De prijzen in de tabel zijn onderhevig aan veranderingen. Voor actuele prijzen raad ik aan om even door te klikken naar de desbetreffende website.

Cold Wallet vs Hot Wallet

Er zijn verschillende manieren om je cryptomunten te bewaren. Zo zijn er enerzijds Hot Wallets en anderzijds Cold Wallets (ook wel Cold Storage).

Het is niet onbelangrijk om het verschil te weten tussen beide…

De term Hot Wallet wordt gebruikt voor cryptocurrency wallets (portefeuilles) die verbonden zijn met het internet. Over het algemeen zijn ze eenvoudig in gebruik en staan ze de opslag van meerdere tokens toe. Het nadeel is echter dat ze gevoeliger zijn aan hacks of andere technische kwetsbaarheden.

Cold Storage wallets zijn portefeuilles die NIET verbonden zijn met het internet. Zij maken het dus mogelijk om je cryptocurrency offline te bewaren, wat al heel wat veiliger wordt bevonden in vergelijking met een hot wallet. Het nadeel is dat het iets meer tijd kost om op te zetten en dat je er wellicht niet al je altcoins op kwijt kan (Update: intussen is dit al enorm geëvolueerd en bieden sommige cold storage apparaten intussen enorm veel mogelijkheden). Populaire Cold Storage apparaatjes zijn Trezor en Ledger. (Hierover zo dadelijk meer…)

Hot Wallet vs Cold Storage Infographic

Waarom een Wallet gebruiken?

Ok het antwoord lijkt misschien logisch…

Maar een verwittigd man (of vrouw) is er twee waard!

De kans is namelijk groot dat je bitcoins (of altcoins) momenteel op een online exchange staan (zoals Coinbase, Kraken, Bittrex, …). Heb je nog niet geïnvesteerd in cryptocurrency, of weet je niet welke exchange je moet kiezen, bekijk dan zeker volgende post: De beste bitcoin en cryptocurrency exchanges voor België en Nederland

Zij maken het namelijk enorm eenvoudig om bitcoin of andere cryptocurrency paren te verhandelen.

Echter heeft het verelden (Mt. Gox,, waar ongeveer 850.000 Bitcoins werden gestolen) al aangetoond dat online exchanges nooit 100% veilig zijn (ondanks de hoge standaarden).

Daarom is het niet onbelangrijk, eens je officieel bitcoin bezitter bent (en je niet meteen van plan bent om je cryptogeld op te souperen) is het best dat je ze ergens op een veilige plek bewaard. Alleszins toch het grootste deel van je BTC stash. 😉

Hoewel ook exchanges intussen geëvolueerd zijn wat beveiliging betreft (door vb. two factor authenticatie), zou het zonde zijn moest je toch nog slachtoffer worden van een gelijkaardig voorval in de toekomst. Mocht dit toch voorvallen is de kans enorm klein dat je je investering ooit nog terugziet. Zeer zonde natuurlijk…

We kijken even naar de opties…

Cold Storage – Crypto bewaren via een Hardware Wallet

Vanaf het moment dat je een aankoop doet, die hoger is dan 100 euro, (of dat nu bitcoin, Ethereum of eender welke andere cryptocurrency is) en je niet van plan bent deze meteen te verkopen, schaf je best een hardware wallet aan. Een hardware wallet is een apparaat volledig toegewijd aan de beveiliging van je persoonlijke sleutels.

Van de voorheen besproken alternatieven is dit ongetwijfeld hét veiligste alternatief om je Bitcoins te bewaren.

Zo’n hardware wallet kan je verkrijgen vanaf 89 euro.

Hier even de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

 • Volledig offline, wat dit net dé veiligste optie maakt
 • Voor mij persoonlijk de belangrijkste reden: Altijd een gerust gevoel 😉

Nadelen:

 • Iets duurder
 • Niet ideaal om snel cryptocurrency te verhandelen.

Wat zijn de opties?

Trezor Hardware Wallet

De trezor wallet is een portefeuille die de veiligheid van paper wallets (hierover later meer) combineert met het gebruiksgemak van een hot wallet. De wallet is eenvoudig aan te sluiten op je pc en maakt het overzetten van cryptocurrency naar deze wallet enorm eenvoudig.

Ik hoor sommige misschien al denken: Maar hoe zit het dan met malware en keyloggers?

Wel..

Met de Trezor wallet kan je een PIN code instellen. Deze PIN code wordt op het scherm van je Trezor apparaat weergegeven, maar telkens in een andere volgorde. Dit maakt het voor keyloggers of mensen met slechte bedoelingen onmogelijk om je PIN code te “raden”. Zelfs wanneer ze je PIN code hebben bemachtigd hebben ze nog steeds je ‘seed’ nodig. Een seed is een passwoord dat kan bestaan uit 12, 18 of 24 woorden en automatisch wordt gegenereerd door het apparaatje. Deze woorden dien je op te schrijven en op een veilige plek te bewaren (best in meerdere kopieën, je weet maar nooit).

Prijs

Op moment van schrijven kost het goedkoopste alternatief 89 euro. Een kleine investering die je een hoop frustraties en hoofdpijn kan besparen…

trezor wallet portefeuille
Trezor hardware wallet

Update:

Intussen heeft Trezor meerdere  alternatieven. Bekijk all opties op de website door op bovenstaande afbeelding te klikken. Prijzen variëren van 89 euro tot 229 euro (excl. tax).

Bekijk hier alle modellen van Trezor en een lijst van  cryptocurrencies die je op de Trezor kan bewaren.

Ledger Hardware Wallet

Ledger Wallet heeft intussen enkele modellen beschikbaar. Waarvan de Ledger Nano S (€99,99) de bekendste is.

ledger nano s hardware wallet png
Ledger Nano S

Naast de Ledger Nano S heb je nog de Ledger Blue. Dit is een iets geavanceerder model met een groot touchscreen en duidelijkere interface (uiteraard betaal je hiervoor wel iets meer).

Bekijk hier alle modellen van Ledger en een lijst van cryptocurrencies die je op de Ledger kan bewaren.

Dit zijn momenteel de belangrijkste spelers in de hardware wallet market. Om te kijken welke van de twee het beste bij je past raad ik aan om de functionaliteiten eens naast elkaar te leggen. Persoonlijk heb ik gekozen voor de Ledger Nano S, omdat het gebruiksgemak mij hier iets meer aansprak dan die van de Trezor. Ongeacht de functionaliteiten, worden ze beiden als een enorm veilig alternatief bevonden.

Update (18/09/2018):

Een attente lezer stelde me zeer terecht volgende vraag:

Wat als mijn hardware wallet zijn geest geeft?

Vooral niet stressen…

Bij het configureren van je wallet krijg je een unieke sleutel. Geeft je apparaat de geest of vind je het nergens meer terug, dan kan je gewoon een ander apparaatje aanschaffen en vervolgens met behulp van deze sleutel, in combinatie met je PIN code of wachtwoord weer toegang krijgen tot je bezittingen. (Bewaar dus best je sleutel in meerdere kopieën op een veilige plek!)

Crypto bewaren in een Hot Wallet

Online wallets

Webgebaseerde online wallets / portefeuilles bewaren je geheime sleutels online, op een computer die wordt beheerd door iemand anders en tevens is verbonden met het internet. (Zoals dit ook bij exchange websites gebeurt, zie je al waar ik naartoe wil…).
Zo zijn er verschillende online diensten beschikbaar. Sommigen geven je de mogelijkheid om te linken naar mobiele en desktop wallets, waarbij ze je BTC adressen gaan kopiëren tussen verschillende apparaten die je bezit.

Een groot voordeel van zo’n online wallet is natuurlijk dat je, ongeacht van het apparaat dat je gebruikt, toegang hebt van waar je wil.

MAAR ze kunnen ook één groot nadeel hebben. Tenzij volledig correct geïmplementeerd, kunnen ze de organisatie achter de online wallet in het beheer stellen van je geheime sleutels. Dit betekent dat je dus niet in alle gevallen volledig de controle hebt over je Bitcoins…
Dat is natuurlijk een enge gedachte, vooral als je op termijn meer en meer Bitcoins bezit en / of de waarde van de virtuele munt blijft stijgen.

Het is geen slecht idee om je Bitcoins in je online wallets te beperken tot het broodnodige. Slechts kleine bedragen die kunnen dienen voor dagdagelijks gebruik.

Tevens zijn er wel online wallets beschikbaar die over het algemeen veilig zijn bevonden. Dit wil overigens niet zeggen dat je nooit een risico loopt, maar het volledig beveiligen van je account (met o.a. twee-staps verificatie) zal het risico al enorm drukken.

Voorbeelden van zo’n veilig bevonden online wallets zijn:

Coinbase: een online exchange met een geïntegreerde wallet. Coinbase is één van de meest bekende en veiligst bevonde online exchanges.

coinbase account aanmaken

Strongcoin: Zij maken gebruik van wat ze zelf een “hybride” wallet noemen, die het mogelijk maakt om je eigen adressen te versleutelen voordat ze naar de servers worden verzonden. De versleuteling gebeurt tevens in de browser. Strongcoin maakt het tevens enorm eenvoudig om een backup van je belangrijkste info te maken.

strongcoin account maken

Een 3e alternatief dat veilig wordt bevonden door de community is de online wallet van Blockchain.

Mobile Wallet of Mobiele Portefeuille

Een mobiele crypto portefeuille is enorm handig indien je Bitcoin, of een andere cryptocurrency, vaak gebruikt voor transacties in het dagelijkse leven. Een app op je smartphone bewaart je Bitcoin adres, zodat je eenvoudig betalingen kan uitvoeren via je telefoon. De veiligheid hiervan is discussieerbaar. Zo is bijvoorbeeld Apple enorm paranoïde wat betreft virtuele wallets. Zo zijn er in het verleden al enkele apps verdwenen van de Appstore uit voorzorg.

Intussen is de technologie weer een beetje geëvolueerd en heeft Apple niet veel keuze om mee te gaan met de massa. Zo hebben ook de eerder genoemde online wallets “Blockchain” en “Coinbase” intussen een mobiele versie voor iOS (en Android). Sommige wallets maken het zelfs mogelijk om je portefeuille te connecteren met een smartwatch.

Aegis bitcoin portefeuille

Daarnaast zal een zoekopdracht in de AppStore van Apple of de Play Store van Android je snel honderden resultaten opleveren. Bekijk op voorhand de reviews en zoek online info indien nodig. Gebruik op eigen risico en hou ook hier de gouden regel in het achterhoofd:

Beperk het bedrag dat je in mobiele wallets bewaard tot het broodnodige.

Andere alternatieven

Desktop Wallet

Naast het online of mobiel bewaren van je cryptocurrency zijn er ook desktop alternatieven. Hier is de grens online (hot wallet) en offline (cold storage) natuurlijk of de computer in kwestie al dan niet verbonden is met het internet. Ook hier moet je op voorhand op de hoogte zijn van de risico’s:

 • Geeft je desktop de geest en heb je geen back-up gemaakt van je wallet? –> Dag Bitcoins
 • Wordt je pc gehackt en weten de hackers op de één of andere manier toegang te krijgen tot je portefeuille? –> Dag Bitcoins

Sommigen vinden het om deze redenen (en ik vergeet er wellicht nog enkele) ook niet altijd een aan te raden oplossing. Natuurlijk elimineer je de kans om gehackt te worden als je je systeem volledig offline haalt. Qua gebruiksgemak is dit niet altijd ideaal.

Om de worst-case scenario’s even in het achterhoofd te houden (die trouwens vaak te vermijden zijn met back-ups of betere beveiliging), vinden velen het al een vele veiligere oplossing in vergelijking met online wallets.

Graag geef ik dan ook enkele opties mee die positief worden ontvangen door de Bitcoin community:

 • De officiële bitcoin client: Bitcoin Core (die het ook mogelijk maakt om nieuwe adressen aan te maken voor het zenden en ontvangen van de virtuele munt).
 • Multibit: Een goede alternatieve desktop wallet voor Windows, Mac OSX en Linux
 • Bitcoin Armory: Deze desktop portefeuille bied tevens nog enkele geavanceerde beveiligingsopties.

Paper Wallet / Papierportefeuille

De papieren wallet kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Dit is een gratis optie om je bitcoin veilig (en uiteraard volledig offline) te bewaren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je private key (of privé sleutel) neer te pennen op een papiertje en, uiteraard, veilig te bewaren.

De redenen waarom velen toch een hardware wallet verkiezen boven een papieren wallet:

papieren portefeuille ethereum bewaren
Papieren portefeuille voorbeeld
 • Een hardware wallet heeft enkele extra veiligheidsopties waaronder een PIN-code en/of uniek wachtwoord. Zelfs als mensen om de één of andere manier je private key kunnen bemachtigen kunnen ze hier in principe niets mee doen.
 • Ben je je papieren wallet kwijt? Pech!
 • Wil je inloggen met je private key, maar is je pc niet volledig veilig? Dan heb je ook de kans om al je virtuele bezittingen kwijt te spelen.
 • Een hardware wallet staat offline transacties toe, dit kan je niet met een papieren wallet. (Althans niet verzenden).

Conclusie: Hardware Wallets vs Hot Wallets vs Papieren Portefeuilles

Om nog eens alle opties te overlopen:

 • Cold storage
  • Hardware wallet
   • Trezor
   • Ledger
  • Papieren Portefeuille
 • Hot Wallet
  • Online exchange
  • Online wallet
  • Mobiele wallet
 • Desktop wallet (kan zowel cold storage als hot wallet zijn)

Het is intussen duidelijk dat hardware wallets er met kop en nek bovenuit steken als het over het veilig bewaren van je cryptocurrency gaat. Toch zijn ze niet 100% risicoloos. Verlies je je hardware wallet én je sleutels? Vergeet je je PIN-code? Dan is er niet veel dat je kan doen…

Zorg dus ALTIJD dat je meerdere kopieën van je sleutels bewaard. (En op verschillende plaatsen!! In een kluis bij de bank, bij je grootouders, bij je ouders, bij je thuis, …). Neem het zekere voor het onzekere!

Wil je bitcoin aankopen? Neem dan eens een kijkje naar onze lijst van de beste cryptocurrency & bitcoin exchanges

Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van dé beste crypto websites op het web.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *