Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Beste Bitcoin Wallets

Snel navigeren:

Beste Bitcoin Wallets Van 2021

Je eerste bitcoin aankoop (of andere cryptocurrency) is een feit en nu ben je op zoek naar een wallet om je virtueel goud veilig te bewaren.

Of misschien heb je reeds een wallet, maar ben je benieuwd of die wel veilig genoeg is…

Je hoort vaak verhalen over mensen die fondsen zijn verloren door hacks of gewoon omwille van pure nonchalance wat betreft de veiligheid van hun account. Dat wilt niemand meemaken en we gaan er vandaag dan ook voor zorgen dat dit jouw niet overkomt!

In deze bitcoin wallet gids zetten we alle opties op een rijtje en geven we de beste opties die er vandaag de dag zijn om je bitcoin, en ander virtueel geld, zo veilig mogelijk te bewaren.beste bitcoin wallets

We kijken naar alle mogelijke alternatieven (Cold storage, hot wallets, hardware wallets, …) die er zijn en wegen de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Ik geef je hier alvast een overzicht van de beste hardware wallets van 2020 en 2021. Uitleg over elke wallet, alsook de verschillende soorten, vind je verder in deze blog of als je doorklikt naar de detailpagina.

Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsWebsite
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet details
trezor T hardware walletTrezor Tbitcoin wallet rating 5€149,00bitcoin wallet details
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Swallet rating 4.5€59,00bitcoin wallet details
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet details
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet details

*De prijzen in de tabel zijn onderhevig aan veranderingen. Voor actuele prijzen raad ik aan om even door te klikken naar de desbetreffende website.

Cold Wallet vs Hot Wallet

Er zijn verschillende manieren om je cryptomunten te bewaren. Zo zijn er enerzijds Hot Wallets en anderzijds Cold Wallets (ook wel Cold Storage).

Het is niet onbelangrijk om het verschil te weten tussen beide…

De term Hot Wallet wordt gebruikt voor cryptocurrency wallets (portefeuilles) die verbonden zijn met het internet. Over het algemeen zijn ze eenvoudig in gebruik en staan ze de opslag van meerdere tokens toe. Het nadeel is echter dat ze gevoeliger zijn aan hacks of andere technische kwetsbaarheden.

Cold Storage wallets zijn portefeuilles die NIET verbonden zijn met het internet. Zij maken het dus mogelijk om je cryptocurrency offline te bewaren, wat al heel wat veiliger wordt bevonden in vergelijking met een hot wallet. Het nadeel is dat het iets meer tijd kost om op te zetten en dat je er wellicht niet al je altcoins op kwijt kan (Update: intussen is dit al enorm geëvolueerd en bieden sommige cold storage apparaten intussen enorm veel mogelijkheden). Populaire Cold Storage apparaatjes zijn Trezor en Ledger. (Hierover zo dadelijk meer…)

Hot Wallet vs Cold Storage Infographic

Waarom een bitcoin wallet gebruiken?

Ok het antwoord lijkt misschien logisch…

Maar een verwittigd man (of vrouw) is er twee waard!

De kans is namelijk groot dat je bitcoins (of altcoins) momenteel op een online exchange staan (zoals Coinbase, Kraken, Bittrex, …). Heb je nog niet geïnvesteerd in cryptocurrency, of weet je niet welke exchange je moet kiezen, bekijk dan zeker volgende post: De beste bitcoin en cryptocurrency exchanges voor België en Nederland

Zij maken het namelijk enorm eenvoudig om bitcoin of andere cryptocurrency paren te verhandelen.

Echter heeft het verelden (Mt. Gox,, waar ongeveer 850.000 Bitcoins werden gestolen) al aangetoond dat online exchanges nooit 100% veilig zijn (ondanks de hoge standaarden).

Hoewel ook exchanges intussen geëvolueerd zijn wat beveiliging betreft (door o.a. two factor authenticatie en tal van andere beveiligingsmaatregelen), zou het zonde zijn moest je toch nog slachtoffer worden van een gelijkaardig voorval in de toekomst. Zelfs met de hoogste beveiligingsnormen is het nooit uitgesloten dat iemand toegang krijgt tot je account. Laten we toch maar even bekijken hoe we dat kunnen vermijden.

We kijken even naar de opties…

Bitcoin Cold Storage – Bitcoin Hardware Wallets

Eens je officieel bitcoin bezitter bent (en je niet meteen van plan bent om al je virtueel goud meteen te spenderen) is het best dat je ze ergens op een veilige plek bewaard. Alleszins toch het grootste deel van je BTC stash. 😉

De populairste en veiligst bevonden wallets zijn hardware wallets.

Een hardware wallet is een apparaat volledig toegewijd aan de beveiliging van je persoonlijke sleutels (private keys) en bevat tal van extra veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van je fondsen te garanderen.

Zo’n hardware wallet kan je verkrijgen vanaf 50 euro.

Hier even de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

 • Volledig offline, wat dit net dé veiligste optie maakt
 • Extra beveiligingsopties en back-ups
 • Niet alleen goed om bitcoin te bewaren, maar ook tal van andere cryptocurrencies (Ledger heeft hier momenteel de leiding wat betreft het aantal ondersteunde cryptocurrencies).
 • Aanmaken van ongelimiteerde adressen
 • Voor mij persoonlijk de belangrijkste reden: Altijd een gerust gevoel 😉

Nadelen:

 • Het is niet gratis…

We bespreken hier even de populairste opties:

Ledger Hardware Wallet

bitcoin wallet ledger nano SLedger heeft intussen enkele modellen beschikbaar. Waarvan de Ledger Nano S de bekendste is. Recent brachten ze ook een nieuwe en verbeterde versie uit, namelijk de Ledger Nano XDit laatste model heeft een hogere opslagcapaciteit dan zijn voorganger, en heeft een Bluetooth functie, waarmee je eenvoudig je cryptocurrency on-the-go kan beheren.

Naast de Ledger Nano S en X heb je ook nog de Ledger Blue. Dit is een iets geavanceerder model met een groot touchscreen en duidelijkere interface (uiteraard betaal je hiervoor wel iets meer).

Bekijk hier alle modellen van Ledger en een lijst van cryptocurrencies die je op de Ledger kan bewaren.

Welke Ledger wallet kies ik het best?

Dit hangt natuurlijk af van je budget. Als je bereid bent meer dan 200 euro neer te tellen voor een handige touchscreen om zo eenvoudig je fondsen te beheren, dan is de Ledger Blue zeker een betrouwbare optie.

Ben je echter op zoek naar een meer budget vriendelijk alternatief, dan is de Ledger Nano S zeker geen slechte keuze. Het apparaatje doet wat het moet, namelijk veilig je bitcoin (en 1100+ andere crptocurrencies) bewaren. Het enige nadeel is dat je beperkt bent in opslagcapaciteit.

Ledger Nano X Bitcoin WalletHeb je een groot aantal verschillende cryptocurrencies en wil je meerdere wallets tegelijk beheren, dan is de Ledger Nano X met zijn grotere capaciteit wellicht een beter alternatief dan de Nano S. Op het X model kan je meerdere apps tegelijk installeren om zo meerdere van je assets tegelijk te beheren. Daarnaast kan je de Ledger Nano X dankzij zijn bluetooth functie ook on-the-go gebruiken, wat het dus heel wat gebruiksvriendelijker maakt

Sommigen kiezen ook voor een combinatie van de Nano S en Nano X. Waarbij de Nano S dienst doet als een extra back-up toestel dat je bijvoorbeeld in een kluis kan bewaren en het X model gebruikt wordt voor het dagelijks beheer. Dit maakt het natuurlijk eens zo veilig en wordt in dat opzicht wel aangeraden.

Ledger geeft regelmatig kortingen als je beide modellen tegelijkertijd besteld. Bekijk zeker deze pagina voor de nieuwste promo’s.

Trezor Hardware Wallet

De trezor wallet is een portefeuille die de veiligheid van paper wallets (hierover later meer) combineert met het gebruiksgemak van een hot wallet. De wallet is eenvoudig aan te sluiten op je pc en maakt het overzetten van cryptocurrency naar deze wallet enorm eenvoudig.Trezor One Hardware wallet

Ik hoor sommige misschien al denken: Maar hoe zit het dan met malware en keyloggers?

Wel..

Met de Trezor wallet kan je een PIN code instellen. Deze PIN code wordt op het scherm van je Trezor apparaat weergegeven, maar telkens in een andere volgorde. Dit maakt het voor keyloggers of mensen met slechte bedoelingen onmogelijk om je PIN code te “raden”. Zelfs wanneer ze je PIN code hebben bemachtigd hebben ze nog steeds je ‘seed’ nodig. Een seed is een passwoord dat kan bestaan uit 12, 18 of 24 woorden en automatisch wordt gegenereerd door het apparaatje. Deze woorden dien je op te schrijven en op een veilige plek te bewaren (best in meerdere kopieën, je weet maar nooit).

Welke Trezor Hardware Wallet kies ik het best?

Op moment van schrijven kost het goedkoopste alternatief, de Trezor One, 69 euro. Een kleine investering die je een hoop frustraties en hoofdpijn kan besparen…

Intussen heeft Trezor ook meerdere alternatieven. Het recentste model is de Trezor T. Een groter scherm, opslagcapaciteit en enkele andere voordelen.

Bekijk hier alle modellen van Trezor en een lijst van  cryptocurrencies die je op de Trezor kan bewaren.

Trezor VS Ledger

Welke kies je nu het best?

Trezor en Ledger zijn momenteel de belangrijkste spelers in de hardware wallet market. Ze zijn tevens heel gelijkaardig aan elkaar op gebied van veiligheid en net daarom kan ik niet bepaald een argument verzinnen waarbij het ene model voorkeur zou krijgen aan het anderen. Beiden ondersteunen ze duizenden verschillende cryptocurrencies en wallets. De keuze die jij maakt zal daarom voornamelijk afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeur.

Persoonlijk heb ik destijds gekozen voor de Ledger Nano S. Na het bekijken van tal van filmpjes had ik voor mezelf uitgemaakt dat dit apparaatje voldoende was voor mij op dat moment. Bovendien was het ook de iets goedkopere optie en was de iets hogere customizability van de Trezor geen belangrijke factor voor mij persoonlijk. Ondertussen heb ik besloten om ook een Ledger Nano X aan te schaffen, gezien dit het beheer van mijn fondsen heel wat sneller maakt.

Maar het tegenargument kan ook worden gemaakt, degenen die destijds een Trezor One aankochten zullen nu wellicht eerder de upgrade maken naar de Trezor One in plaats van over te schakelen naar Ledger. Een foute keuze kan je in principe niet maken.

Wat als mijn hardware wallet zijn geest geeft?

Ben je je hardware wallet kwijtgespeeld of heeft je hond hem ingeslikt?

Vooral niet stressen…

Bij het configureren van je wallet krijg je een unieke sleutel. Geeft je apparaat de geest of vind je het nergens meer terug, dan kan je gewoon een ander apparaatje aanschaffen en vervolgens met behulp van deze sleutel, in combinatie met je PIN code of wachtwoord weer toegang krijgen tot je fondsen. (Bewaar dus best deze sleutel in meerdere kopieën op een veilige plek!)

Cold Storage Alternatieven

Bitcoin Desktop Wallet

Naast het online of mobiel bewaren van je cryptocurrency zijn er ook desktop alternatieven. Hier is de grens online (hot wallet) en offline (cold storage) natuurlijk of de computer in kwestie al dan niet verbonden is met het internet. Ook hier moet je op voorhand op de hoogte zijn van de risico’s:

 • Geeft je desktop de geest en heb je geen back-up gemaakt van je wallet? –> Dag Bitcoins
 • Wordt je pc gehackt en weten de hackers op de één of andere manier toegang te krijgen tot je portefeuille? –> Dag Bitcoinsbitcoin desktop wallet

Sommigen vinden het om deze redenen (en ik vergeet er wellicht nog enkele) ook niet altijd een aan te raden oplossing. Natuurlijk elimineer je de kans om gehackt te worden als je je systeem volledig offline haalt. Qua gebruiksgemak is dit niet altijd ideaal.

Om de worst-case scenario’s even in het achterhoofd te houden (die trouwens vaak te vermijden zijn met back-ups of betere beveiliging), vinden velen het al een vele veiligere oplossing in vergelijking met een online of hot wallet.

Graag geef ik dan ook enkele opties mee die positief worden ontvangen door de Bitcoin community:

 • De officiële bitcoin client: Bitcoin Core (die het ook mogelijk maakt om nieuwe adressen aan te maken voor het zenden en ontvangen van de virtuele munt).
 • Multibit: Een goede alternatieve desktop wallet voor Windows, Mac OSX en Linux
 • Bitcoin Armory: Deze desktop portefeuille bied tevens nog enkele geavanceerde beveiligingsopties.

Bitcoin Paper Wallet / Papierportefeuille

De papieren wallet kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Dit is een gratis optie om je bitcoin veilig (en uiteraard volledig offline) te bewaren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je private key (of privé sleutel) neer te pennen op een papiertje en, uiteraard, veilig te bewaren.

Zo’n papieren wallet kan je aanmaken en vervolgens uitprinten via bijvoorbeeld bitaddress.org

bitcoin papieren portefeuille

Het argument kan worden gemaakt dat dit echter geen volledige offline optie is… Je adres wordt namelijk online gegenereerd… Als je daarbovenop nog eens gebruikmaakt van een printer die is aangesloten via WiFi op een online netwerk (waar meerdere mensen toegang tot hebben) neem je ook een groot risico.

Bitcoin Paper Wallet vs Bitcoin Hardware Wallet

De redenen waarom velen toch een hardware wallet verkiezen boven een papieren wallet:

Papieren portefeuille voorbeeld

 • Een hardware wallet heeft enkele extra veiligheidsopties waaronder een PIN-code en/of uniek wachtwoord. Zelfs als mensen om de één of andere manier je private key kunnen bemachtigen kunnen ze hier in principe niets mee doen.
 • Ben je je papieren wallet kwijt? Pech!
 • Wil je inloggen met je private key, maar is je pc niet volledig veilig (bijvoorbeeld door Malware, Spyware of virussen)? Dan heb je ook de kans om al je virtuele bezittingen kwijt te spelen.
 • Een hardware wallet staat offline transacties toe, dit kan je niet met een papieren wallet. (Althans niet verzenden, wel ontvangen).

Bitcoin Hot Wallets

We kunnen concluderen dat cold storage wallets (en dan voornamelijk de Hardware apparaatjes van Ledger en Trezor) momenteel dé veiligste optie zijn om je bitcoin (en andere cryptomunten) veilig te bewaren. Hot wallets worden in feite altijd afgeraden, gezien deze online worden beheerd en dus gevoeliger zijn aan hacks en dus diefstal.

Toch zijn er situaties waarbij Hot Wallets een goede, al dan niet tijdelijke, optie kunnen zijn voor het bewaren van een klein aantal van je bitcoin of cryptocurrency. (Bijvoorbeeld voor dagdagelijkse aankopen).

Online wallets

Webgebaseerde online wallets / portefeuilles bewaren je geheime sleutels online, op een computer die wordt beheerd door iemand anders en tevens is verbonden met het internet.

Zo zijn er verschillende online diensten beschikbaar. Sommigen geven je de mogelijkheid om te linken naar mobiele en desktop wallets, waarbij ze je bitcoin adressen gaan kopiëren tussen verschillende apparaten die je bezit.

Een groot voordeel van zo’n online wallet is natuurlijk dat je, ongeacht van het apparaat dat je gebruikt, toegang hebt van waar je wil.

MAAR ze kunnen ook één groot nadeel hebben. Tenzij volledig correct geïmplementeerd, kunnen ze de organisatie achter de online wallet in het beheer stellen van je geheime sleutels. Dit betekent dat je dus niet in alle gevallen volledig de controle hebt over je Bitcoins…
Dat is natuurlijk een enge gedachte, vooral als je op termijn meer en meer Bitcoins bezit en / of de waarde van de virtuele munt blijft stijgen.

Het is geen slecht idee om je Bitcoin in je online wallets te beperken tot het broodnodige. Slechts kleine bedragen die kunnen dienen voor dagdagelijks gebruik.

Tevens zijn er wel online wallets beschikbaar die over het algemeen veilig zijn bevonden. Dit wil overigens niet zeggen dat je nooit een risico loopt, maar het volledig beveiligen van je account (met o.a. twee-staps verificatie) zal het risico al enorm drukken.

Voorbeelden van zo’n veilig bevonden online wallets zijn:

Coinbase: een online exchange met een geïntegreerde wallet. Coinbase is één van de meest bekende en veiligst bevonde online exchanges. Daarnaast kan je op dit platform ook traden.

coinbase account aanmaken

Strongcoin: Zij maken gebruik van wat ze zelf een “hybride” wallet noemen, die het mogelijk maakt om je eigen adressen te versleutelen voordat ze naar de servers worden verzonden. De versleuteling gebeurt tevens in de browser. Strongcoin maakt het tevens enorm eenvoudig om een backup van je belangrijkste info te maken.

strongcoin account maken

Een 3e alternatief dat veilig wordt bevonden door de community is de online wallet van Blockchain.

Mobile Wallet of Mobiele Portefeuille

Een mobiele crypto portefeuille kan enorm handig zijn indien je bitcoin, of een andere cryptocurrency, vaak plant te gebruiken om transacties te verrichten in het dagelijkse leven. Een app op je smartphone bewaart je Bitcoin adres, zodat je eenvoudig betalingen kan uitvoeren via je telefoon.

De veiligheid hiervan is discussieerbaar. Zo is bijvoorbeeld Apple enorm paranoïde wat betreft virtuele wallets. Zo zijn er in het verleden al enkele apps verdwenen van de Appstore uit voorzorg.

Intussen is de technologie weer een beetje geëvolueerd en heeft Apple niet veel keuze om mee te gaan met de massa. Zo hebben ook de eerder genoemde online wallets “Blockchain” en “Coinbase” intussen een mobiele versie voor iOS (en Android). Sommige wallets maken het zelfs mogelijk om je portefeuille te connecteren met een smartwatch.

Aegis bitcoin portefeuille

Daarnaast zal een zoekopdracht in de AppStore van Apple of de Play Store van Android je snel honderden resultaten opleveren. Bekijk op voorhand de reviews en zoek online info indien nodig. Gebruik op eigen risico en hou ook hier de gouden regel in het achterhoofd:

Beperk het bedrag dat je in mobiele wallets bewaard tot het broodnodige.

Beste Mobiele Wallet 2021

De veiligst bevonden mobiele wallet van dit moment is die van Mycelium. De app van mycelium is beschikbaar op zowel Android als iPhone toestellen en heeft tal van veiligheidsmaatregelen (en type accounts) om het meeste uit een mobiele wallet te halen. Het enige nadeel is dat dit misschien geen ideale wallet is voor beginners. De eerder genoemde mobile wallets zijn dan wel weer enorm handig in gebruik…

Conclusie: Beste Bitcoin Wallets van 2021

Om nog eens alle opties te overlopen:

 1. Beste hardware wallets: Ledger & Trezor
 2. Beste bitcoin mobiele wallet: MyCelium
 3. Beste bitcoin desktop wallet: Bitcoin Armory
 4. Beste bitcoin papieren portefeuille generator: Bitaddress

Het is intussen duidelijk dat hardware wallets er met kop en nek bovenuit steken als het over het veilig bewaren van je cryptocurrency gaat. Er zijn argumenten om een ander type wallet te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een mobiele wallet voor dagdagelijkse aankopen. Echter staat de markt van de hardware wallets niet stil. Zo zijn nieuwe hardware wallets, zoals de Ledger Nano X,  ook in staat om ook op een dagdagelijkse manier eenvoudig transacties te verrichten.

Natuurlijk snap ik ook dat het misschien de moeite niet is om 60 euro of meer te spenderen aan zo’n hardware apparaatje als je slechts een klein bedrag aan cryptocurrency bezit. Maak dus voor jezelf uit welk bedrag je riskeert te verliezen en of die investering de moeite waard is… In ieder geval: better safe than sorry.

Wil je bitcoin aankopen? Neem dan eens een kijkje naar onze lijst van de beste cryptocurrency & bitcoin exchanges

Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van dé beste crypto websites op het web.

Facebook
Twitter
LinkedIn