Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin kopen

Snel navigeren:

Je wil bitcoin kopen maar je weet niet precies waar te beginnen? Geen zorgen! Met behulp van deze overzichtelijke gids helpen we je graag op weg zodat je eerste bitcoin aankoop volledig vlekkeloos verloopt.

Van het kiezen van een geschikt en betrouwbaar cryptocurrency handelsplatform tot de aanschaf van bitcoin of een andere cryptocurrency. Onderaan deze blog vind je eveneens een zeer uitgebreide FAQ sectie.

Deze gids is geschikt voor zowel Belgische als Nederlandse investeerders.

Bitcoin Kopen in België: Hoe doe je dat?

bitcoin kopen belgieJe eerste bitcoin kopen (of althans een deel van een bitcoin) is helemaal niet zo’n ingewikkeld proces. Integendeel, binnen een kwartiertje kan je zomaar al in het bezit zijn van je eerste bitcoin, zelfs als je helemaal van 0 moet beginnen.

Het proces gaat als volgt:

 1. Kiezen van een betrouwbaar handelsplatform (zie verder voor een overzicht)
 2. Aanmaken van een account 
 3. Het verifiëren van je identiteit (KYC of Know Your Customer – dit is verplicht)
 4. Het overschrijven van euro naar je account (dat kan via overschrijving, Bancontact, iDeal, kredietkaart, …)
 5. Je euro’s omwisselen naar bitcoin of een andere cryptocurrency
 6. Klaar!

Bekijk je toch liever een filmpje? Cryptobijbel maakte volgende stap-voor-stap video van hoe je precies een bitcoin aankoop (en verkoop) doet. We leggen alles stap voor stap uit. Ideaal voor beginners.
In dit geval maken we gebruik van het populaire handelsplatform Bitvavo.

Tip: Registreer via onze Bitvavo partnerlink en geniet van een mooie welkomstbonus waarbij je géén handelskosten betaald op de eerste €10.000 waarmee je handelt op het platform)

Bitcoin kopen in België: Waar doe je dat?

Niet alle handelsplatformen ondersteunen dezelfde betaalopties voor het storten van euro’s. Indien je bijvoorbeeld een bitcoin of cryptocurrency aankoop wil doen via Bancontact of PayPal, dan zijn je opties heel wat beperkter. Bij de meeste handelsplatformen kan je wel probleemloos een overschrijving doen, het nadeel is alleen dat het soms een aantal dagen kan duren vooraleer je tegoed beschikbaar is. We linken hier door naar de pagina’s voor de verschillende betaalopties (ook te zien in de tabel verder in deze blog)

Bitcoin aankopen doe je meestal via een online exchange of handelsplatform. 

Crypto kopen via een handelsplatform

Cryptocurrency handelsplatformen (exchanges) maken het mogelijk om verschillende cryptocurrencies waaronder bitcoin te kopen en te verkopen.

Er zijn intussen honderden handelsplatformen wereldwijd, met elk een verschillend aanbod van cryptocurrencies, handelsvolumes en opties. Niet al deze handelsplatformen zijn toegankelijk vanuit België of Nederland. Om het je eenvoudig te maken lijsten we daarom even alle exchanges op die dat wél zijn:

Hier alvast een lijst met de populairste bitcoin handelsplatformen (beschikbaar in zowel België als Nederland):

ExchangeBeginners?ScoreBetaaloptiesWebsite
bitcoin kopen bitvavogoed

9/10

PayPal
Bancontact
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitVavo
binance exchangemedium

8/10

iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

Binance
OKX bitcoin kopen Belgiegoed

7/10

iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

OKX Exchange
coinbase exchangegoed

7/10

Overschrijving
Kredietkaart

Coinbase
crypto kopen bitcoinmeestergoed

6/10

Bancontact
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitcoinMeester

Welk handelsplatform kies ik best?

Je kan in principe geen foute keuze maken. Alle bovenstaande exchanges zijn stuk voor stuk aanzienlijke spelers die worden gezien als de marktleiders van gecentraliseerde handelsplatformen. De scores in de tabel zijn gebaseerd op zaken zoals gebruiksvriendelijkheid, aanbod van cryptocurrencies, handelskosten, opties voor traders, etc. 

Hieronder lijsten we nog even een aantal belangrijke kenmerken op van deze handelsplatformen.

Tip: Een account maken op deze handelsplatformen is altijd volledig gratis. En niemand verplicht je om bij slechts één handelsplatform te blijven. Test en vergelijk gerust zelf om te bepalen welk platform je het meeste aanspreekt.

BitVavo
 • bitvavo bitcoin kopen

  Handelsplatform gevestigd in Nederland
 • Marktleider in Europa
 • Aankopen via iDEAL en Bancontact mogelijk
 • Snelle verificatie en gebruiksvriendelijk
 • Tot €10.000 traden zonder handelskosten (bij aanmelding via onze Bitvavo Partnerlink)
 • Naast bitcoin hebben ze ook een groot aanbod cryptocurrency’s (275+ handelsparen).

Korte samenvatting: BitVavo is een populair handelsplatform in Europa. Goed voor zowel de beginnende als de meer gevorderde investeerder. Het eenvoudig omwisselen van euro naar crypto (en andersom) is mogelijk, alsook heb je de optie om te handelen via een geavanceerde trading interface. Het onderling verhandelen van crypto naar een andere crypto (vb. van bitcoin naar Ethereum) is ook mogelijk, aangezien ze meer dan 275+ verschillende handelsparen aanbieden.

OKX
 • Populaire exchange met  groot  handelsvolumeOKX exchange review
 • Enorm groot aanbod (300+ cryptocurrencies)
 • Aankoop via overschrijving, kredietkaart of iDEAL
 • Zeer leuke bonus bij aanmelden (ontvang een Mystery Box met verschillende crypto tot wel €10000)
 • Mogelijkheden tot staking voor vele verschillende altcoins
 • Nadeel: voorlopig nog geen Nederlandstalige website

Korte samenvatting: OKX is een exchange die heel snel aan populariteit wint in Europa. Met intussen meer dan 25 miljoen gebruikers maakt dat OKX één van ’s werelds grootste exchanges. Desondanks OKX voorlopig nog geen Bancontact optie heeft voor België zet ik deze exchange toch bovenaan in het lijstje. En wel hierom: Gezien ze de Europese markt willen penetreren maken ze momenteel namelijk gebruik van een heel leuke bonus die je als nieuwe investeerder niet mag missen. Doe je een storting van €50 dan krijg je namelijk een Mystery Box die bedragen (in crypto) kan bevatten tot zo’n €10000. Uiteraard is de kans klein dat je meteen de hoofdprijs schiet. Toch ontvingen een aantal van mijn real-life vrienden bonussen die opliepen tot zo’n €400. Niet slecht, en tevens volledig risicoloos. Je kan namelijk je geld (en gewonnen crypto) meteen weer afhalen (of doorsturen naar een ander platform) mocht je dat willen.

Bitcoin kopen via OKX

Binance
 • Populairste exchange wereldwijd (dus: groot handelsvolume)binance bitcoin platform
 • Enorm aanbod cryptocurrencies
 • Zeer populair bij traders (omwille van goedkope trading fees en de mogelijkheid tot margin trading)
  • Alleen bij Cryptobijbel: 20% commission kickback rate – Krijg 20% van je fees terugbetaald! Cryptobijbel bezit meer dan 500 BNB tokens (Binance tokens). Hierdoor kunnen we gebruikers die via onze link registeren een nóg goedkoper trading tarief aanbieden.
 • Handige App
 • Hier een stap-voor-stap gids over hoe je van start gaat in Binance

Korte samenvatting: Binance is het meest uitgebreide cryptocurrency platform wereldwijd. Een enorm aanbod cryptocurrencies, groot handelsvolume, tal van opties qua staking en trading, een Binance Visa kaart, een NFT platform, etc, etc. Ben je heel actief bezig met crypto dan heb je wellicht een account bij deze exchange. Ondanks dit alles is dit toch niet het platform dat ik beginners aanraad voor een eerste aankoop. Net omwille van dit scala aan opties kan het platform enorm overweldigend zijn, vooral voor nieuwe investeerders.

Bitcoin Kopen via Binance

Coinbase

Bitcoin kopen via Coinbase

Korte samenvatting: Coinbase is een populaire exchange in Europa en tevens het eerste beursgenoteerde crypto handelsplatform wereldwijd. Naast heel wat opties om te handelen hebben ze ook een eigen NFT platform.

BitcoinMeester
 • Nederlandse exchangecrypto kopen bitcoinmeester
 • Groot aanbod (200+ cryptocurrencies)
 • Aankoop via Bancontact en iDEAL mogelijk

Korte samenvatting: BitcoinMeester is een broker, geen handelsplatform. Je hebt hier niet de mogelijkheid om te traden, enkel om euro’s naar crypto om te wisselen en vice versa. Reken op een ongunstigere koers (ze bepalen zelf de prijs waarvoor ze bitcoin of een andere cryptocurrency verkopen, die zal altijd hoger liggen dan bij de andere handelsplatformen die we in dit bericht hebben besproken. Op handelsplatformen betaal je namelijk steeds de marktprijs.).

BitcoinMeester is eenvoudig in gebruik, maar de opties zijn heel wat beperkter en de kosten best wel wat hoger (hogere transactiekosten, hogere handelskosten en een ongunstigere koers). We zouden het daarom zelf niet meteen aanraden aan onze vrienden. Wel is het eenvoudig in gebruik, accounts worden snel geverifieerd en tevens zijn ze gevestigd in Nederland.

Bitcoin kopen via Bitcoin Meester

Waarom bitcoin kopen?

Een vraag die je als nieuwe bitcoin eigenaar wel zal krijgen is: “Waarom heb je nu precies bitcoin gekocht?”. We gaan er van uit (of hopen althans) dat je hier wel antwoord op kan geven. Toch is het nooit slecht om het geheugen even op te frissen.

Bitcoin: Het Digitale Goud

Naar bitcoin wordt vaak verwezen als “het digitale goud”. Dit omdat beiden voornamelijk één gemeenschappelijk doel hebben, namelijk: vermogensbescherming. Goud (alsook andere edelmetalen) wordt al eeuwenlang gezien als een “safe haven” tijdens economische onzekerheden, vooral omdat de voorraad beperkt is en niet zomaar kan worden bijgedrukt zoals dat bij fiatgeld wel het geval is.

Hedge Tegen Inflatie en Schaarste

Bitcoin biedt een innovatieve oplossing om inflatie te bestrijden en de problemen van ons huidige financiële systeem aan te kaarten.
Fun fact: Sinds de coronapandemie heeft de Federal Reserve massaal (lees: biljoenen) dollars bijgeprint om de economie te ondersteunen. Meer geld in omloop => geld wordt minder waard =>  devaluatie van fiat valutas => verhoogde inflatie. Bitcoin heeft een vaste voorraad van 21 miljoen munten, wat betekent dat het niet kan worden bijgedrukt. Deze absolute schaarste maakt Bitcoin een aantrekkelijke bescherming tegen het onvermijdelijke bijprinten van geld en dus inflatie.

Bescherming Tegen Economische Onzekerheid

Ondanks het feit dat Bitcoin pas in 2009 werd geïntroduceerd, heeft het al laten zien dat het waarde kan bieden in tijden van economische onzekerheden. Goud heeft zijn waarde behouden door talloze financiële crises heen. En Bitcoin, ondanks zijn korte bestaan, lijkt hetzelfde patroon te volgen. 

Groeipotentieel: Van Innovatie naar Mainstream

Bitcoin heeft sinds zijn ontstaan een indrukwekkende en exponentiele groeicurve doorgemaakt. Met een huidige marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen euro (€1.000.000.000.000) kunnen we stellen dat bitcoin intussen een belangrijke positie heeft ingenomen. Vergeleken met de 10 biljoen euro van goud, is er echter nog heel wat ruimte voor groei, vooral nu meer institutionele beleggers de markt betreden.

Financiële Vrijheid: Jij Bent de Eigen Bank

Een van de grootste voordelen van Bitcoin is de financiële vrijheid die het biedt. Jij bent de baas over je eigen virtuele munten. Er is geen bank of overheid die kan bepalen wat je met je Bitcoin doet. Vooral in land landen met strenge financiële regelgeving of hoge inflatie is dit zeer waardevol.

Diversificatie: Maak je Portefeuille Sterker

Bitcoin kan een waardevolle toevoeging aan je beleggingsportefeuille zijn. Het heeft een lage correlatie met traditionele activa zoals aandelen en obligaties. Het toevoegen van Bitcoin aan je portefeuille kan helpen om je risico’s te spreiden en je investeringen te beschermen tegen marktschommelingen. Goud biedt een vergelijkbaar diversificatie voordeel, echter is Bitcoin heel wat toegankelijker, eenvoudiger te verhandelen en kostenefficiënter.

Toegankelijkheid en Innovatie: De Toekomst van Investeren

Een van de grootste voordelen van Bitcoin is de toegankelijkheid. Het kopen of verkopen van fysiek goud is heel wat omslachtiger vergeleken met een snelle digitale aankoop van bitcoin. Daarnaast opent het sinds de recente introductie van Bitcoin ETF’s (Exchange Traded Funds) ook voor heel wat traditionele en institutionele investeerders de deuren. ETF fondsen bieden een gereguleerde en eenvoudige manier voor investeerders om Bitcoin te krijgen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het opslaan en beveiligen van de munten zelf.

Bitcoin en de Jongere Generaties

Jongere generaties zijn opgegroeid in een digitale wereld. Terwijl goud een gevestigde waarde blijft, spreekt Bitcoin de digitale generatie aan vanwege zijn technologische innovaties en gebruiksgemak. Jongeren zien Bitcoin als een innovatief en technologisch geavanceerd alternatief vergeleken met traditionele investeringen zoals goud.

Bitcoin kopen via handelsplatformen: FAQ

Is het normaal dat een exchange achter mijn identiteitsgegevens vraagt?

Absoluut! Omwille van de maatregelen met betrekking tot ‘know-your-customer’ (KYC) en AML (anti-money-laundering) wordt van handelsplatformen verwacht dat ze je identiteitsgegevens verifiëren. Dit is bij wet verplicht voor platformen gebaseerd in Europa en Amerika. Meestal wordt gevraagd naar een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitsbewijs of rijbewijs.

identiteit verifieren bitcoin kopen
Soms kan het zijn dat deze verificatie enorm snel wordt uitgevoerd. Vaak kan je na een halfuurtje tot een uurtje al handelen. Toch kan het, afhankelijk van de drukte op dat moment iets langer duren vooraleer uw identiteit wordt geverifieerd. Het blijft namelijk een manueel proces. Pas na verifciatie is het mogelijk om bitcoins aan te kopen.

Zonder KYC crypto kopen?

Geen zin om je identiteitskaart boven te halen? Wel, er zijn zeker opties. De OKX exchange is daar zo ééntje van. Hier kan je ook gaan handelen én zelfs je geld er weer afhalen zonder de hele KYC rompslomp. Dit tot 10 BTC. Het is mogelijk dat dit in de toekomst nog verandert, maar voorlopig is OKX dé beste optie om meteen te gaan handelen zonder KYC.

Hoe zit dat met transactiekosten en andere kosten?

De uiteindelijke kosten (ook wel: fees) waarmee je te maken krijgt bij een bitcoin aankoop zijn afhankelijk van het handelsplatform dat je kiest. Bovenstaande platformen die we op deze pagina hebben opgelijst zijn hierin heel competitief met elkaar. De kosten die je betaald zijn quasi verwaarloosbaar. Toch geven we graag nog een extra woordje uitleg zodat je exact weet wat je mag verwachten en waar je op kan letten bij een aankoop.

bitcoin kopen - transactiekosten

De huidige koers van bitcoin

De prijs die je uiteindelijke betaald voor één bitcoin (of een deel van een bitcoin) kan verschillen van exchange tot exchange. Dit zijn meestal kleine verschillen en kan ieder moment wijzigen. Zo kan het zijn dat je op exchange A bitcoin kan kopen aan een koers van €60.000, terwijl de koers op datzelfde moment €60.050 is bij exchange B. 

 

De betaalmethode die je selecteert

De kosten die jij betaald zijn vaak afhankelijk van de betaalmethode die jij selecteert. Zo zijn Bancontact (voor België), iDEAL (voor Nederland) en overschrijvingen vaak gratis of quasi kosteloos. Voor aankopen met kredietkaarten (Visa, Mastercard) wordt er doorgaans wel een kleine fee aangerekend op basis van het aankoopbedrag. Wil je Bitcoin Kopen met PayPal zullen de kosten ook net iets hoger zijn. Handelsplatformen hebben hier vaak geen keuze en rekenen louter de kosten door die ze anders zelf moeten betalen.

Overige transactiekosten

Afhankelijk van de betaalmethode die jij selecteert betaal je meestal een vast percentage dat ook weer van exchange tot exchange kan verschillen (en mogelijks ook van het aantal bitcoin je op dat moment koopt).

Geen zorgen! De exchanges in bovenstaande tabel zijn zeer competitief en percentages liggen dicht bij elkaar. Bovendien kan het zijn dat je op de ene exchange iets meer transactiekosten betaald, maar tegen een iets gunstigere koers kan aankopen. Bij kleine bitcoin aankopen (<€200) zijn deze verschillen dus vaak verwaarloosbaar.

Indien je van plan bent enkele (honderden) duizenden euro’s te investeren kan het toch wel de moeite lonen om de vergelijking eens te maken.

Hoe lang moet ik wachten vooraleer ik mijn bitcoin ontvang?

Van zodra je account werd geverifieerd kan je meteen aan de slag met je eerste bitcoin aankoop. Het hangt af van exchange tot exchange hoe lang die verificatie duurt. Dit kan van enkele minuten tot enkele dagen zijn. Dat laatste is echter zeer uitzonderlijk.

Soms leggen exchanges ook een stop op de accounts die kunnen worden aangemaakt, afhankelijk van het aantal aanvragen die ze op dat moment binnenkrijgen. Indien je van plan bent om met meerdere exchanges te handelen, is het aangeraden om je account alvast aan te maken en te laten verifiëren. Moest er dan toch een nieuwe zondvloed aan investeerders komen, ben je in ieder geval zeker dat je kan handelen!

Na bitcoin aankoop: veilig bewaren

Deze stap is optioneel, want vaak kan je je bitcoin gewoon bewaren op het handelsplatform waar jij je aankoop doet. Toch raden we zeker aan om even verder te lezen, zodat je steeds op de hoogte bent van de risico’s.

bitcoin portefeuilleNa je eerste bitcoin aankoop, wordt het aangeraden dat je je bitcoin nu zelf veilig gaat bewaren.

Ik hoor je denken: Is mijn bitcoin dan niet veilig op een handelsplatform?

Wel, bitcoin of cryptocurrency exchanges zijn intussen al erg verbetert wat betreft veiligheid (indien je effectief ook alle nodige functies hiervoor inschakelt!!). Toch zijn er door de jaren heen al een aantal voorvallen geweest waarbij handelsplatformen slachtoffer zijn van een hack of cyberaanval en vele gebruikers hierdoor hun cryptocurrency zijn kwijtgeraakt. Ook al hebben de meeste gerenommeerde platformen hier tegenwoordig wel een soort van verzekering voor, maak je het toch liever niet mee.

Een bekend gezegde in de cryptocurrency community is tevens ook “Not your keys, not your coins”

Je wilt namelijk ten alle tijden zélf in het beheer zijn van je eigen bitcoin privésleutel! Staat je bitcoin op een exchange, dan ben niet jij maar de exchange zelf in het bezit van deze sleutel.

Wat zijn je opties?

 • Dit kan een online portemonnee zijn (hetzij onderdeel van een uitwisselingsplatform (exchange) of via een onafhankelijke provider)
 • Een desktopportefeuille
 • Een mobiele portemonnee
 • Een offline / cold storage portemonnee (zoals een hardwareapparaat of zelfs een papieren portemonnee).

Voor kleinere bedragen, waar je regelmatig plant transacties mee te verrichten, is een mobiele of online wallet vaak handig. De meeste populaire exchanges hebben vaak ook gewoon een mobiele applicatie. Weet wel dat je dan in de meeste gevallen vaak niet zelf in het bezit bent van je privésleutel. Indien je géén privésleutel krijgt, is het in dat geval soms beter om je bitcoin gewoon op het handelsplatform te laten staan en gebruik te maken van de webapplicatie of mobiele applicatie (indien ze hierover beschikken).

Voor grotere bedragen waar je een tijdje geen transacties mee gaat verrichten, wordt het ALTIJD aangeraden je bitcoin te bewaren via cold storage.

Dit kan een hardware apparaatje zijn, zoals de Ledger Nano S, of gewoon een papieren portefeuille. Ja, letterlijk een stukje papier waar je je privésleutel op noteert (je bepaald natuurlijk zelf of je dat veilig genoeg vindt!)

Hier een overzicht van de meest populaire en veiligst bevonden hardware wallets:

Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsKopen
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Sbitcoin wallet rating 5€59,00bitcoin wallet kopen
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet kopen
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet kopen
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet kopen
trezor T hardware walletTrezor Twallet rating 4.5€149,00bitcoin wallet kopen
keepkey bitcoin walletKeepKeywallet rating 4€70,00bitcoin wallet kopen
archos btc wallet kopenArchoswallet rating 4€59,99bitcoin wallet kopen

Je kan nog meer informatie vinden over de verschillende soorten wallets die er zijn, evenals tips over hoe je ze moet gebruiken in volgende blogpost: “Hoe veilig Bitcoin bewaren?

Zoals je zal merken is er binnen deze categorieën van wallets of portefeuilles een breed scala aan services om uit te kiezen, dus doe wat onderzoek voordat je beslist welke versie het beste aansluit bij jouw behoeften.

Het belangrijkste onderdeel van elke portemonnee is het veilig bewaren van je sleutels (een reeks tekens) en / of wachtwoorden. Als u ze verliest, verliest u ook de toegang tot de bitcoin die daar is opgeslagen.

Bitcoin kopen met Contant / Cash Geld?

bitcoin kopen in belgie

Platformen zoals LocalBitcoins helpen u om personen bij u in de buurt te vinden die bereid zijn om bitcoin in te wisselen voor contant geld. Andere platformen waaronder vb. Paxful maken het eveneens mogelijk om P2P (person to person) transacties te verrichten. Toch zouden we dit aan onze eigen vrienden of familie nooit aanraden, gezien er altijd wel een risico aan verbonden is (en vaak héél hoge kosten).

Bovendien bestaat er intussen zoiets als een Bitcoin ATM. Dit zijn geldautomaten die bitcoin naar uw portemonnee (bitcoin wallet) sturen in ruil voor geld. Ze werken op dezelfde manier als bankautomaten: u voert de rekeningen in, houdt de QR-code van uw portemonnee tot een scherm en de bijbehorende hoeveelheid bitcoin wordt naar uw account gestraald. Om te zien of er zich een Bitcoin ATM in jouw buurt bevind kan je hier terecht: Bitcoin ATMs in België en Bitcoin ATMs in Nederland. Reken hier ook wel op hogere transactiekosten vergeleken met een handelsplatform.

(Opmerking: specifieke bedrijven of websites die in deze blog werden genoemd, zijn niet de enige beschikbare opties en mogen niet als aanbeveling worden beschouwd. In deze blog spreken we alleen over onze eigen ervaringen en platformen die we zelf gebruiken.)

* Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen – cryptocurrencies zijn enorm volatiel en de prijs kan snel stijgen, maar dus ook snel weer dalen. CryptoBijbel is tevens geen financieel adviseur en staat niet in voor de gevolgen van aankopen via bovengenoemde websites. Wij raden het ten allen tijden aan om een financieel adviseur te raadplegen alvorens te handelen in cryptocurrencies.

Facebook
Twitter
LinkedIn