Bitcoin Kopen? Eenvoudiger dan het lijkt!

Je bent enthousiast over het potentieel van Bitcoin en je wilt investeren… Of misschien wil je gewoon lekker wat gaan traden.

Wat het ook moge zijn, je eerste (deel van een) bitcoin kopen is helemaal niet zo’n ingewikkeld proces, integendeel.

In deze post kijk ik naar alle opties die er zijn om je eerste bitcoin aankoop probleemloos te laten verlopen

hoe koop je bitcoins

Bitcoins zijn op verschillende manieren te verkrijgen. Zo is het mogelijk om bitcoin aan te kopen door middel van:

 • Bancontact
 • Contant geld (P2P)
 • iDeal
 • Overschrijving
 • Kredietkaart
 • Via Paypal
 • Andere online payment providers (zoals Neteller & Skrill)

Deze aankopen doe je meestal via een online exchange. Het proces is zeer eenvoudig.

Bitcoin kopen: Hoe gaat dat in zijn werk?

1. Open een account bij een exchange

Cryptocurrency exchanges maken het op een eenvoudige manier mogelijk om verschillende cryptocurrencies waaronder bitcoin te kopen en verkopen. Dit kan aan de huidige marktprijs, of je kan een order plaatsen op de prijs die jij wenst te betalen. Je order wordt dan verwerkt van zodra de koers het prijspunt bereikt dat je zelf hebt bepaald.

Er zijn momenteel honderden exchanges wereldwijd, met elk verschillende niveaus van liquiditeit, veiligheid, maar ook transactiekosten, etc. Niet alle exchanges zijn natuurlijk toegankelijk vanuit België of Nederland. Om het jou eenvoudig te maken lijsten we daarom even alle exchanges op die dat wél zijn:

Hier alvast een lijst met de populairste cryptocurrency trading platformen voor Belgen en Nederlanders:

ExchangeBeginners?BetaaloptiesScoreWebsite
coinbase exchangegoedOverschrijving
Kredietkaart
Bancontact
Ideal

A+

Coinbase
binance exchangegoedKredietkaart (Mastercard + Visa)

A

Binance
crypto kopen bitcoinmeestergoedOverschrijving
Kredietkaart
iDeal
BBitcoinMeester
cex exchangegoedOverschrijving
Kredietkaart
ACEX.IO
paxful exchangemedium100+ opties:
Overschrijving, kredietkaart,
Paypal, Giftcards, ...
BPaxful
Bitstamp exchangeniet goed voor beginnersOverschrijving
Kredietkaart
ABitstamp

Alle bovenstaande exchanges hebben we zelf getest en vergeleken op gebied van snelheid, transactiekosten, en moeilijkheid. Op basis daarvan hebben we een score gegeven, waaruit Coinbase onze favoriet bleek te zijn.

Coinbase is niet alleen enorm gebruiksvriendelijk, ook hebben ze een leuke bonus in petto voor degenen die een eerste aankoop doen. Koop je voor minimum €90, krijg je extra bitcoin ter waarde van 9 euro bovenop!

>> Hier een stap-voor-stap gids over hoe je van start gaat in Coinbase

Andere opties:
De grootste Bitcoin-beurs ter wereld, alleszins op moment van schrijven, is BitMEX (op basis van trading volume), hoewel deze voornamelijk gericht is op traders en dus niet meteen wordt aangeraden voor beginners.

Is het normaal dat een exchange achter mijn identiteitsgegevens vraagt?

Absoluut! Met de beperkende maatregelen tegen ‘know-your-customer’ (KYC) en AML (anti-money-laundering) wordt van exchanges verwacht dat ze je identiteitsgegevens verifiëren. Dit is bij wet verplicht! Meestal wordt gevraagd naar een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitsbewijs of rijbewijs.

Het kan soms enkele dagen duren vooraleer uw identiteit wordt geverifieerd. Pas na verifciatie is het mogelijk om bitcoins aan te kopen.

Welke opties zijn er om bitcoin te kopen?

De meeste beurzen accepteren betalingen via mobile banking, maar ook via overschrijving, kredietkaart, ideal, etc. Bitcoin aankopen via PayPal is ook mogelijk, maar het is niet eenvoudig en zal altijd via tussenpersonen lopen. Daarnaast heb je hierdoor vaak te maken met hogere kosten. Indien je toch geen andere optie rest, kan je in deze blogpost lezen wat je mogelijkheden zijn wat PayPal betreft.

Hoe zit dat met transactiekosten?

De prijzen van bitcoin kan verschillen van exchange tot exchange. Dit is afhankelijk van de huidige koers, de transactiekosten die ze rekenen en de fee die je betaald voor het gebruik van het bitcoin-netwerk (mining fee). Vaak gaat dit slechts om enkele euro’s of minder, maar indien je van plant bent grote bedragen te investeren, is het vaak goed om toch eens even de vergelijking te maken.

Hoe lang moet ik wachten vooraleer ik mijn bitcoin ontvang?

Van zodra je identiteitsgegevens zijn geverifieerd kan je aan de slag met je eerste bitcoin aankoop. Het hangt af van exchange tot exchange hoe lang die verificatie duurt. Dit kan van enkele minuten tot enkele dagen zijn.

Soms leggen exchanges ook een stop op de accounts die kunnen worden aangemaakt, afhankelijk van het aantal aanvragen die ze binnenkrijgen. Indien je van plan bent om met meerdere exchanges te handelen, is het aangeraden om je account alvast aan te maken en te laten verifiëren. Moest er dan toch een nieuwe zondvloed aan investeerders komen, ben je in ieder geval zeker dat je kan handelen!

2. Maak een bitcoin portemonnee

bitcoin portefeuille

Na je eerste bitcoin aankoop, is het belangrijk dat je je bitcoin nu veilig gaat bewaren.

Je wilt namelijk ten alle tijden zélf in het beheer zijn van je bitcoin privésleutel!

Wat zijn je opties?

 • Dit kan een online portemonnee zijn (hetzij onderdeel van een uitwisselingsplatform (exchange) of via een onafhankelijke provider)
 • Een desktopportefeuille
 • Een mobiele portemonnee
 • Een offline / cold storage portemonnee (zoals een hardwareapparaat of zelfs een papieren portemonnee).

Voor kleinere bedragen, waar je regelmatig plant transacties mee te verrichten, is een mobiele of online wallet vaak handig. Weet wel dat je dan vaak niet zelf in het bezit bent van je privésleutel.

Voor grotere bedragen of zelfs kleinere bedragen waar je een tijdje geen transacties mee gaat verrichten, wordt het ALTIJD aangeraden je bitcoin te bewaren via cold storage.

Dit kan een hardware apparaatje zijn, zoals de Ledger Nano S, of gewoon een papieren portefeuille. Ja, letterlijk een stukje papier waar je je privésleutel op noteert (je bepaald natuurlijk zelf of je dat veilig genoeg vindt!)

Hier een overzicht van de meest populaire en veiligst bevonden hardware wallets:

 Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsKopen
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Sbitcoin wallet rating 5€59,00bitcoin wallet kopen
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet kopen
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet kopen
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet kopen
trezor T hardware walletTrezor Twallet rating 4.5€149,00bitcoin wallet kopen
keepkey bitcoin walletKeepKeywallet rating 4€70,00bitcoin wallet kopen
archos btc wallet kopen
Archoswallet rating 4€49,99bitcoin wallet kopen

Je kan nog meer informatie vinden over de verschillende soorten wallets die er zijn, evenals tips over hoe je ze moet gebruiken in volgende blogpost: “Hoe veilig Bitcoin bewaren?

Zoals je zal merken is er binnen deze categorieën van wallets of portefeuilles een breed scala aan services om uit te kiezen, dus doe wat onderzoek voordat je beslist welke versie het beste aansluit bij jouw behoeften.

Het belangrijkste onderdeel van elke portemonnee is het veilig bewaren van je sleutels (een reeks tekens) en / of wachtwoorden. Als u ze verliest, verliest u ook de toegang tot de bitcoin die daar is opgeslagen.

Hoe koop je Bitcoins met Contant Geld?

bitcoins kopen

Platformen zoals LocalBitcoins helpen u om personen bij u in de buurt te vinden die bereid zijn om bitcoin in te wisselen voor contant geld. Andere platformen zoals BitQuick en Paxful zullen je naar een bankkantoor bij jou in de buurt brengen dat je in staat stelt een storting te doen en een paar uur later je bitcoin te ontvangen. Deze laatste laat tevens ook betalingen toe via een Playstation, Xbox, Steam, Amazon of Itunes Gift Card, via een Paysafecard en zelfs via Paypal.

Bovendien bestaat er intussen zoiets als een Bitcoin ATM. Dit zijn geldautomaten die bitcoin naar uw portemonnee sturen in ruil voor geld. Ze werken op dezelfde manier als bankautomaten: u voert de rekeningen in, houdt de QR-code van uw portemonnee tot een scherm en de bijbehorende hoeveelheid bitcoin wordt naar uw account gestraald. Om te zien of er zich een Bitcoin ATM in jouw buurt bevind kan je hier terecht: Bitcoin ATMs in België en Bitcoin ATMs in Nederland.

(Opmerking: specifieke bedrijven die hier worden genoemd, zijn niet de enige beschikbare opties en mogen niet als aanbeveling worden beschouwd.)

* Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen – cryptocurrencies zijn enorm volatiel en de prijs kan snel stijgen, maar dus ook snel weer dalen. CryptoBijbel is tevens geen financieel adviseur en staat niet in voor de gevolgen van aankopen via bovengenoemde websites. Wij raden het ten allen tijden aan om een financieel adviseur te raadplegen alvorens te handelen in cryptocurrencies.