Bitcoin Kopen in België: Hoe en waar?

Je bent enthousiast over het potentieel van Bitcoin en je wilt investeren… Of misschien wil je gewoon lekker wat gaan traden.bitcoin kopen belgie

Wat het ook moge zijn, je eerste bitcoin kopen (of althans een deel van een bitcoin) is helemaal niet zo’n ingewikkeld proces, integendeel.

Met behulp van dit blogbericht zorg ik er voor om je eerste bitcoin aankoop volledig probleemloos te laten verlopen en leg ik stap-voor-stap uit wat je precies moet doen. Ik geef tevens een overzicht van de populairste (en tevens goedkoopste) platformen voor een bitcoin aankoop in België (of Nederland).

Heb je totaal nog geen idee wat bitcoin nu eigenlijk is? Dan begin je best hier: Wat is bitcoin?

Bitcoin kopen in België: betaalmiddel kiezen

Bitcoins zijn op verschillende manieren te verkrijgen. De populairste opties zijn:

Andere mogelijkheden zijn via:

 • Overschrijving (De meeste handelsplatformen bieden deze optie aan)
 • Andere online payment providers (zoals Neteller & Skrill)

Bitcoin aankopen doe je meestal via een online exchange. Het proces is zeer eenvoudig.

Waar bitcoins kopen in België?

Cryptocurrency exchanges (ook wel: handelsplatformen of brokers) maken het mogelijk om verschillende cryptocurrencies waaronder bitcoin te kopen en te verkopen. Dit kan aan de huidige marktprijs, of je kan een order plaatsen op de prijs die jij wenst te betalen. Je order wordt dan verwerkt van zodra de koers het prijspunt bereikt dat je zelf hebt bepaald.

Er zijn momenteel honderden exchanges wereldwijd, met elk verschillende niveaus van liquiditeit, veiligheid, maar ook transactiekosten, etc. Niet alle exchanges zijn toegankelijk vanuit België of Nederland. Om het jou eenvoudig te maken lijsten we daarom even alle exchanges op die dat wél zijn:

Hier alvast een lijst met de populairste bitcoin handelsplatformen voor Belgen:

ExchangeBeginners?BetaaloptiesWebsite
crypto kopen bitcoinmeestergoed

Bancontact
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitcoinMeester
bitcoin kopen bitvavogoed

Bancontact
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitVavo
binance exchangegoed

iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

Binance
bitcoin kopengoed

PayPal
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitFlyer
coinbase exchangegoed

Overschrijving
Kredietkaart

Coinbase

Alle bovenstaande exchanges hebben we zelf getest en vergeleken op gebied van snelheid, transactiekosten, en gebruiksgemak. 

Welke bitcoin exchange kies ik nu best?

Dit is heel persoonlijk en zal afhankelijk zijn van wat je doel precies is. Plan je bijvoorbeeld meteen te gaan traden? Wil je niet alleen bitcoin aankopen maar ook andere cryptocurrencies?

Ik geef hier alvast de belangrijkste kenmerken mee van bovenstaande exchanges:

BitcoinMeester
 • Nederlandse exchangecrypto kopen bitcoinmeester
 • Unieke crypto-to-crypto feature waar je eenvoudig de ene cryptocurrency kan omwisselen tegen de andere
 • Enorm aanbod (200+ cryptocurrencies)
 • Aankoop via Bancontact en iDEAL mogelijk

Bitcoin kopen via Bitcoin Meester

BitVavo
bitvavo bitcoin kopen
 • Nederlandse exchange
 • Aankopen via iDEAL en Bancontact mogelijk
 • Snelle verificatie en gebruiksvriendelijk
 • Tot €1000 zonder handelskosten
 • Naast bitcoin hebben ze een ruim aanbod van 60+ cryptocurrency’s

Bitcoin Kopen via BitVavo

Binance
 • Populairste exchange wereldwijd (dus: groot handelsvolume)binance bitcoin platform
 • Enorm aanbod cryptocurrencies
 • Zeer populair bij traders (omwille van goedkope trading fees en de mogelijkheid tot margin trading)
  • Alleen bij Cryptobijbel: 20% commission kickback rate – Krijg 20% van je fees terugbetaald!
  • Cryptobijbel bezit meer dan 500 BNB tokens (Binance tokens). Hierdoor kunnen we gebruikers die via onze link registeren een nóg goedkoper trading tarief aanbieden.
 • Handige App
 • Hier een stap-voor-stap gids over hoe je van start gaat in Binance

Bitcoin Kopen via Binance

BitFlyer
 • PayPal als betaalmethode!bitflyer crypto trading platform
 • Heel gebruiksvriendelijke mobiele applicatie voor on-the-go trading
 • Hoge liquiditeit (altijd veel trading volume)

Bitcoin kopen via BitFlyer

Coinbase

Bitcoin kopen via Coinbase

Is het normaal dat een exchange achter mijn identiteitsgegevens vraagt?

Absoluut! Met de beperkende maatregelen tegen ‘know-your-customer’ (KYC) en AML (anti-money-laundering) wordt van exchanges verwacht dat ze je identiteitsgegevens verifiëren. Dit is bij wet verplicht! Meestal wordt gevraagd naar een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitsbewijs of rijbewijs.

identiteit verifieren bitcoin kopen
Soms kan het zijn dat deze verificatie enorm snel wordt uitgevoerd. Vaak kan je na een halfuurtje tot een uurtje al handelen. Toch kan het, afhankelijk van de drukte op dat moment iets langer duren vooraleer uw identiteit wordt geverifieerd. Het blijft namelijk een manueel proces. Pas na verifciatie is het mogelijk om bitcoins aan te kopen.

Welke opties zijn er om bitcoin te kopen?

De meeste beurzen accepteren betalingen via mobile banking, maar ook via overschrijving, kredietkaart, ideal, etc. Bitcoin aankopen via PayPal is ook mogelijk, maar het is niet eenvoudig en zal altijd via tussenpersonen lopen. Daarnaast heb je hierdoor vaak te maken met hogere kosten. Indien je toch geen andere optie rest, kan je in deze blogpost lezen wat je mogelijkheden zijn wat PayPal betreft.

Hoe zit dat met transactiekosten en andere kosten?

De uiteindelijke kosten en fees waarmee je te maken krijgt bij een bitcoin aankoop zijn afhankelijk van het handelsplatform dat je kiest. Bovenstaande platformen die we op deze pagina hebben opgelijst zijn hierin heel competitief met elkaar. De kosten die je betaald zijn quasi verwaarloosbaar. Toch geven we graag nog een extra woordje uitleg zodat je exact weet wat je mag verwachten en waar je op kan letten bij een aankoop.

bitcoin kopen - transactiekosten

De huidige koers van bitcoin

De prijs die je uiteindelijke betaald voor één bitcoin (of een deel van een bitcoin) is voor iedere exchange ander. Dit zijn meestal kleine verschillen en kan ieder moment wijzigen. Zo kan het zijn dat je op de exchange A bitcoin kan kopen aan een koers van €10.000, terwijl de koers op datzelfde moment €10.025 is bij exchange B.

Als je van plan bent een zeer groot bedrag te investeren kan het de moeite zijn om deze prijzen eens te vergelijken.  (Maar hou dan, vooraleer je aankoopt, ook rekening met de andere kosten uit dit lijstje!)

De betaalmethode die je selecteert

De kosten die jij betaald zijn vaak afhankelijk van de betaalmethode die jij selecteert. Zo zijn Bancontact (voor België), iDEAL (voor Nederland) en overschrijvingen vaak gratis of quasi kosteloos. Voor aankopen met kredietkaarten (Visa, Mastercard) wordt er doorgaans wel een fee aangerekend op basis van het aankoopbedrag. Wil je Bitcoin Kopen met PayPal zullen de kosten ook net iets hoger zijn. Handelsplatformen hebben hier vaak geen keuze en rekenen louter de kosten door die ze anders zelf moeten betalen.

Overige transactiekosten

Afhankelijk van de betaalmethode die jij selecteert betaal je meestal een vast percentage dat ook weer van exchange tot exchange kan verschillen (en mogelijks ook van het aantal bitcoin je op dat moment koopt).

Geen zorgen! De exchanges in bovenstaande tabel zijn zeer competitief en percentages liggen dicht bij elkaar. Bovendien kan het zijn dat je op de ene exchange iets meer transactiekosten betaald, maar tegen een gunstigere koers kan aankopen. Bij kleine bitcoin aankopen (<€200) zijn deze verschillen dus vaak verwaarloosbaar.

Indien je van plan bent enkele (honderden) duizenden euro’s te investeren kan het toch wel de moeite lonen om de vergelijking eens te maken.

Hoe lang moet ik wachten vooraleer ik mijn bitcoin ontvang?

Van zodra je identiteitsgegevens zijn geverifieerd kan je aan de slag met je eerste bitcoin aankoop. Het hangt af van exchange tot exchange hoe lang die verificatie duurt. Dit kan van enkele minuten tot enkele dagen zijn.

Soms leggen exchanges ook een stop op de accounts die kunnen worden aangemaakt, afhankelijk van het aantal aanvragen die ze binnenkrijgen. Indien je van plan bent om met meerdere exchanges te handelen, is het aangeraden om je account alvast aan te maken en te laten verifiëren. Moest er dan toch een nieuwe zondvloed aan investeerders komen, ben je in ieder geval zeker dat je kan handelen!

2. Maak een bitcoin portemonnee

Deze stap is optioneel, want vaak kan je je bitcoin gewoon bewaren op het handelsplatform waar jij je aankoop doet. Toch raden we zeker aan om even verder te lezen, zodat je steeds op de hoogte bent van de risico’s.

bitcoin portefeuilleNa je eerste bitcoin aankoop, wordt het aangeraden dat je je bitcoin nu zelf veilig gaat bewaren.

Ik hoor je denken: Is mijn bitcoin dan niet veilig op een handelsplatform?

Wel, bitcoin of cryptocurrency exchanges zijn intussen al erg verbetert wat betreft veiligheid (indien je effectief ook alle nodige functies hiervoor inschakelt!!). Toch zijn er door de jaren heen al een aantal voorvallen geweest waarbij handelsplatformen slachtoffer zijn van een hack of cyberaanval en vele gebruikers hierdoor hun cryptocurrency zijn kwijtgeraakt. Ook al hebben de meeste gerenommeerde platformen hier tegenwoordig wel een soort van verzekering voor, maak je het toch liever niet mee.

Een bekend gezegde in de cryptocurrency community is tevens ook “Not your keys, not your coins”

Je wilt namelijk ten alle tijden zélf in het beheer zijn van je eigen bitcoin privésleutel! Staat je bitcoin op een exchange, dan ben niet jij maar de exchange zelf in het bezit van deze sleutel.

Wat zijn je opties?

 • Dit kan een online portemonnee zijn (hetzij onderdeel van een uitwisselingsplatform (exchange) of via een onafhankelijke provider)
 • Een desktopportefeuille
 • Een mobiele portemonnee
 • Een offline / cold storage portemonnee (zoals een hardwareapparaat of zelfs een papieren portemonnee).

Voor kleinere bedragen, waar je regelmatig plant transacties mee te verrichten, is een mobiele of online wallet vaak handig. Weet wel dat je dan in de meeste gevallen vaak niet zelf in het bezit bent van je privésleutel. Indien je géén privésleutel krijg, is het in dat geval soms beter om je bitcoin gewoon op het handelsplatform te laten staan en gebruik te maken van de webapplicatie of mobiele applicatie (indien ze hierover beschikken).

Voor grotere bedragen waar je een tijdje geen transacties mee gaat verrichten, wordt het ALTIJD aangeraden je bitcoin te bewaren via cold storage.

Dit kan een hardware apparaatje zijn, zoals de Ledger Nano S, of gewoon een papieren portefeuille. Ja, letterlijk een stukje papier waar je je privésleutel op noteert (je bepaald natuurlijk zelf of je dat veilig genoeg vindt!)

Hier een overzicht van de meest populaire en veiligst bevonden hardware wallets:

 Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsKopen
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Sbitcoin wallet rating 5€59,00bitcoin wallet kopen
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet kopen
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet kopen
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet kopen
trezor T hardware walletTrezor Twallet rating 4.5€149,00bitcoin wallet kopen
keepkey bitcoin walletKeepKeywallet rating 4€70,00bitcoin wallet kopen
archos btc wallet kopenArchoswallet rating 4€59,99bitcoin wallet kopen

Je kan nog meer informatie vinden over de verschillende soorten wallets die er zijn, evenals tips over hoe je ze moet gebruiken in volgende blogpost: “Hoe veilig Bitcoin bewaren?

Zoals je zal merken is er binnen deze categorieën van wallets of portefeuilles een breed scala aan services om uit te kiezen, dus doe wat onderzoek voordat je beslist welke versie het beste aansluit bij jouw behoeften.

Het belangrijkste onderdeel van elke portemonnee is het veilig bewaren van je sleutels (een reeks tekens) en / of wachtwoorden. Als u ze verliest, verliest u ook de toegang tot de bitcoin die daar is opgeslagen.

Bitcoin kopen met Contant / Cash Geld?

bitcoin kopen in belgie

Platformen zoals LocalBitcoins helpen u om personen bij u in de buurt te vinden die bereid zijn om bitcoin in te wisselen voor contant geld. Andere platformen waaronder vb. Paxful maken het eveneens mogelijk om P2P (person to person) transacties te verrichten. Toch zouden we dit aan onze eigen vrienden of familie nooit aanraden, gezien er altijd wel een risico aan verbonden is (en vaak héél hoge kosten).

Bovendien bestaat er intussen zoiets als een Bitcoin ATM. Dit zijn geldautomaten die bitcoin naar uw portemonnee (bitcoin wallet) sturen in ruil voor geld. Ze werken op dezelfde manier als bankautomaten: u voert de rekeningen in, houdt de QR-code van uw portemonnee tot een scherm en de bijbehorende hoeveelheid bitcoin wordt naar uw account gestraald. Om te zien of er zich een Bitcoin ATM in jouw buurt bevind kan je hier terecht: Bitcoin ATMs in België en Bitcoin ATMs in Nederland. Reken hier ook wel op hogere transactiekosten vergeleken met een handelsplatform.

(Opmerking: specifieke bedrijven of websites die in deze blog werden genoemd, zijn niet de enige beschikbare opties en mogen niet als aanbeveling worden beschouwd. In deze blog spreken we alleen over onze eigen ervaringen en platformen die we zelf gebruiken.)

* Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen – cryptocurrencies zijn enorm volatiel en de prijs kan snel stijgen, maar dus ook snel weer dalen. CryptoBijbel is tevens geen financieel adviseur en staat niet in voor de gevolgen van aankopen via bovengenoemde websites. Wij raden het ten allen tijden aan om een financieel adviseur te raadplegen alvorens te handelen in cryptocurrencies.