Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin Kopen in België: Hoe en waar?

Je bent enthousiast over het potentieel van Bitcoin en je wilt investeren… Of misschien wil je gewoon lekker wat gaan traden.bitcoin kopen belgie

Wat het ook moge zijn, je eerste bitcoin kopen (of althans een deel van een bitcoin) is helemaal niet zo’n ingewikkeld proces, integendeel.

Met behulp van dit blogbericht zorg ik er voor om je eerste bitcoin aankoop volledig probleemloos te laten verlopen en leg ik stap-voor-stap uit wat je precies moet doen. Ik geef tevens een overzicht van de populairste (en goedkoopste!!) platformen voor een bitcoin aankoop in België (of Nederland).

Heb je totaal nog geen idee wat bitcoin nu eigenlijk is? Dan begin je best hier: Wat is bitcoin?

P.S.: Dit artikel werd voor het laatste geüpdatet op: 05 december 2022

Bekijk je liever een filmpje? Cryptobijbel maakte volgende uitgebreide video van hoe je precies een bitcoin aankoop (en verkoop) doet.
In dit geval maak ik gebruik van het populaire handelsplatform Bitvavo.

Bitcoin kopen in België: betaalmiddel kiezen

Bitcoin is op verschillende manieren te verkrijgen. De keuze die je maakt is vaak afhankelijk van het betaalmiddel dat je verkiest. De populairste opties zijn:

Bitcoin aankopen doe je meestal via een online exchange of handelsplatform. 

Waar bitcoin kopen in België?

Cryptocurrency exchanges (ook wel: handelsplatformen of brokers) maken het mogelijk om verschillende cryptocurrencies waaronder bitcoin te kopen en te verkopen. Het proces is eenvoudiger dan het in eerste instantie lijkt. De meeste handelsplatformen laten het toe om meteen je euro’s in te wisselen voor de cryptocurrency van je keuze, of om gewoon simpelweg je euro’s te storten en een aankoop te doen wanneer het je uitkomt. Handig toch?

Er zijn momenteel honderden handelsplatformen of exchanges wereldwijd, met elk een verschillend aanbod van cryptocurrencies. Niet al deze handelsplatformen zijn toegankelijk vanuit België of Nederland. Om het jou eenvoudig te maken lijsten we daarom even alle exchanges op die dat wél zijn:

Hier alvast een lijst met de populairste bitcoin handelsplatformen (beschikbaar in zowel België als Nederland):

ExchangeBeginners?ScoreBetaaloptiesWebsite
bitcoin kopen bitvavogoed

9.5/10

Bancontact
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitVavo
crypto kopen bitcoinmeestergoed

8/10

Bancontact
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitcoinMeester
OKX bitcoin kopen Belgiegoed

8/10

iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

OKX Exchange
binance exchangemedium

9/10

iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

Binance
bitcoin kopengoed

7/10

PayPal
iDEAL
Overschrijving
Kredietkaart

BitFlyer
coinbase exchangegoed

7/10

Overschrijving
Kredietkaart

Coinbase

Alle bovenstaande exchanges hebben we zelf getest en vergeleken op gebied van snelheid, transactiekosten, en gebruiksgemak. 

Welke bitcoin exchange kies ik nu best?

Dit is heel persoonlijk en zal afhankelijk zijn van wat je doel precies is. Plan je bijvoorbeeld meteen te gaan traden, of ben je van plan een aankoop te doen en dit naar een externe wallet te versturen (tip: Beste crypto hardware wallets)? Wil je niet alleen bitcoin aankopen maar ook andere cryptocurrencies?

Alle exchanges die in bovenstaande tabel worden opgelijst zijn door CryptoBijbel getest en vergeleken. Elk platform heeft zo zijn voor en nadelen. Het platform dat je uiteindelijk kiest als je go-to exchange is natuurlijk volledig persoonlijk. Je bent vrij om elk platform te testen en vergelijken. Aanmelden is voor elke exchange in dit lijstje volledig gratis!

OKX
 • Populaire exchange met  groot  handelsvolumeOKX exchange review
 • Enorm groot aanbod (300+ cryptocurrencies)
 • Aankoop via overschrijving, kredietkaart of iDEAL
 • Zeer leuke bonus bij aanmelden (ontvang een Mystery Box met verschillende crypto tot wel €10000)
 • Mogelijkheden tot staking voor vele verschillende altcoins
 • Nadeel: voorlopig nog geen Nederlandstalige website

Korte samenvatting: OKX is een exchange die heel snel aan populariteit wint in Europa. Met intussen meer dan 25 miljoen gebruikers maakt dat OKX één van ’s werelds grootste exchanges. Desondanks OKX voorlopig nog geen Bancontact optie heeft voor België zet ik deze exchange toch bovenaan in het lijstje. En wel hierom: Gezien ze de Europese markt willen penetreren maken ze momenteel namelijk gebruik van een heel leuke bonus die je als nieuwe investeerder niet mag missen. Doe je een storting van €50 dan krijg je namelijk een Mystery Box die bedragen (in crypto) kan bevatten tot zo’n €10000. Uiteraard is de kans klein dat je meteen de hoofdprijs schiet. Toch ontvingen een aantal van mijn real-life vrienden bonussen die opliepen tot zo’n €400. Niet slecht, en tevens volledig risicoloos. Je kan namelijk je geld (en gewonnen crypto) meteen weer afhalen (of doorsturen naar een ander platform) mocht je dat willen.

Bitcoin kopen via OKX

BitcoinMeester
 • Nederlandse exchangecrypto kopen bitcoinmeester
 • Groot aanbod (200+ cryptocurrencies)
 • Aankoop via Bancontact en iDEAL mogelijk

Korte samenvatting: BitcoinMeester is ideaal voor de beginnende investeerder die zijn euro’s snel & eenvoudig wil omwisselen naar bitcoin of een andere cryptocurrency. Dit zonder al te veel toeters en bellen. Geen grafieken, geen overweldigende interface, gewoon kopen en verkopen van en naar euro’s. Ben je echter van plan om actief te gaan traden en/of te gaan handelen in verschillende crypto-paren (vb je bitcoin omwisselen naar Ethereum), dan raden we dit platform niet aan. Je hebt alleen de optie om van euro naar crypto te wisselen en andersom. De score die wij gaven is louter gebaseerd op gebruiksgemak en het doel van dit blogbericht: een bitcoin aankoop doen. Dit proces is enorm eenvoudig via BitcoinMeester.

Bitcoin kopen via Bitcoin Meester

BitVavo
bitvavo bitcoin kopen
 • Nederlandse exchange
 • Aankopen via iDEAL en Bancontact mogelijk
 • Snelle verificatie en gebruiksvriendelijk
 • Tot €1000 traden zonder handelskosten
 • Naast bitcoin hebben ze een ruim aanbod van 60+ cryptocurrency’s

Korte samenvatting: BitVavo is een populair handelsplatform in Europa. Goed voor zowel de beginnende als de meer gevorderde investeerder. Het eenvoudig omwisselen van euro naar crypto (en andersom) is mogelijk, alsook heb je de optie om te handelen via een geavanceerde trading interface. Het onderling verhandelen van crypto naar een andere crypto (vb. van bitcoin naar Ethereum) is ook mogelijk.

Bitcoin Kopen via BitVavo

Binance
 • Populairste exchange wereldwijd (dus: groot handelsvolume)binance bitcoin platform
 • Enorm aanbod cryptocurrencies
 • Zeer populair bij traders (omwille van goedkope trading fees en de mogelijkheid tot margin trading)
  • Alleen bij Cryptobijbel: 20% commission kickback rate – Krijg 20% van je fees terugbetaald! Cryptobijbel bezit meer dan 500 BNB tokens (Binance tokens). Hierdoor kunnen we gebruikers die via onze link registeren een nóg goedkoper trading tarief aanbieden.
 • Handige App
 • Hier een stap-voor-stap gids over hoe je van start gaat in Binance

Korte samenvatting: Binance is het meest uitgebreide cryptocurrency platform wereldwijd. Een enorm aanbod cryptocurrencies, groot handelsvolume, tal van opties qua staking en trading, een Binance Visa kaart, een NFT platform, etc, etc. Ben je heel actief bezig met crypto dan heb je wellicht een account bij deze exchange. Ondanks dit alles is dit toch niet het platform dat ik beginners aanraad voor een eerste aankoop. Net omwille van dit scala aan opties kan het platform enorm overweldigend zijn, vooral voor nieuwe investeerders.

Bitcoin Kopen via Binance

BitFlyer
 • PayPal als betaalmethode!bitflyer crypto trading platform
 • Heel gebruiksvriendelijke mobiele applicatie voor on-the-go trading
 • Hoge liquiditeit (altijd veel trading volume)

Korte samenvatting: Ideaal voor degenen die een crypto aankoop willen doen via PayPal, niet meer niet minder. Hoewel PayPal ook rechtstreeks deze optie aanbied heb je (voorlopig) nog niet de mogelijkheid je crypto ook weer door te sturen naar een ander platform. Koop je bij PayPal, dan zit je crypto dus ook vast bij PayPal. Dit maakt BitFlyer vaak een ideaal “tussen”platform. Je kan eenvoudig je aankoop doen via Paypal, waarna je je crypto eenvoudig weer kan doorsturen naar een andere exchange of wallet.

Bitcoin kopen via BitFlyer

Coinbase

Bitcoin kopen via Coinbase

Korte samenvatting: Coinbase is een populaire exchange in Europa en tevens het eerste beursgenoteerde crypto handelsplatform wereldwijd. Naast heel wat opties om te handelen hebben ze ook een eigen NFT platform.

Is het normaal dat een exchange achter mijn identiteitsgegevens vraagt?

Absoluut! Omwille van de maatregelen met betrekking tot ‘know-your-customer’ (KYC) en AML (anti-money-laundering) wordt van handelsplatformen verwacht dat ze je identiteitsgegevens verifiëren. Dit is bij wet verplicht voor platformen gebaseerd in Europa en Amerika. Meestal wordt gevraagd naar een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitsbewijs of rijbewijs.

identiteit verifieren bitcoin kopen
Soms kan het zijn dat deze verificatie enorm snel wordt uitgevoerd. Vaak kan je na een halfuurtje tot een uurtje al handelen. Toch kan het, afhankelijk van de drukte op dat moment iets langer duren vooraleer uw identiteit wordt geverifieerd. Het blijft namelijk een manueel proces. Pas na verifciatie is het mogelijk om bitcoins aan te kopen.

Zonder KYC crypto kopen?

Geen zin om je identiteitskaart boven te halen? Wel, er zijn zeker opties. De OKX exchange is daar zo ééntje van. Hier kan je ook gaan handelen én zelfs je geld er weer afhalen zonder de hele KYC rompslomp. Dit tot 10 BTC. Het is mogelijk dat dit in de toekomst nog verandert, maar voorlopig is OKX dé beste optie om meteen te gaan handelen zonder KYC.

Hoe zit dat met transactiekosten en andere kosten?

De uiteindelijke kosten (ook wel: fees) waarmee je te maken krijgt bij een bitcoin aankoop zijn afhankelijk van het handelsplatform dat je kiest. Bovenstaande platformen die we op deze pagina hebben opgelijst zijn hierin heel competitief met elkaar. De kosten die je betaald zijn quasi verwaarloosbaar. Toch geven we graag nog een extra woordje uitleg zodat je exact weet wat je mag verwachten en waar je op kan letten bij een aankoop.

bitcoin kopen - transactiekosten

De huidige koers van bitcoin

De prijs die je uiteindelijke betaald voor één bitcoin (of een deel van een bitcoin) is voor iedere exchange anders. Dit zijn meestal kleine verschillen en kan ieder moment wijzigen. Zo kan het zijn dat je op exchange A bitcoin kan kopen aan een koers van €20.000, terwijl de koers op datzelfde moment €20.025 is bij exchange B.

Als je van plan bent een zeer groot bedrag te investeren kan het de moeite zijn om deze prijzen eens te vergelijken.  (Maar hou dan, vooraleer je aankoopt, ook rekening met de andere kosten uit dit lijstje!)

De betaalmethode die je selecteert

De kosten die jij betaald zijn vaak afhankelijk van de betaalmethode die jij selecteert. Zo zijn Bancontact (voor België), iDEAL (voor Nederland) en overschrijvingen vaak gratis of quasi kosteloos. Voor aankopen met kredietkaarten (Visa, Mastercard) wordt er doorgaans wel een kleine fee aangerekend op basis van het aankoopbedrag. Wil je Bitcoin Kopen met PayPal zullen de kosten ook net iets hoger zijn. Handelsplatformen hebben hier vaak geen keuze en rekenen louter de kosten door die ze anders zelf moeten betalen.

Overige transactiekosten

Afhankelijk van de betaalmethode die jij selecteert betaal je meestal een vast percentage dat ook weer van exchange tot exchange kan verschillen (en mogelijks ook van het aantal bitcoin je op dat moment koopt).

Geen zorgen! De exchanges in bovenstaande tabel zijn zeer competitief en percentages liggen dicht bij elkaar. Bovendien kan het zijn dat je op de ene exchange iets meer transactiekosten betaald, maar tegen een iets gunstigere koers kan aankopen. Bij kleine bitcoin aankopen (<€200) zijn deze verschillen dus vaak verwaarloosbaar.

Indien je van plan bent enkele (honderden) duizenden euro’s te investeren kan het toch wel de moeite lonen om de vergelijking eens te maken.

Hoe lang moet ik wachten vooraleer ik mijn bitcoin ontvang?

Van zodra je account werd geverifieerd kan je meteen aan de slag met je eerste bitcoin aankoop. Het hangt af van exchange tot exchange hoe lang die verificatie duurt. Dit kan van enkele minuten tot enkele dagen zijn. Dat laatste is echter zeer uitzonderlijk.

Soms leggen exchanges ook een stop op de accounts die kunnen worden aangemaakt, afhankelijk van het aantal aanvragen die ze op dat moment binnenkrijgen. Indien je van plan bent om met meerdere exchanges te handelen, is het aangeraden om je account alvast aan te maken en te laten verifiëren. Moest er dan toch een nieuwe zondvloed aan investeerders komen, ben je in ieder geval zeker dat je kan handelen!

2. Maak een bitcoin portemonnee

Deze stap is optioneel, want vaak kan je je bitcoin gewoon bewaren op het handelsplatform waar jij je aankoop doet. Toch raden we zeker aan om even verder te lezen, zodat je steeds op de hoogte bent van de risico’s.

bitcoin portefeuilleNa je eerste bitcoin aankoop, wordt het aangeraden dat je je bitcoin nu zelf veilig gaat bewaren.

Ik hoor je denken: Is mijn bitcoin dan niet veilig op een handelsplatform?

Wel, bitcoin of cryptocurrency exchanges zijn intussen al erg verbetert wat betreft veiligheid (indien je effectief ook alle nodige functies hiervoor inschakelt!!). Toch zijn er door de jaren heen al een aantal voorvallen geweest waarbij handelsplatformen slachtoffer zijn van een hack of cyberaanval en vele gebruikers hierdoor hun cryptocurrency zijn kwijtgeraakt. Ook al hebben de meeste gerenommeerde platformen hier tegenwoordig wel een soort van verzekering voor, maak je het toch liever niet mee.

Een bekend gezegde in de cryptocurrency community is tevens ook “Not your keys, not your coins”

Je wilt namelijk ten alle tijden zélf in het beheer zijn van je eigen bitcoin privésleutel! Staat je bitcoin op een exchange, dan ben niet jij maar de exchange zelf in het bezit van deze sleutel.

Wat zijn je opties?

 • Dit kan een online portemonnee zijn (hetzij onderdeel van een uitwisselingsplatform (exchange) of via een onafhankelijke provider)
 • Een desktopportefeuille
 • Een mobiele portemonnee
 • Een offline / cold storage portemonnee (zoals een hardwareapparaat of zelfs een papieren portemonnee).

Voor kleinere bedragen, waar je regelmatig plant transacties mee te verrichten, is een mobiele of online wallet vaak handig. De meeste populaire exchanges hebben vaak ook gewoon een mobiele applicatie. Weet wel dat je dan in de meeste gevallen vaak niet zelf in het bezit bent van je privésleutel. Indien je géén privésleutel krijgt, is het in dat geval soms beter om je bitcoin gewoon op het handelsplatform te laten staan en gebruik te maken van de webapplicatie of mobiele applicatie (indien ze hierover beschikken).

Voor grotere bedragen waar je een tijdje geen transacties mee gaat verrichten, wordt het ALTIJD aangeraden je bitcoin te bewaren via cold storage.

Dit kan een hardware apparaatje zijn, zoals de Ledger Nano S, of gewoon een papieren portefeuille. Ja, letterlijk een stukje papier waar je je privésleutel op noteert (je bepaald natuurlijk zelf of je dat veilig genoeg vindt!)

Hier een overzicht van de meest populaire en veiligst bevonden hardware wallets:

Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsKopen
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Sbitcoin wallet rating 5€59,00bitcoin wallet kopen
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet kopen
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet kopen
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet kopen
trezor T hardware walletTrezor Twallet rating 4.5€149,00bitcoin wallet kopen
keepkey bitcoin walletKeepKeywallet rating 4€70,00bitcoin wallet kopen
archos btc wallet kopenArchoswallet rating 4€59,99bitcoin wallet kopen

Je kan nog meer informatie vinden over de verschillende soorten wallets die er zijn, evenals tips over hoe je ze moet gebruiken in volgende blogpost: “Hoe veilig Bitcoin bewaren?

Zoals je zal merken is er binnen deze categorieën van wallets of portefeuilles een breed scala aan services om uit te kiezen, dus doe wat onderzoek voordat je beslist welke versie het beste aansluit bij jouw behoeften.

Het belangrijkste onderdeel van elke portemonnee is het veilig bewaren van je sleutels (een reeks tekens) en / of wachtwoorden. Als u ze verliest, verliest u ook de toegang tot de bitcoin die daar is opgeslagen.

Bitcoin kopen met Contant / Cash Geld?

bitcoin kopen in belgie

Platformen zoals LocalBitcoins helpen u om personen bij u in de buurt te vinden die bereid zijn om bitcoin in te wisselen voor contant geld. Andere platformen waaronder vb. Paxful maken het eveneens mogelijk om P2P (person to person) transacties te verrichten. Toch zouden we dit aan onze eigen vrienden of familie nooit aanraden, gezien er altijd wel een risico aan verbonden is (en vaak héél hoge kosten).

Bovendien bestaat er intussen zoiets als een Bitcoin ATM. Dit zijn geldautomaten die bitcoin naar uw portemonnee (bitcoin wallet) sturen in ruil voor geld. Ze werken op dezelfde manier als bankautomaten: u voert de rekeningen in, houdt de QR-code van uw portemonnee tot een scherm en de bijbehorende hoeveelheid bitcoin wordt naar uw account gestraald. Om te zien of er zich een Bitcoin ATM in jouw buurt bevind kan je hier terecht: Bitcoin ATMs in België en Bitcoin ATMs in Nederland. Reken hier ook wel op hogere transactiekosten vergeleken met een handelsplatform.

(Opmerking: specifieke bedrijven of websites die in deze blog werden genoemd, zijn niet de enige beschikbare opties en mogen niet als aanbeveling worden beschouwd. In deze blog spreken we alleen over onze eigen ervaringen en platformen die we zelf gebruiken.)

* Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen – cryptocurrencies zijn enorm volatiel en de prijs kan snel stijgen, maar dus ook snel weer dalen. CryptoBijbel is tevens geen financieel adviseur en staat niet in voor de gevolgen van aankopen via bovengenoemde websites. Wij raden het ten allen tijden aan om een financieel adviseur te raadplegen alvorens te handelen in cryptocurrencies.