Hoe Koop Je Bitcoins? – Voor Dummies

Je bent enthousiast over het potentieel van Bitcoin en nu wil je je aan een eerste aankoop wagen? Of misschien wil je gewoon lekker wat gaan traden…

Wat het ook moge zijn, een eerste bitcoin aankoop is niet zo’n onmogelijk proces als sommigen het laten blijken.

In deze post kijk ik naar alle opties die er zijn om je eerste bitcoin aankoop probleemloos te laten verlopen

hoe koop je bitcoins

Bitcoins zijn op verschillende manieren te verkrijgen. Zo is het mogelijk om bitcoin aan te kopen door middel van:

  • Contant geld (P2P)
  • Bancontact
  • Overschrijving
  • Kredietkaart
  • Via Paypal
  • Andere online payment providers (zoals Neteller & Skrill)

Deze aankopen doe je meestal via een online exchange. Het proces is zeer eenvoudig.

Bitcoin kopen: wat heb je nodig?

1. Maak een bitcoin portemonnee

bitcoin portefeuille

De eerste stap is het aanmaken van een bitcoin portefeuille om je bitcoin op te slaan.

Je wilt namelijk ten alle tijden zélf in het beheer zijn van je bitcoin privésleutel.

  • Dit kan een online portemonnee zijn (hetzij onderdeel van een uitwisselingsplatform (exchange) of via een onafhankelijke provider)
  • Een desktopportefeuille
  • Een mobiele portemonnee
  • Een offline / cold storage portemonnee (zoals een hardwareapparaat of zelfs een papieren portemonnee).

Voor kleinere bedragen, waar je regelmatig plant transacties mee te verrichten, is een mobiele of online wallet vaak ideaal. Weet wel dat je dan vaak niet zelf in het bezit bent van je privésleutel.

Voor grotere bedragen wordt het ALTIJD aangeraden je bitcoin te bewaren via cold storage. Dit kan een hardware apparaatje zijn, zoals de Ledger Nano S, of gewoon een papieren portefeuille (Ja letterlijk een stukje papier waar je je privésleutel op noteert).

Je kan meer informatie vinden over de verschillende soorten wallets die er zijn, evenals tips over hoe je ze moet gebruiken in volgende blogpost: “Hoe veilig Bitcoin bewaren?

Zoals je zal merken is er binnen deze categorieën van wallets of portefeuilles een breed scala aan services om uit te kiezen, dus doe wat onderzoek voordat je beslist welke versie het beste aansluit bij jouw behoeften.

Het belangrijkste onderdeel van elke portemonnee is het veilig bewaren van je sleutels (een reeks tekens) en / of wachtwoorden. Als u ze verliest, verliest u ook de toegang tot de bitcoin die daar is opgeslagen.

Bitcoin Online Kopen

2. Open een account bij een exchange

Cryptocurrency exchanges maken het eenvoudig om meteen bitcoin te kopen en verkopen aan de huidige marktprijs OF om orders te plaatsen aan de prijs die u zelf kiest.

Er zijn er momenteel honderden, met verschillende niveaus van liquiditeit en veiligheid, en nieuwe blijven verschijnen terwijl andere uiteindelijk worden afgesloten.

Hier alvast een lijst met de populairste cryptocurrency trading platformen:

ExchangeReviewBeginners?BetaaloptiesCryptocurrenciesScoreWebsite
coinbase exchangeCoinbase ReviewgoedOverschrijving
Kredietkaart
BTC, ETH, LTC, BCH, ZRX

A+

Coinbase
binance exchangeBinance ReviewgoedCryptocurrencyBTC, ETH, LTC
100+ Cryptocurrencies

A+

Binance
Bitstamp exchangeT.B.D.niet goed voor beginnersOverschrijving
Kredietkaart
BTC, ETH, LTC, XRPABitstamp
kucoin exchangeT.B.D.goedCryptocurrencyBTC, ETH, LTC
100+ Cryptocurrencies
AKuCoin
crypto kopen bitcoinmeesterT.B.D.goedOverschrijving,
Kredietkaart, Crypto-to-crypto
140+ CryptocurrenciesABitcoinMeester
Bitfinex ExchangeT.B.D.niet goed voor beginnersCryptocurrencyBTC, ETH, LTC
10+ Cryptocurrencies
ABitfinex
kraken exchangeT.B.D.mediumOverschrijving
Kredietkaart
BTC, ETH, LTC, DASH, XRP
10+ cryptocurrencies
B+Kraken
hitbtc exchangeT.B.D.mediumCryptocurrencyBTC, ETH, LTC
200+ Cryptocurrencies
BHitBTC
cobinhood exchangeT.B.D.mediumCryptocurrencyBTC, ETH
20+ Cryptocurrencies
BCobinhood
cex exchangeT.B.D.goedOverschrijving
Kredietkaart
BTC, ETH, BCH, DASH, ZECACEX.IO
Bittrex exchangeT.B.D.mediumCryptocurrencyBTC, ETH, LTC
200+ Cryptocurrencies
B+Bittrex
paxful exchangeT.B.D.medium100+ opties:
Overschrijving, kredietkaart,
Paypal, Giftcards, ...
BTCBPaxful

Net als bij het kiezen van een wallet, is het raadzaam eerst wat onderzoek te doen voordat u een keuze maakt.

De grootste Bitcoin-beurs ter wereld op dit moment in termen van volume is Bitfinex, hoewel deze voornamelijk gericht is op traders. Andere exchanges met grote volumes, die betalingen via overschrijving mogelijk maken, zijn onder andere Coinbase en Bitstamp.

Met de beperkende maatregelen tegen ‘know-your-customer’ (KYC) en AML (anti-money-laundering) vereisen veel uitwisselingen nu geverifieerde identificatie voor het instellen van een account.

Dit omvat meestal een foto van uw officiële ID en soms ook een bewijs van adres.

Het kan soms enkele dagen duren vooraleer uw identiteit wordt geverifieerd. Pas na verifciatie is het mogelijk om bitcoins aan te kopen.

De meeste beurzen accepteren betalingen via overschrijving of creditcard, en sommige zijn bereid om met PayPal-overschrijvingen te werken. De meeste exchanges brengen kosten in rekening (die over het algemeen de kosten omvatten voor het gebruik van het bitcoin-netwerk).

Elke exchange heeft een andere procedure voor zowel de installatie als de transactie en moet u voldoende details geven om de aankoop uit te kunnen voeren. Geraak je er niet wijzer uit, overweeg dan om van serviceprovider te veranderen.

Zodra de exchange jouw betaling heeft ontvangen, zal het de overeenkomstige hoeveelheid bitcoin voor u kopen en ze in een automatisch gegenereerde portefeuille op de exchange deponeren. Als u dat wenst (aanbevolen), kunt u het geld naar uw wallet of portemonnee buiten de beurs verplaatsen.

Het voordeel van je bitcoins te bewaren op een offline, hardware of desktop wallet is dat je zelf in het beheer bent van je private keys. Zo elimineer je de kans dat de exchange van de ene op de andere dag sluit en je de toegang tot je wallet verliest.

Hoe koop je Bitcoins met Contant Geld?

bitcoins kopen

Platformen zoals LocalBitcoins helpen u om personen bij u in de buurt te vinden die bereid zijn om bitcoin in te wisselen voor contant geld. Andere platformen zoals BitQuick en Paxful zullen je naar een bankkantoor bij jou in de buurt brengen dat je in staat stelt een storting te doen en een paar uur later je bitcoin te ontvangen. Deze laatste laat tevens ook betalingen toe via een Playstation, Xbox, Steam, Amazon of Itunes Gift Card, via een Paysafecard en zelfs via Paypal.

Bovendien bestaat er intussen zoiets als een Bitcoin ATM. Dit zijn geldautomaten die bitcoin naar uw portemonnee sturen in ruil voor geld. Ze werken op dezelfde manier als bankautomaten: u voert de rekeningen in, houdt de QR-code van uw portemonnee tot een scherm en de bijbehorende hoeveelheid bitcoin wordt naar uw account gestraald. Om te zien of er zich een Bitcoin ATM in jouw buurt bevind kan je hier terecht: Bitcoin ATMs in België en Bitcoin ATMs in Nederland.

(Opmerking: specifieke bedrijven die hier worden genoemd, zijn niet de enige beschikbare opties en mogen niet als aanbeveling worden beschouwd.)

 

* Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen – cryptocurrencies zijn enorm volatiel en de prijs kan snel stijgen, maar dus ook snel weer dalen. CryptoBijbel is tevens geen financieel adviseur en staat niet in voor de gevolgen van aankopen via bovengenoemde websites. Wij raden het ten allen tijden aan om een financieel adviseur te raadplegen alvorens te handelen in cryptocurrencies.