Wil je weten wat bitcoin precies is, hoe je deze virtuele munt kan bemachtigen en waarom deze wel eens het volledige monetair systeem op zijn kop kan gooien? Dan is deze gids precies wat je zoekt!

Geen stress, we gaan hier niet te veel technisch jargon bovenhalen. Het is de bedoeling dat je na het lezen van deze gids exact weet hoe het systeem werkt, hoe je er potentieel munt uit kan slaan en waar je voor moet oppassen. (Zie rechts voor de volledige inhoudstabel).

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een cryptocurrency of een vorm van virtueel geld, dat tevens volledig gedecentraliseerd is. Dit betekent dat gebruikers eenvoudig bitcoin kunnen verzenden en ontvangen (Peer-to-Peer) zonder de tussenkomst van een centrale bank of een andere entiteit. Deze transacties worden uitgevoerd op basis van cryptografische berekening en opgeslagen in een publiekelijk toegankelijk grootboek (ledger), beter bekend als een blockchain.

Dat was alvast de korte definitie. Maar er komt meer bij kijken…wat is bitcoin

Want alvorens we concreet antwoord kunnen geven op de vraag “Wat is Bitcoin?”, is het belangrijk dat we eerst de nodige verwarring uit de weg slaan.

Er kan in feite op twee verschillende manieren worden verwezen naar deze virtuele munt:

 • “bitcoin” de token.

Wanneer mensen het hebben over bitcoin (met een kleine “b”) verwijzen ze vaak naar de valuta of de token zelf.
Vb: “Ik heb net 2 bitcoin betaald voor een auto” of “Ik heb net 1 bitcoin gekocht”

 • “Bitcoin” het protocol

Wanneer er verwezen wordt naar het protocol Bitcoin (met een hoofdletter “B”) gaat het in eerste instantie over het ecosysteem in zijn geheel, als zijnde een gedistribueerd netwerk dat een grootboek met transacties en saldi van de token bitcoin bijhoudt (dit was het meest technische zinnetje in heel deze gids, beloofd)
Vb: “Ik heb net een interessante gids over Bitcoin gelezen, die ik zeker ga delen met vrienden en familie” 😉

Zoals we intussen weten, maakt het Bitcoin systeem het mogelijk om betalingen tussen gebruikers te verzenden zonder dat hier een centrale autoriteit bij te pas komt (zoals vb. een bank of een betalingsgateway). Het wordt tevens elektronisch gemaakt en tevens bewaard.

Bitcoins worden niet gedrukt, zoals dat wel gebeurt met dollars of euro’s – ze worden geproduceerd of “gemined” (hierover later meer) door computers over de hele wereld, met behulp van gratis software.

Hoe verschilt bitcoin van euro?

bitcoin vs euro


Wat maakt bitcoin nu zo speciaal?

Wat we reeds weten is dat bitcoin kan worden gebruikt om producten of diensten elektronisch te betalen. In die zin is het net als conventionele dollars, euro’s of andere valuta, die ook digitaal kunnen worden verhandeld.

Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de digitale valuta en fiat valuta (euro, dollar, …) zoals we ze nu kennen.

Hier alvast de belangrijkste kenmerken van Bitcoin:

1. Gedecentraliseerd

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt, of staat aan het hoofd van, het bitcoin-netwerk. Het wordt onderhouden door een groep van vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van computers verspreid over de hele wereld.

Dit trekt individuen en groepen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld.

Daarnaast lost Bitcoin het probleem met “dubbele uitgaven” van elektronische valuta (waarin digitale activa gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en hergebruikt) op via een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische kenmerken.

In elektronische fiat-valuta’s wordt deze functie vervuld door banken, wat hen controle geeft over het traditionele systeem. Met bitcoin wordt de integriteit van de transacties onderhouden door een gedistribueerd en open netwerk, waarvan niemand de eigenaar is of de controle over heeft.

2. Beperkt aanbod bitcoins

Fiat-valuta’s (dollars, euro’s, yen, …) hebben een onbeperkte voorraad. Dit wil zeggen dat centrale banken er zoveel van kunnen bijmaken als ze zelf maar willen. Hierdoor kunnen ze de waarde van een desbetreffende valuta proberen te manipuleren.

Houders van de valuta (mensen zoals jij en ik) zijn hier de dupe van. Een goed voorbeeld hiervan is de hyperinflatie in Zimbabwe, waar in 2015 een biljet van 100 triljoen dollar gelijk stond aan ongeveer 35 eurocent.

Bij bitcoin daarentegen wordt het aanbod bepaald door een onderliggend algoritme. Een klein aantal nieuwe bitcoins worden elk uur bijgemaakt (door middel van bitcoin mining). en zullen dit blijven doen met een afnemende snelheid tot het maximum aanbod van 21 miljoen is bereikt.

Met andere woorden: het aanbod bitcoins zal nooit groter zijn dan 21 miljoen. Dit maakt bitcoin enigszins aantrekkelijker als beleggingsmiddel, want wanneer de vraag groeit en het aanbod blijft hetzelfde, zal de waarde toenemen. Via volgende site kan je te weten komen hoeveel bitcoin er momenteel reeds in omloop is.

Er zullen echter nooit exact 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Volgens een studie van ChainAlysis zouden er reeds 4 miljoen van het totaal aantal bitcoin ofwel verloren of uit circulatie zijn:

verloren bitcoins uit circulatie

3. Transparantie & pseudonimiteit

Bij traditionele elektronische betalingen worden alle partijen (zowel de betaler als ontvanger) steeds geïdentificeerd. Dit omwille van verificatiedoeleinden en om te voldoen aan anti-witwaspraktijken en andere wetgevingen.

Bij het gebruik van bitcoin opereren beide partijen in theorie semi-anoniem. Noch transacties noch bepaalde accounts zijn te linken aan een persoonlijke identiteit. Het enige dat we nodig hebben om een transactie uit te voeren is een Bitcoin adres (een reeks van 30 willekeurige tekens). Dit adres zal nooit wijzigen.

Wanneer een transactie verzoek wordt ingediend, controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de benodigde bitcoin beschikt en over de bevoegdheid om ze te verzenden.

Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen. In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar portemonnee. Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd dankzij de blockchain.

Bovendien zijn bitcoin exchanges tegenwoordig wettelijk verplicht om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten voordat deze bitcoin mogen kopen of verkopen. Dit maakt het toch mogelijk om het bitcoin-gebruik enigszins op te volgen en te linken aan een bepaalde identiteit.

Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt bitcoin, in tegenstelling wat bepaalde mediaberichten soms beweren, GEEN ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

4. Transacties kunnen niet ongedaan worden gemaakt

Eens een bitcoin transactie op het netwerk is geverifieerd, is er geen manier om deze transactie te stoppen of terug te draaien. Niet door een bank, niet door een exchange, niet door de Koning. Door niemand.

Eens je geld werd verzonden, is het weg. Niemand kan je dan nog helpen. Heb je je geld naar een scammer verzonden? Pech!

Er is dus geen veiligheidsnet. Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd is het onmogelijk om deze te wijzigen.

Hoewel dit in eerste instantie nadelig lijkt en onrust kan veroorzaken, betekent het anderzijds wel dat er met geen enkele transactie op het bitcoin-netwerk kan worden geknoeid.

5. Microtransacties

De kleinste eenheid van een bitcoin wordt een satoshi genoemd (genoemd naar de anonieme uitvinder van bitcoin). Het is honderdmiljoenste deel van een bitcoin (0,00000001) (tegen de huidige prijzen, ongeveer een honderdste van een cent).

Dit maakt microtransacties mogelijk die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.

Met andere woorden: je moet niet per se 1 volledige bitcoin aankopen vooraleer je met de digitale munt aan de slag kan (gelukkig maar 😉 )

6. Snel en Globaal

Een transactie in het netwerk wordt quasi onmiddellijk uitgevoerd. Naar waar in de wereld dan ook.

In vergelijking met traditioneel geld is het niet altijd eenvoudig geld naar bepaalde landen te verzenden. Daarnaast komen er soms nog heel wat kosten bij kijken en kan het dagen duren vooraleer het geld op de rekening verschijnt.

7. Veilig

Uit het verleden is helaas al verschillende keren gebleken dat je geld bij een bank niet 100% veilig zit. Sommigen verkiezen er nog eerder voor om hun geld onder een matras te bewaren in plaats van het op de bank te zetten.

Het gedecentraliseerde aspect van bitcoin maakt dat mensen volledig zelf verantwoordelijk voor hun fondsen. Dit geld zit trouwens veilig opgeslagen in een cryptografisch systeem, waar alleen de gebruiker met een privésleutel toegang tot heeft.

Bezit je bitcoin en heb je je privé-sleutel ergens veilig opgeslagen? Dan heb je dus absoluut niets te vrezen.

Onderstaande mini documentaire “Bitcoin in Uganda” (5 min), geeft perfect de oplossingen weer die deze digitale valuta te bieden heeft:

Wie heeft Bitcoin uitgevonden?

Wat het hele verhaal rond Bitcoin eens zo bijzonder maakt, is dat tot op de dag van vandaag niet geweten is wie de bedenker van Bitcoin is.

Het enige wat we hebben is het pseudoniem “Satoshi Nakamoto“. Satoshi Nakamoto is een softwareontwikkelaar (of een team van softwareontwikkelaars) die in 2008 een paper lanceerde genaamd: “Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System“.

In deze paper wordt bitcoin voorgesteld als een elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundige berekeningen en cryptografie. Het idee was om een ​​ruilmiddel te ontwikkelen, onafhankelijk van een centrale autoriteit, die elektronisch kon worden overgedragen op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier.

Gezien de snelle opmars van de virtuele munt kunnen we stellen dat dit idee rond een uniek monetair systeem vrij succesvol is ontvangen.

Hoe koop je bitcoins?

Privé-sleutels, blockchain, ledgers, gedecentraliseerd, … Het klinkt allemaal maar wat ingewikkeld…

Gelukkig is het kopen van bitcoin en het gebruik hiervan veel eenvoudiger dan dit technisch jargon het allemaal doet uitschijnen. Heb je trouwens zelf een idee van wat er allemaal met je euro’s gebeurt eens je een betaling via bank contact uitvoert?

Je hebt met andere woorden al meer kennis over hoe bitcoin in zijn werk gaat dan wat er precies achter de schermen bij een bank gebeurt…

Dus, hoe koop je bitcoins?

We leggen hier kort uit over hoe dit proces in zijn werk gaat, we raden je echter aan dat je volgende uitgebreide gids bekijkt over het aankopen van bitcoin.

Stap 1: Bitcoin portefeuille aanmaken


Vooraleer je een bitcoin kan kopen heb je een bitcoin adres en een virtuele portefeuille nodig om je bitcoin op te slaan. Die portefeuille kan op verschillende manieren worden aangemaakt:

bitcoin portefeuille

  1. Via mobiel (d.m.v. bepaalde apps)
  2. Via een desktop wallet
  3. Via een online exchange
  4. via een offline portefeuille of hardware wallet

Je kan in principe zoveel verschillende adressen of wallets aanmaken als je zelf wilt.

Zo is het perfect mogelijk om een combinatie van alle bovenstaande te hebben, waarbij je een klein aantal bitcoins in je mobiele wallet bewaard voor kleine aankopen, een klein deel in een online exchange voor vb. te traden, etc…Het is echter belangrijk dat je zelf over je privé-sleutel bezit. Wanneer je een account opent bij een gecentraliseerde exchange bezitten zij in principe over deze privé-sleutel, waardoor je niet 100% de controle hebt over je fondsen.

Het wordt daarom TEN ALLEN TIJDEN aangeraden om het grootste aantal van je bitcoin te bewaren op een offline of hardware wallet. De Ledger Nano S is daar het bekendste voorbeeld van.

Stap 2: Bitcoin Aankopen


Je hebt een wallet waarvan je zelf de privé-sleutel van bezit? Perfect! Dan kan je nu beginnen aan je aankoop.

Er zijn verschillende manieren om bitcoin te kopen. De eenvoudigste manier is om via een online exchange te werken. De populairste opties in België en Nederland zijn Coinbase en BTCdirect.

Bonus: Bij Coinbase krijg je 8 euro in bitcoin extra bij je eerste aankoop.

Het grote voordeel van bovengenoemde websites is dat ze het enorm eenvoudig maken om een aankoop uit te voeren. Daarnaast bieden ze enorm veel betalingsmogelijkheden zoals Bankcontact of Mistercash, SEPA, Sofort, Trustpay, Giropay, …

Bij het aanmaken van een account is het meestal de standaard om identificatiegegevens voor te leggen (ze zijn door wet verplicht dit op te vragen).

Stap 3: Veilig Bewaren

Je hebt een succesvolle aankoop achter de rug en bezit eindelijk over je eerste virtuele geld. Nu is het belangrijk om dit zo snel mogelijk naar je hardware wallet te versturen zodat je de controle hebt over je eigen privé sleutels.

Afhankelijk van de website waar je hebt gekocht, is ook dit proces bijzonder eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is je bitcoin verzenden naar je public key (publiek adres) van je hardware wallet (NIET je privésleutel).

Andere manieren om bitcoin te kopen?

Naast een online exchange zijn er zeker nog andere mogelijkheden om bitcoin aan te kopen:

 • Via een bitcoin ATM (bekijk deze bitcoin ATM map om te zien of er ergens één in je buurt staat). Het nadeel is dat je hier meestal wel hoge fees betaald.
 • Lokaal (via een vriend of via een betrouwbare service, vb. LocalBitcoins)
 • Je kan een product of dienst aanbieden in ruil voor bitcoins. Bijvoorbeeld via xbtfreelancer (hetzelfde principe als Upwork of Fiverr, maar dan voor virtueel geld).

veilig bitcoin bewaren

Hoe bescherm ik mijn bitcoins?

Je weet nu dat je je bitcoins op verschillende manieren kan bewaren. Je weet ook dat de veiligste optie is om je privé-sleutel offline te bewaren.

Maar wat kan je nog doen om de veiligheid van je fondsen te garanderen?

 • Indien je een deel van je fondsen op een mobiele of desktop wallet bewaard is het aangeraden om deze verder te versleutelen met een sterk wachtwoord om diefstal te voorkomen. (Opgelet: hoe sterk je wachtwoord ook is, het is niet altijd beveiligd tegen een keylogger of een ander type malware).
 • Indien je een deel van je fondsen op een online exchange bewaard, zorg dan dat je gebruik maakt van een sterk wachtwoord en 2FA (Two Factor Authentication). Stel die 2FA ook in bij het uitvoeren van transacties, dit in combinatie met het ontvangen van een e-mail om je transactie te verifiëren.
 • BEWAAR HET MERENDEEL VAN JE FONDSEN OFFLINE! Zo ben je ten alle tijden ZELF in het beheer van je wallet. We can’t stress this enough 😉

Een goedkope en populaire optie om je fondsen veilig en volledig offline te bewaren is via deze hardware wallet.

Waar moet je voor oppassen?


Transparantie, een voor of een nadeel?

Ondanks dat de identiteit achter een bitcoin adres anoniem is, is dit adres wel voor iedereen zichtbaar. Elke persoon of entiteit waar je een transactie mee hebt uitgevoerd en die je public key (publiek adres) bezit, kan in principe alle transacties zien die je ooit hebt uitgevoerd, alsook het totaal aantal bitcoin waar je over beschikt.

Daarom verkiezen sommigen voor meerdere adressen en verschillende wallets voor bepaalde type transacties, om hun balans en transactie geschiedenis privé te houden.

Scams

Helaas wordt bitcoin vaak gelinkt aan scams. Gezien de onomkeerbaarheid van een transactie is het dan ook de ideale manier voor hackers of mensen met slechte bedoelingen om hier misbruik van te maken. Maar met een beetje gezond verstand en de voorkennis die we je hier meegeven, kun je deze scams in 99% van de gevallen wel vermijden.

Let vooral op voor:

Exchange Scams

Doe altijd goed je research vooraleer je een account aanmaakt op een online exchange en hier vervolgens je fondsen naar toe stuurt. Zo zijn er ook fake en onbetrouwbare exchanges waar je je geld wellicht nooit meer zal terugzien.

Daarnaast zijn er soms ook identitieke kopieën van bepaalde exchanges. Let er dus altijd op of je wel op het juiste webadres zit en je op een beveiligde verbinding (HTTPS) zit. Een veilige en betrouwbare website ziet er als volgt uit:binance veilig https

Zoek je toch een andere exchange (vb. omdat de cryptocurrency die je wilt kopen niet beschikbaar is op de huidige exchange die je gebruikt), dan kan je hier terecht voor een compleet overzicht van betrouwbare exchanges.

Mining Scams

Sommige bedrijven maken het mogelijk om processor kracht aan te kopen en in principe bitcoin in jouw plaats te minen. Dit is een aantrekkelijk voorstel, want je zit zelf niet met het hele gedoe om een mining rig samen te stellen en te onderhouden.

Toch is het sprookje vaak te mooi om waar te zijn en ben je vaak ook gewoon je geld kwijt.

Ponzi Schemes

Vaak te herkennen aan de enorm hoge interesten en ROIs (Return On Investment) die ze beloven. Een bekend voorbeeld is Bitconnect, die ten onder ging na tientallen duizenden mensen te hebben opgelicht.

Een vuistregel die we je gratis meegeven: als iets te goed is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Wat is bitcoin mining?

Bitcoin mining is het proces waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de public ledger (ook wel grootboek of blockchain).

Gezien de cryptografische aard van bitcoin is het enorm ingewikkeld om zo’n transactie succesvol tot stand te brengen.

Zie het als een zeer ingewikkelde puzzel die moet worden opgelost. Om die puzzel op te lossen is er enorm veel rekenkracht nodig. Hiervoor doen we dienst op miljoenen computers over heel de wereld die continu hun werk doen en hun energie verbruiken om deze puzzel op te lossen.

Degene die de puzzel, of een deel hiervan, oplost heeft recht op een beloning. Deze beloning is de kost die we betalen bij een transactie.

Kan ik geld verdienen door bitcoin te minen?

In principe kan elk apparaat dat over een processor beschikt dienst doen om bitcoins te minen. Of het dan ook profitabel is hangt van veel verschillende factoren af.

Zo ga je geen grof geld verdienen door je mobieltje bitcoins te laten minen…

Om écht wat gaan te verdienen heb je allereerst een zeer sterke processor nodig (en liefst niet slechts één, maar een aantal).

Zo’n kwalitatieve processor is allesbehalve goedkoop. De kosten lopen ook zeer snel op als je er een tiental tegelijk wilt laten draaien.

Naast de vrij zware investering vooraf is het nog steeds niet gegarandeerd dat je er op lange termijn ook wat mee gaat verdienen. Zo moet je namelijk zeker weten dat je elektriciteitskosten (ja die zijn er ook uiteraard)  niet hoger zijn dan wat je er daadwerkelijk zelf aan verdient. Als je op grote schaal wilt gaan minen zijn België en Nederland allesbehalve ideaal.

Er bestaan intussen enorme bitcoin mining farms, waar tientallen duizenden processoren 24 op 24 draaien. Deze zijn dan ook vooral gelokaliseerd in landen waar de elektriciteit enorm goedkoop is.

Volgende documentaire laat zien hoe zo’n gigantische mining operatie eraan toe gaat (duurtijd 9 min.):

Daarnaast wordt het aantal bitcoins dat per uur kan worden gemined steeds minder en minder, waardoor er in de toekomst meer processoren met elkaar “concurreren” voor een kleinere beloning.

We zeggen zeker niet dat het onmogelijk is om iets bij te verdienen, maar het is zeker niet eenvoudig of vanzelfsprekend. Doe dus vooral uitgebreid je research vooraleer je dit in overweging neemt.

Bitcoin vs. belastingen en overheden

Hoe overheden omgaan met bitcoin (en cryptocurrency in het algemeen) hangt af van land tot land, ook wat belastingen betreft. Zo zitten Nederland en België alvast niet op dezelfde lijn in heel de crypto vs belastingen soap.
Hoewel er in België nog veel onduidelijkheden over zijn en we wellicht nooit een eenduidig antwoord zullen krijgen, weten we intussen wel dat alles afhankelijk is van hoe je je bitcoin hebt bemachtigd en hoe je er mee bent omgegaan.

Ik geef enkele voorbeelden van verschillende situaties (tevens toe te passen op elke cryptocurrency).

Situatie 1:

Je hebt bitcoin aangekocht en een jaar onaangeroerd in je wallet laten rijpen. De prijs is na een jaar in waarde gestegen en je wilt ze weer inruilen voor euro’s:

In deze situatie heb je in principe belegd als goede huisvader. De meerwaarde die je dan verkrijgt bij de verkoop van je bitcoin is dan vrijgesteld aan personenbelasting.

Situatie 2:

Je hebt bitcoin aangekocht en wil na een jaar verkopen. In tussentijd heb je wel een deel verkocht omdat je verwachtte dat de prijs ging dalen. Je liet je geld wel gewoon op de exchange staan. Daarna heb je voor dat geld weer ingekocht aan een lagere prijs.

Dit wordt door de fiscus gezien als speculeren. In dat geval geldt er een belastingtarief van 33% op de meerwaarde.

Situatie 3:

Je noemt jezelf professioneel bitcoin trader. Met andere woorden, je hebt je beroep gemaakt van het handelen in de virtuele munt.

In dit geval wordt je winst gezien als beroepsinkomsten en wordt ze als dusdanig belast.

Dat roept natuurlijk enkele vragen op, want stel je hebt een deel van je bitcoin gebruikt om een andere cryptocurrency aan te kopen, die je vervolgens meer dan een jaar niet hebt aangeraakt en wil verkopen. Is dit dan eerder speculatief of toch als goede huisvader?

Voorlopig zit er dus nog een enorm zwart gat in de Belgische wetgeving omtrent het hele crypto gebeuren. Hopelijk zal de tijd meer antwoorden brengen.

Belangrijk: Cryptobijbel doet niet dienst als financieel adviseer en de wetgeving kan ten allen tijden veranderen. Gelieve dus steeds zelf een professioneel fiscalist of instantie aan te spreken omtrent bitcoin of cryptocurrency beleggingen.

Wat is Bitcoin: Conclusie

We kunnen allemaal wel tot een akkoord komen dat de technologie en het idee achter Bitcoin revolutionair is. Dit wil echter niet zeggen dat er hier en daar geen ruimte is voor verbetering.

Gelukkig wordt er continu gewerkt aan de technologie en blijft bitcoin een populair betalingsmiddel en vooral beleggingsmiddel. Hoe de toekomst zal evolueren zal echter afhankelijk zijn van verschillende overheden…

Hoe moet je nu verder?

We hebben in deze gids al enkele keren doorgelinkt naar verschillende pagina’s op onze website. Hier nog even een overzichtt: