Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Anoniem Bitcoin Kopen

Een hedendaagse misvatting is dat het aankopen van bitcoin volledig anoniem verloopt.

Dit is niet het geval!

is bitcoin anoniem

De Belgische en Nederlandse wetgeving verplichten bitcoin en cryptocurrency exchanges of handelsplatformen er toe om een KYC (Know Your Customer) controle uit te voeren. Dit betekent dus dat als jij bitcoin wenst aan te kopen op dergelijke exchanges, je verplicht bent om een identiteitsbewijs voor te leggen.

Sommige platformen laten het wel toe om voor kleinere bedragen bitcoin aan te kopen zonder verificatie. In die zin is het wel anoniem, maar vergeet niet dat je zo’n aankoop enkel kan uitvoeren via een online betaling, waarbij je dus een betaalkaart (Bancontact, Ideal, Visa of Mastercard) voor nodig hebt. Via overschrijving kan ook, maar ook dat maakt dat je bitcoin aankoop nog altijd te traceren valt.

Wat er na aankoop met je virtueel goud gebeurt valt iets moeilijker te traceren, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere wallets en je je aankoop gaat spreiden over verschillende cryptocurrencies, die elks ook een eigen wallet (of adres) vereisen. Toch laat je in theorie een soort van digitaal spoor na dat aangeeft dat jij ooit cryptocurrency hebt aangekocht via een exchange. (Tenzij het over aanzienlijke sommen gaat, lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat een overheid zich gaat bezighouden met het traceren van jouw cryptocurrencies. Dat gezegd zijnde is het wel zo dat als er een belastingsinspecteur komt aankloppen, je nog altijd wel moet kunnen aantonen wat er met dat geld is gebeurt.)

Toch anoniem? – Wat zijn de opties?

Ondanks de strengere wetgevingen zijn er momenteel toch manieren om een aankoop volledig anoniem te doen. We lijsten alvast enkele opties op en bespreken daarna hoe dit precies in zijn werk gaat.

  1. Bitcoin anoniem kopen met cash geld
    • Rechtstreeks met een andere persoon
    • Via een Bitcoin ATM
  2. Bitcoin zonder verificatie kopen via een P2P handelsplatform
    • Paxful.com
    • Localbitcoins.com

Bitcoin anoniem kopen met cash geld

Cash geld is uiteraard niet te linken aan een identiteit. Dit maakt het wellicht dé meest ideale manier om een anonieme bitcoin aankoop te verrichten.

transactiekosten bitcoin aankoop

Het enige wat je moet doen is een bitcoin wallet aanmaken. Zo’n wallet aanmaken kan volledig gratis en is tevens, in de meeste gevallen, volledig anoniem. (Heb je geen idee hoe dat in zijn werk gaat, bekijk dan volgende blogpost: Beste Bitcoin Wallets )

Het probleem is alleen: Ken jij iemand die bereid is om zijn virtueel goud wenst af te staan in ruil voor cash?

Misschien tegen de juiste prijs… Maar de kans is klein dat je iemand vind die je 1) Volledig kan vertrouwen en 2) Niet te veel kosten rekent voor een bitcoin.

Het internet zou natuurlijk het internet niet zijn moesten er geen platformen bestaan waar je mensen kan vinden die wel bereid zijn cash te aanvaarden voor bitcoin. Een voorbeeld hiervan is Paxful.com. (Paxful wordt verder in dit blogbericht besproken. Er zijn wellicht betere alternatieven om dit platform te gebruiken vergeleken met cash geld.)

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een Bitcoin ATM.

Bitcoin kopen met cash geld via een Bitcoin ATM

bitcoin atm anoniem

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord, of misschien heb je er zelfs al is ééntje gezien.

Sommige handelszaken hebben namelijk een ATM, speciaal voor de aankoop van bitcoin en andere populaire cryptocurrencies.

Zowel in België als in Nederland zijn er behoorlijk wat Bitcoin ATMs te vinden. Een compleet overzicht vind je hier: coinatmradar.com

Zoek naar een ATM in jouw buurt. Vervolgens kan je volledig anoniem cash aankopen doen. (Meestal zitten ook hier wel beperkingen op, hoor zeker eens na bij de winkel in jouw buurt wat de mogelijkheden zijn).

Reken er wel op dat je doorgaans zo’n 10% meer betaald voor een bitcoin aankoop, vergeleken met de marktpijs op die moment.

Bitcoin anoniem kopen via een P2P Handelsplatform

P2P staat voor Peer-to-Peer of person-to-person. Je handelt dus rechtstreeks met een andere persoon.

Dit maakt het in die zin wel riskant, want je legt je vertrouwen nog altijd bij iemand anders…

Gelukkig gebruiken deze platformen een vorm van sociale validatie. Na elke transactie kan de koper een rating geven aan de verkoper van bitcoin met wie hij heeft gehandeld. Daarnaast zijn er extra veiligheidsmaatregelen zoals het gebruik van escrow, waar je beiden slechts akkoord kan gaan als aan de volledige voorwaarden van de transactie werd voldaan.

Wat zijn de opties?

Paxful.com

buy bitcoin with paypal paxful

Paxful biedt honderden betalingsmogelijkheden aan. Van Paypal, Skrill of Moneybookers tot kredietkaart tot zelfs het inruilen van gift cards voor bitcoin. Daarnaast kan je ook kiezen om een rechtstreekse overschrijving te doen naar een andere persoon, die je dan vervolgens de nodige bitcoin verstuurd naar je wallet.

Op basis van het aantal bitcoin die je wenst aan te kopen en de manier waarop je dit wenst te doen, connecteert Paxful jou met iemand die aan dezelfde voorwaarden voldoet.

Wens je volledig anoniem te handelen? Dan ga je best zo te werk:

1. Navigeer via deze link naar Paxful.com (Cryptobijbel partnerlink)

2. Als het goed is zie je op deze pagina volgende pop-up verschijnen:

bitcoin kopen met paypal stap 1

3. Klik op “Create Account” en vul vervolgens de nodige gegevens in. (Wens je anoniem aan te kopen, zorg dan dat je een e-mailadres gebruikt dat niet aan je identiteit te linken is).

bitcoin paypal stap 2

4. Klik vervolgens op “Create a free Paxful Account
5. Bevestig je account via de e-mail die naar het opgegeven e-mailadres werd verstuurd
6. Log in met je accountgegevens en klik vervolgens op “Buy Bitcoin

Bitcoin kopen via Paypal - Paxful

7.  Je krijgt nu volgende pagina te zien:

bitcoin betaalmethode kiezen

8. Kies naast het vak “Any Payment Method” op “Show All“. Selecteer de gewenste methode. In ons voorbeeld kiezen we voor Gift Cards en vervolgens Amazon Gift Card. (Reken bij deze methode wel op hoge transactiekosten). Andere methodes zoals Bank Transfers of Paypal zijn vaak heel wat goedkoper (maar wel iets minder anoniem, gezien de tussenkomst van een bank of payment provider die aan je identiteit te linken valt).

anoniem bitcoin kopen via paxful


9. Vul in het vak naast de payment menthod “Any Amount” het bedrag in dat je wenst te spenderen. Klik daarna “Any Currency” om de gewenste valuta te selecteren.
10. Je ziet nu onderaan diezelfde pagina een lijst van bitcoin sellers verschijnen.

bitcoin anoniem kopen via giftcard

Hier kan je vervolgens iemand kiezen waar je mee kan handelen. Liefst kies je iemand die een goede reputatie heeft (veel groene duimpjes). In dit geval kunnen we er van uitgaan dat beide personen een goede reputatie hebben.

Rechts zie je ook de prijs van één bitcoin en de meerprijs die je betaald vergeleken met de huidige koers. Gebruiker Buy_all_card is hier iets duurder vergeleken met de andere, maar we zien wel dat er “no receipt needed” en “no verification needed” staat vermeld. Moesten we voor een anonieme aankoop gaan, kiezen we dus voor deze gebruiker.

11. Klik vervolgens op Buy Je krijgt nu een overzichtje te zien van de transactie, alsook hoeveel bitcoin je werkelijk krijgt.

12. Klik op “Buy Now” en volg de nodige instructies op op de daaropvolgende pagina. Hier kan je ook chatten met de gebruiker moest dat nodig zijn.

14. Van zodra je de instructies hebt uitgevoerd dien je op “Paid” te klikken. Hierna zal de verkoper je betaling verifiëren en je de bestelde bitcoin overmaken.

Localbitcoins.com

koop bitcoin met PayPal via localbitcoins

Een alternatief voor Paxful is LocalBitcoins.com

Het principe is ongeveer hetzelfde.

Echter kan je via LocalBitcoins ook zelf een zoekertje aanmaken. Wees ook hier voorzichtig als je handelt met cash geld en controleer steeds de reputatie van de persoon van wie je wenst te kopen!

Daarnaast kan je ook rechtstreeks op zoek gaan naar personen in België of Nederland die bereid zijn hun bitcoin te verkopen.

Anoniem bitcoin kopen – Conclusie

We hebben je in ieder geval de opties gegeven die er zijn…

… Maar we gaan er ook geen doekjes om winden:

Het anoniem aankopen van bitcoin komt met heel wat extra kosten en toch aardig wat veiligheidsrisico’s. Tenzij je via een bitcoin atm aankoopt of rechtstreeks via een vriend of familielid die je kan vertrouwen, raden we het in principe niet aan. (Mede door de hoge transactiekosten). De goedkoopste manier om een bitcoin aankoop te doen blijft Bancontact (of overschrijving, maar dit bieden de meeste platformen vaak standaard aan.) Hoe dat juist in zijn werk gaat lees je hier: Crypto kopen met bancontact

Tenzij je dus van plan bent bitcoin te gaan gebruiken voor malafide praktijken (wat trouwens behoorlijk dom zou zijn), maak je best gewoon gebruik van een alternatieve optie. Ja, zelfs wanneer dat in theorie niet volledig anoniem verloopt. (Door het gebruik van meerdere bitcoin wallets of adressen, zorg je er onrechtsreeks toch voor dat het behoorlijk ingewikkeld wordt om transacties of bepaalde fondsen aan je identiteit te linken. Dit maakt het in de praktijk toch semi-anoniem).

Hier alvast een overzicht van alle andere alternatieve methodes die er zijn om bitcoin aan te kopen: Bitcoin kopen, hoe doe ik dat?