Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin Kopen Met Bancontact

Snel navigeren:

Bitcoin kopen met Bancontact is een populaire keuze bij tal van Belgische investeerders en traders. Bancontact is in België dan ook de meest gebruikte betaaloptie.

Niet alle exchanges bieden Bancontact aan als betaalmethode, vaak gezien hun internationale karakter. Op deze pagina kijken we naar een aantal noemenswaardige handelsplatformen waar je wél probleemloos een storting en crypto aankoop kan uitvoeren met behulp van Bancontact in België.

Verder tonen we ook hoe je een eerste bitcoin of cryptocurrency aankoop snel en efficiënt kan uitvoeren én veilig kan bewaren in een wallet.

Goed om te weten: Andere betaalopties, zoals bijvoorbeeld met kredietkaart of PayPal, zijn vaak onderhevig aan extra transactiekosten en fees. Dit maakt dat Bancontact vaak de voorkeur krijgt, gezien transacties niet alleen sneller maar ook goedkoper zijn en je dus meer bitcoin (of crypto) zal ontvangen voor de euro’s die jij investeert.

Hier koop je bitcoin met bancontact in België

Dit zijn momenteel de platformen die een bitcoin aankoop met Bancontact in België mogelijk maken:

ExchangeEenvoudig?ScoreWebsite
bitvavo exchangegoed9.5/10
Bitvavo
crypto kopen bancontact belgie bcmtoday goed6/10BCMtoday

Zoals je kan zien is de keuze beperkt. En de verschillen tussen beide handelsplatformen zijn best groot.

Om het je eenvoudig te maken hebben we bovenstaande platformen zelf getest en vergeleken, waarna een score werd gegeven afhankelijk van enkele factoren.

Spoiler alert: Het is duidelijk dat Bitvavo hier als duidelijke winnaar naar boven komt. Dit is dan ook de optie die we iedereen zouden aanraden. Toch kiezen sommigen ervoor om gebruik te maken van meerdere platformen. Dit maakt BCM een degelijk alternatief (althans wanneer je er écht op staat om een storting via Bancontact te doen.)

Onze score is gebaseerd op onder andere:

 • Algemene klanttevredenheid (Trustpilot rating)
  • Op moment van schrijven krijgt Bitvavo 4 op 5 op Trustpilot (80%), wat opmerkelijk hoog is voor een handelsplatform. BCM krijgt een rating van 3,2 op 5 (62%).
 • Kosten (handelskosten, transactiekosten & koers)
  • Bitvavo is duidelijk de goedkoopste. Geen handelskosten op de eerste 1000 euro die je verhandelt, daarna maximum 0,25% per koop of verkooporder. Op Bitvavo betaal je tevens géén transactiekosten voor het storten via Bancontact, BCM rekent 1,1% op je totale bedrag.
 • Gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid
  • Hier zijn beide opties een goede keuze
 • Bewaren van je cryptocurrency
  • Op beide platformen kan je je cryptocurrency bewaren. Je dient dus niet per se zelf een eigen wallet aan te maken. Al raden we dit wel aan wanneer het gaat over grotere bedragen.
 • Handelsvolume
  • Bitvavo is een populaire exchange met een zeer groot handelsvolume en dus liquiditeit. Op BCM kan je niet rechtstreeks handelen op de markt, alleen aan- of verkopen doen.
 • Aanbod cryptocurrencies
  • Bitvavo heeft het grootste aantal cryptocurrencies waarmee je kan handelen (250+). Op BCM zijn dat er iets meer dan 170.
 • Snelheid
  • Op beide platformen kan je snel en efficiënt een aankoop verrichten
 • Overige opties (applicatie, opties mbt staking, andere opties)
  • Beide platformen beschikken over een mobiele applicatie.
  • Beide platformen bieden opties voor staking aan
  • Bitvavo heeft heel wat meer opties voor zowel actieve (professionele traders) als passieve investeerders (vb. periodieke beleggingen, …) die lichten we verder in deze blog even toe

Hoe bitcoin kopen via Bancontact?

Cryptobijbel maakte ook een stap-voor-stap video van hoe je precies een bitcoin aankoop doet via Bancontact. Die vind je hier:

In deze video kijken we naar Bitvavo. Bitvavo is tot op heden het meest gebruikte cryptocurrency handelsplatform in België en Nederland. Ze beschikken over een groot aanbod handelsparen en cryptocurrencies, lage transactiekosten, opties voor passieve staking en tevens een fijne bonus voor nieuwe leden:

Registreer via deze link op Bitvavo en profiteer van onze bonus waarbij de eerste €10000 die je verhandelt volledig gratis is.

Wat heb je nodig voor een crypto aankoop met Bancontact:

 • Geld op je zichtrekening 😉
 • Een e-mailadres
 • Een telefoonnummer
 • Een kopie (of foto) van je identiteitsgevens (rijbewijs, paspoort of nationale ID)

Exchanges zijn namens de KYC (Know Your Customer) wetgeving verplicht om je identiteit te controleren. Geen zorgen dus, dit verificatieproces is zeer normaal.

De snelheid van dit verificatieproces is vaak afhankelijk van de toestroom van nieuwe investeerders op dat moment en kan verschillen van exchange tot exchange. Doorgaans worden identiteitsgegevens binnen een aantal minuten geverifieerd, waarna je probleemloos kan overgaan op een aankoop van de gewenste cryptocurrency.

De goedkoopste manier om bitcoin aan te kopen via Bancontact

Zoals eerder in deze blog vermeld, kunnen bepaalde kosten (zoals transactiekosten, handelskosten, koersen) verschillen van exchange tot exchange.

Korte versie: Bitvavo is het goedkoopste.

Lange versie:

Allereerst, BCM is een broker, geen handelsplatform. Een broker bepaald in principe zelf de prijs van de cryptocurrency die ze aanbieden. Op een handelsplatform betaal je de prijs die bepaald wordt door de markt zelf. Dit betekent kortweg dat een broker altijd duurder zal zijn vergeleken met een handelsplatform (of in andere woorden: je zal op BCM minder bitcoin of crypto krijgen voor hetzelfde geld).

Daarnaast zit je bij BCM met een 1,1% transactiekost voor Bancontact stortingen. Op Bitvavo is dit gratis.

 • Het voordeel van Bitvavo is ook dat je voor de eerste 10000 euro die je verhandelt géén transactiekosten dient te betalen.

Het beste all-round platform voor beginners

Zowel Bitvavo als BCM zijn platformen met een sterke focus op gebruiksgemak. Een aankoop van cryptocurrency is eenvoudig en intuïtief.

Toch zijn de opties bij een platform als BCM zeer beperkt. Je kan in principe alleen aankopen en verkopen doen, terwijl je bij Bitvavo ook een hele reeks aan professionele tools ter beschikking krijgt. Denk onder andere aan technische analyse tools, opties om aan limiet aan- of verkopen (je bepaald zelf de prijs waarop je aan- of verkooporder wordt uitgevoerd), alsook de mogelijkheid om automatisch periodieke aankopen te verrichten voor het bedrag naar jou keuze.

Bekijk zeker onze video bovenaan deze blog post, waar we stap-voor-stap doorheen het proces gaan.

De snelste manier om bitcoin aan te kopen via Bancontact

Indien snelheid je prioriteit is, zit je bij beide platformen goed. We deden zelf de test waaruit bleek dat zowel op Bitvavo als BCM onze identiteitsgegevens binnen het kwartier werden verwerkt, waarna we eenvoudig een bitcoin aankoop kon worden verricht.

Het verifiëren van identiteitsgevens blijft een manueel proces. De snelheid hiervan is dus vaak afhankelijk van het aantal nieuwe investeerders die op dat moment een account willen aanmaken.

Reken er in het slechtste geval op dat een verificatieproces op een exchange kan oplopen tot maximum 3 dagen. Dit is de dag van vandaag echter zeer uitzonderlijk.

Wil je zeker zijn dat je vandaag nog aan de slag kan? Doe dan zeker eens navraag bij de support van een desbetreffende exchange hoe lang het verificatieproces op dat moment zou duren.

Samenvatting – Crypto aankopen met bancontact

Hier vind je nog een korte samenvatting en wat extra informatie betreft de handelsplatformen die een crypto aankoop met bancontact faciliteren.

BitVavo – Populairste handelsplatform in België en Nederland

Deze exchange is gevestigd in Amsterdam en is een betrouwbare keuze voor veel Belgen en Nederlanders. Sinds kort kan je ook bij Bitvavo bitcoin kopen met Bancontact, maar dit is zeker niet de enige betaaloptie.

BitVavo is de exchange die we doorgaans zelf aan onze vrienden aanraden. De combinatie van gebruiksgemak, zeer lage handelskosten (één van de laagsten van de markt), een groot aanbod cryptocurrencies (250+) en een hoog handelsvolume maken van Bitvavo het go-to handelsplatform voor vele investeerders.

Verder zijn ze volledig compliant met alle nodige voorwaarden om te opereren in België, Nederland en andere Europese landen en bieden ze ook iets wat ze ‘accountgarantie‘ noemen. Dit maakt dat, wanneer je het slachtoffer bent van een scam (bijvoorbeeld wanneer een onbevoegd persoon toegang krijgt tot je account), je tot €100.000 vergoed kan worden.

Het aankopen van bitcoin is enorm eenvoudig dankzij de “Converteer” optie, waarbij je je euro’s met één klik kan omwisselen naar bitcoin (of een van de 250+ andere cryptocurrency). Er wordt dan automatisch een aankooporder uitgevoerd aan de huidige marktwaarde van bitcoin. Naast deze functie – en wanneer je dat verkiest – heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het geavanceerde trading platform, waar je tal van tools ter beschikking hebt met betrekking tot technische analyse en verschillende andere trading functies (zoals bvb. het plaatsen van een limiet order).

Andere voordelen zijn onder andere:

 • Een mobiele applicatie (Apple, Android, Windows)
 • Passief rendement verdienen op je cryptocurrency dankzij de staking optie
 • De mogelijkheid om periodieke aankopen te verrichten
  • Hele interessante optie! Je kan hiermee instellen om bijvoorbeeld dagelijks/wekelijks/maandelijks automatisch bitcoin of crypto aan te kopen.

Tot slot hebben we een zeer leuke bonus voor onze lezers die zich registreren via onze Bitvavo partnerlink. Zo betaal je géén transactiekosten op de eerste €10.000 die je verhandelt.

BCM – Een waardig alternatief

BCM of BCMtoday (voorheen BitcoinMeester) is eveneens een platform van Nederlandse bodem. Het is een waardig alternatief voor beginners die snel een aantal verschillende cryptocurrencies willen aankopen. Ook kan je je munten bewaren op het platform zelf.

BCM is een broker en dus geen handelsplatform als Bitvavo. Simpelweg betekent dit dat wanneer jij een koop (of verkoop) doet, je rechtstreeks handelt met het platform zelf. Zij bepalen zelf de prijs die je betaald voor een bepaalde cryptocurrency. Die zal altijd hoger liggen dan de huidige marktprijs, aangezien zij zelf handelen als een soort tussenpartij. Ook betaal je extra transactiekosten voor stortingen met Bancontact.

Ook BCM heeft een eigen applicatie en biedt opties voor staking aan. Al zijn deze wel wat beperkter dan Bitvavo.

Zelf zouden we BCM alleen aanraden

Veiligheid bij het kopen en verhandelen van cryptocurrency

Alle exchanges die bovenaan dit blogbericht staan opgelijst worden als veilig bevonden. Dit betreft veiligheid van je fondsen na een aankoop en het veilig verwerken van je persoonlijke gegevens. Volg zeker alle nodige stappen om je account zo goed mogelijk te beveiligen.

Wees je er van bewust dat wanneer je via een online (gecentraliseerde) exchange koopt, zoals Bitvavo of BCM, je bitcoin of crypto fondsen op die exchange zelf staan. Dit klinkt misschien logisch, maar het wil ook zeggen dat de exchange in kwestie in het beheer is van jouw cryptocurrency en zij dus ook de privé-sleutels beheren.

Zelf in het beheer zijn van je privé-sleutels is altijd aangeraden. Zo sta je zelf in voor de veiligheid van je fondsen en ben je niet gevoelig aan mogelijke hacks of zelfs het faillissement van een exchange.

bitcoin kopen - veilig bewaren achteraf

Gevallen van hacks op exchanges of zelfs faillisementen komen wel eens voor. Dit heeft het verleden al meerdere keren aangetoond (Mt. Gox, FTX, Bittrex, …). Hoewel de meeste platformen doorgaans wel verzekerd zijn tegen dergelijke scenario’s, en je bij een faillisement nog altijd wel recht zou hebben op je fondsen, wordt dit niet altijd gegarandeerd. Daarbovenop kan, in dat geval, het proces om je fondsen terug te krijgen uitermate lang kan duren. Kies dus het zekere boven het onzekere en zorg dat je je sleutels zelf beheerd!

Hoe doe je dat nu precies?

Hier vind je alvast een overzicht van de populairste hardware wallet opties;

Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsWebsite
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet details
trezor T hardware walletTrezor Tbitcoin wallet rating 5€149,00bitcoin wallet details
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Swallet rating 4.5€59,00bitcoin wallet details
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet details
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet details

Wij schreven ook een uitgebreid blogbericht over het het veilig bewaren van bitcoin en cryptocurrency. Moest je de term “privésleutel” dus voor het eerst horen, dan is het zeker aangeraden hier eens een kijkje te nemen. We bespreken er ook alle opties die er, naast een hardware wallet, nog zijn en wat je precies moet doen om zo’n wallet aan te maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn