Bitcoin Kopen Met Bancontact

Bitcoin kopen met Bancontact is een populaire keuze bij tal van investeerders en traders. Er zijn tal van exchanges in België, Nederland en andere landen die Bancontact als betaaloptie aanbieden.

Andere betaalopties, zoals bijvoorbeeld met kredietkaart of PayPal, zijn vaak onderhevig aan extra transactiekosten en fees. Dit maakt dat Bancontact vaak de voorkeur krijgt, gezien transacties goedkoper zijn en je dus meer bitcoin (of crypto) zal ontvangen voor de euro’s die jij investeert.

Koop bitcoin met bancontact in België

Hier alvast een overzicht van enkele gerenommeerde bitcoin aanbieders (exchanges) die de aankoop van bitcoin via Bancontact mogelijk maken:

ExchangeEenvoudig?ScoreWebsite
bitvavo exchangegoed9.5/10
Bitvavo
crypto kopen bitcoinmeestergoed8/10BitcoinMeester
litebit logomedium7/10Litebit
bitonic logogoed6/10Bitonic

Alle bovenstaande exchanges werden getest en vergeleken door Cryptobijbel, waarna een score werd gegeven afhankelijk van enkele factoren als:

 • Snelheid
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Transactiekosten
 • Huidige koers

Elke exchange heeft zijn voor en nadelen. Weeg dus voor jezelf even af wat de beste optie is op dat moment en voor jou situatie. Het is namelijk mogelijk dat de koers van bitcoin kan afwijken van exchange tot exchange. Dit zijn nooit grote verschillen, maar indien je plant om voor een groter bedrag aan te kopen, kan het toch de moeite zijn om de vergelijking eens te maken.

Hoe bitcoin kopen via Bancontact?

Cryptobijbel maakte ook een stap-voor-stap video van hoe je precies een bitcoin aankoop doet via Bancontact. Die vind je hieronder

In deze video kijken we naar BitVavo. Tot op heden (2023) is dit, naar onze mening, nog steeds de beste optie voor Belgische en Nederlandse bewoners. Ze beschikken over een groot aanbod handelsparen en cryptocurrencies, lage transactiekosten, opties voor passieve staking en tevens een fijne bonus voor nieuwe leden:

Registreer via deze link op BitVavo en profiteer van onze bonus waarbij de eerste €10000 die je verhandelt volledig gratis is.

Wat heb je nodig voor een crypto aankoop met Bancontact:

 • Geld op je zichtrekening 😉
 • Een e-mailadres
 • Een telefoonnummer
 • Een kopie (of foto) van je identiteitsgevens (rijbewijs, paspoort of nationale ID)

Exchanges zijn namens de KYC (Know Your Customer) wetgeving verplicht om je identiteit te controleren. Geen zorgen dus, dit proces is zeer normaal! Het uploaden van een kopie (of foto) van de voor- en achterkant van je rijbewijs is voldoende.

De snelheid van dit verificatieproces is vaak afhankelijk van de toestroom van nieuwe investeerders op dat moment en kan verschillen van exchange tot exchange.

De goedkoopste manier om bitcoin aan te kopen via Bancontact

Zoals eerder in deze blog vermeld, zijn koersen en transactiekosten afhankelijk van exchange tot exchange.

Sommige exchanges rekenen ook een extra fee aan voor een Bancontact aankoop. Hoewel die fee niet groot is, leek het ons toch interessant de vergelijking eens te maken.

Om te bepalen wat de goedkoopste exchange is, gaan we in dit geval uit van een aankoop van 100 euro. Dit is inclusief transactiekosten. Deze test werd gedaan op exact hetzelfde moment, om zo te kijken wie de voordeligste bitcoin koers aanbiedt en bij welke exchange we het meeste bitcoin krijgen voor hetzelfde bedrag.

 • Uit bovenstaande tabel leren we dat Bitvavo op dat moment (30/12/2019) de goedkoopste bitcoin provider is.
 • Het voordeel van Bitvavo is ook dat je voor de eerste 10000 euro die je verhandelt géén transactiekosten dient te betalen.
  • Om te genieten van deze voordelen, dien je je aan te melden via deze partnerlink.
 • BTCdirect blijkt de duurste te zijn. Het verschil tussen de goedkoopste (Bitvavo) en de duurste (BTCdirect) is ongeveer 3.50 euro in bitcoin waarde.

Update 2023: De bovenstaande cijfers zijn niet recent, toch bleven de rankings accuraat. BitVavo wordt nog steeds gezien als de goedkoopste.

Opvallend is ook dat de prijs die je betaald voor één bitcoin niet meteen wil zeggen dat die specifieke exchange goedkoper is dan een andere. Rekening houdend met transactiekosten op een bedrag van 100 euro, krijg je bij BitcoinMeester met een koers van €6673 meer bitcoin vergeleken met vb. Litebit, waar op datzelfde moment de koers goedkoper (€6599 per bitcoin) is.

Het beste all-round platform voor beginners

Zowel BitcoinMeester als Bitvavo krijgen een gelijke score in ons overzicht. Toch zijn ze best verschillend.

Het gaat in deze blogpost in eerste instantie over het aankopen van bitcoin. Niet over het traden of verhandelen, maar simpelweg een snelle aankoop doen. Voor de mensen die totaal geen interesse hebben om te gaan traden, raden we daarom BitcoinMeester aan: een combinatie van gebruiksgemak, snelheid en zeer competitieve transactiekosten vergeleken met andere providers die Bancontact als betaaloptie aanbieden. Daarnaast is het eenvoudig om je bitcoin in te ruilen tegen een andere cryptocurrency of door te sturen naar een andere wallet of exchange.

Wil je echter wat meer opties qua trading, dan springt Bitvavo er met kop en nek bovenuit. Het proces om een eerste aankoop te doen is misschien net wat uitgebreider, maar eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. Bekijk zeker onze video bovenaan deze blog post, waar we stap-voor-stap doorheen het proces gaan. Bitvavo is tevens net dat ietsje goedkoper vergeleken met BitcoinMeester (op moment van schrijven alleszins).

De snelste manier om bitcoin aan te kopen via Bancontact

Uit bovenstaande lijst met exchanges was het BitcoinMeester waar we het snelst een bitcoin aankoop konden doen. Identiteitsgegevens werden binnen het kwartier verwerkt, waarna eenvoudig een bitcoin aankoop kon worden verricht.

Hoewel BitcoinMeester voor ons de snelste was op dat moment, is dat natuurlijk geen garantie dat dit bij anderen ook zo is (of dat dit in de toekomst ook zo zal zijn!). Het verifiëren van identiteitsgevens blijft namelijk een manueel proces. Veel is dus afhankelijk van het aantal nieuwe investeerders die op dat moment een account willen aanmaken.

Reken er in het slechtste geval op dat een verificatieproces op een exchange kan oplopen tot maximum 3 dagen. Dit is echter zeer uitzonderlijk, vaak kan je binnen het uur aan de slag!

Wil je zeker zijn dat je vandaag nog aan de slag kan? Doe dan zeker eens navraag bij de support van een desbetreffende exchange hoe lang het verificatieproces op dat moment zou duren.

Overzicht van bitcoin exchanges

We vergelijken hier nog even alle exchanges die bovenaan dit blogbericht werden vermeld.

BitVavo – Bitcoin aankoop en Trading

Deze exchange is gevestigd in Amsterdam en is een betrouwbare keuze voor veel Belgen en Nederlanders. Sinds kort kan je ook bij BitVavo bitcoin kopen met Bancontact, maar dit is zeker niet de enigste betaaloptie.

Het verschil met Bitvavo en andere exchanges in dit lijstje is dat je op dit platform ook meteen kan gaan traden. Wel dien je eerst geld te storten op het platform, waarna je een aankooporder dient te plaatsen op de exchange voor de koers die jij wenst te betalen. Je kan dus niet meteen geld omwisselen voor bitcoin, wat bij de andere exchanges wel mogelijk is. Je zult dus eerst even de exchange moeten passeren. Dit is op zich niet zeer ingewikkeld, maar kan sommige beginners toch afschrikken.

Tevens zit je hier ook goed als je meer dan alleen bitcoin wil verhandelen. Zij bieden maar liefst 60+ cryptocurrencies aan.

BitcoinMeester – Groot aanbod, unieke crypto-to-crypto exchange

crypto kopen bitcoinmeester

BitcoinMeester wint snel aan populariteit in België en Nederland. Het is een ideaal platform voor beginners die snel een aantal verschillende cryptocurrencies willen aankopen, zonder telkens een aankooporder te moeten plaatsen via een exchange.

Met de crypto-to-crypto functie verhandel je eenvoudig verschillende trading paren. Zo hoef je dus bijvoorbeeld niet eerst je Ethereum om te zetten naar Bitcoin om vervolgens Cardano of één van de honderden andere cryptocurrencies te kopen. Nee, je kan direct Ethereum wisselen met Cardano. Zo spaar je ook nog transactie (en mining fees) uit!

Zelfs voor alleen bitcoin aankopen is dit platform zeker een aanrader en tevens één van de goedkoopste bitcoin providers op de markt.

Deze exchange bied maar liefst 200+ verschillende cryptocurrencies aan.

LiteBit – Een volwaardig alternatief

Eveneens een exchange die vanuit Nederland opereert, maar zich vooral op de Europese markt focust. Een minder uitgebreid aanbod vergeleken met andere exchanges, maar toch voldoende keuze. Zij bieden momenteel een tiental verschillende cryptocurrencies aan.

Naast een tradingplatform om je bitcoin en cryptocurrencies te verhandelen, bieden zij ook een zelf gehoste wallet aan. Na je bitcoin aankoop via Bancontact (of één van de vele andere methodes) kan je je bitcoins dus ook bij Litebit bewaren.

Bitonic – Alleen Bitcoin aan- en verkopen

bitonic bitcoin exchange

Bitonic is een Nederlandse exchange zonder al te veel toeters en bellen. Bitcoin is dan ook de enige cryptocurrency die ze aanbieden… Wens je dus meerdere currencies aan te kopen, is deze exchange mogelijks niet je beste optie! Vergeleken met andere platformen uit deze lijst hebben ze tevens iets duurdere transactiekosten.

Wanneer je op deze exchange bitcoin met Bancontact wenst te kopen, reken er dan wel op dat je bij transacties hoger dan 50 euro je bankrekening dient te worden geverifieerd. (Dit is ook niet abnormaal en helemaal geen ingewikkeld proces).

Bitcoin kopen: Is het veilig?

Alle exchanges die bovenaan dit blogbericht staan opgelijst worden als veilig bevonden. Dit betreft veiligheid van je fondsen na een aankoop en het veilig verwerken van je persoonlijke gegevens.

Wees je er wel van bewust dat wanneer je via een online (gecentraliseerde) exchange koopt, je bitcoin fondsen op die exchange zelf staan. Dit klinkt misschien logisch, maar het wil ook zeggen dat de exchange in kwestie in principe in beheer is van je privésleutel.

Zelf in het beheer zijn van je bitcoin privé-sleutel is enorm belangrijk. Zo sta je zelf in voor de veiligheid van je fondsen en ben je niet gevoelig aan mogelijke hacks of zelfs het faillissement van een exchange.

bitcoin kopen - veilig bewaren achteraf

Gevallen van hacks of faillisementen zijn natuurlijk uitzonderlijk. Toch heeft het verleden al een aantal keer aangetoond dat het niet uit te sluiten valt (vb. Mt. Gox). En hoewel de meeste exchanges wel verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld een hack, en je bij een faillisement nog altijd wel recht zou hebben op je fondsen, wordt dit niet altijd gegarandeerd en het proces om je fondsen terug te krijgen zijn soms uitermate complex en/of langdradig. Kies dus het zekere boven het onzekere en zorg dat je je sleutels zelf beheerd!

Je bepaald natuurlijk volledig zelf hoe je die privésleutel beheerd. Zo kan je die privésleutel gewoon bewaren op een papiertje en ergens veilig opbergen. Hoewel dit meestal niet ideaal is (zeker voor de vergeetachtigen onder ons), zijn er zeker nog andere opties. Voor elke investering boven de 150 euro wordt het eigenlijk al aangeraden om te investeren in een hardware wallet.

Hier vind je alvast een overzicht van de populairste hardware wallet opties;

 Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsWebsite
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet details
trezor T hardware walletTrezor Tbitcoin wallet rating 5€149,00bitcoin wallet details
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Swallet rating 4.5€59,00bitcoin wallet details
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet details
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet details

Wij schreven ook een uitgebreid blogbericht over het het veilig bewaren van bitcoin en cryptocurrency. Moest je de term “privésleutel” dus voor het eerst horen, dan is het zeker aangeraden hier eens een kijkje te nemen. We bespreken er ook alle opties die er, naast een hardware wallet, nog zijn en wat je precies moet doen om zo’n wallet aan te maken.