Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin Kopen Met iDEAL

bitcoin kopen ideal

Bitcoin kopen met iDEAL is ongetwijfeld de populairste methode in Nederland.

Er worden dagelijks namelijk duizenden transacties verricht door mensen die bitcoin of een andere cryptocurrency wensen aan te kopen via iDeal.

Dit komt omdat iDeal wordt ondersteund door alle Nederlandse banken. Een bitcoin aankoop via iDeal is tevens sneller dan een normale overschrijving, maar vaak ook de goedkoopste manier vergeleken met andere methodes (vb. Paypal).

Intussen zijn er ook tal van platformen die een bitcoin aankoop mogelijk maken. Maar welk platform kies je nu?

Indien je nog niet goed weet waar te beginnen, of je omwille van het grote aanbod van bitcoin aanbieders door het bos de bomen niet meer ziet, dan ben je hier op de juiste plek!

Ben je van België? Bekijk dan deze pagina: bitcoin kopen met bancontact

Waar Bitcoin kopen met iDEAL?

ExchangeEenvoudig?ScoreWebsite
bitvavo exchangegoed9.5/10
Bitvavo
crypto kopen bitcoinmeestergoed8/10BitcoinMeester
litebit logomedium7/10Litebit
bitonic logogoed6/10Bitonic

Bovenstaande tabel geeft een overzicht van bitcoin aanbieders of exchanges die persoonlijk werden getest en vergeleken.

Op basis van enkele factoren die verder in deze blog worden opgesomd en op basis van deze eigen ervaring werd een score gegeven. (Die score is natuurlijk heel subjectief en de gebruikservaring kan verschillen van persoon tot persoon.)

BitVavo – Eenvoudig bitcoin kopen met iDEAL

Cryptobijbel maakte een stap-voor-stap video van hoe je precies een bitcoin aankoop doet via iDeal op BitVavo:

Registreer via deze link op BitVavo en profiteer van onze bonus waarbij de eerste €1000 die je verhandelt volledig gratis is.

BitVavo is gevestigd in Amsterdam en is één van de bekendste exchanges (handelsbeurs) in Nederland, België maar ook in de rest van Europa.

Sinds kort kan je ook bij BitVavo bitcoin kopen met iDeal, maar dit is ook hier niet de enige optie!

Qua gebruiksvriendelijkheid is bitvavo zeker een aanrader. Tevens zit je hier ook goed als je meer dan alleen bitcoin wil aankopen. Zij bieden maar liefst 60+ cryptocurrencies aan.

Bovendien zijn ze bij de goedkoopste handelsplatformen wereldwijd om te handelen. Ideaal dus als je gaat traden!

BitcoinMeester – Groot aanbod cryptocurrency

crypto kopen bitcoinmeester

Bitcoinmeester.nl bied maar liefst 200+ verschillende cryptocurrencies aan.

Uniek aan deze exchange is ook de crypto-to-crypto functie, waarmee je eenvoudig verschillende trading paren kan verhandelen. Zo hoef je dus bijvoorbeeld niet eerst je Ethereum om te zetten naar Bitcoin om vervolgens Cardano of één van de honderden andere cryptocurrencies te kopen. Nee, je kan direct Ethereum wisselen met Cardano. Zo spaar je ook nog transactie (en mining fees) uit!

LiteBit – Bitcoin en crypto tradingplatform

LiteBit is eveneens een exchange die vanuit Nederland opereert, maar zich vooral op de Europese markt focust. Een minder uitgebreid aanbod vergeleken met bitvavo, maar toch voldoende keuze. Zij bieden momenteel een tiental verschillende cryptocurrencies aan.

Naast een tradingplatform om je bitcoin en cryptocurrencies te verhandelen, bieden zij ook een zelf gehoste wallet aan. Na je bitcoin aankoop via Bancontact (of één van de vele andere methodes) kan je je bitcoins dus ook bij Litebit bewaren.

Bitonic – Alleen bitcoin

bitonic bitcoin exchange

Bitonic was tot een aantal jaren terug één van de voorlopers in Nederland. Helaas bieden ze heel weinig opties (lees: geen) voor traders! Bitcoin is dan ook de enige cryptocurrency die ze aanbieden… Wens je dus meerdere currencies aan te kopen, is deze exchange mogelijks niet je beste optie!

Wanneer je op deze exchange bitcoin met iDeal wenst te kopen, reken er dan wel op dat je bij transacties hoger dan 50 euro je bankrekening dient te worden geverifieerd. (Dit is ook niet abnormaal en helemaal geen ingewikkeld proces).

Hoe kies je het beste platform voor een bitcoin aankoop met iDEAL?

Gebruiksvriendelijkheid

Hoe eenvoudig is het om bitcoin aan te kopen met iDEAL?
Bitcoin kopen met iDEAL (of een andere betaalmethode) is helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en deze te verifiëren.

De cryptocurrency aanbieders in bovenstaande tabel doen er dan ook alles aan om dit proces zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Het is te vergelijken met een iDEAL aankoop bij eender welke webshop.

Het enige verschil is dat er in het geval van een bitcoin of cryptocurrency aankoop gevraagd wordt naar identificatie gegevens. Dit is verplicht m.b.t. de KYC (Know Your Customer) wetgeving. Exchanges zijn daarom verplicht om, soms afhankelijk van het bedrag, een kopie te vragen van een identificatiebewijs. Dit kan je identiteitskaart zijn maar meestal is vb. je rijbewijs ook voldoende.

Bitcoin Kopen Met Ideal – Lage Transactiekosten

Moet je hoge of lage transactiekosten betalen wanneer je bitcoin koopt met iDEAL?
Het voordeel van een bitcoin aankoop met iDEAL is dat deze vaak gratis zijn.

Pas wanneer je actief gaat traden komen er transactiekosten aan te pas. Geen zorgen, deze kosten zijn vaak slechts een fractie van het bedrag dat je effectief trade. Het is dus niet zoals het verhandelen van bijvoorbeeld aandelen, waarbij je telkens makelaarskosten betaald.

Er zijn nooit uitermate verschillen van exchange tot exchange. Degene uit bovenstaand overzicht worden momenteel als de goedkoopste van Nederland en België bevonden. Je mag dus gerust zijn dat je nooit te veel zal worden aangerekend.

Goedkoopste bitcoin koers

Wie biedt de gunstigste bitcoin koers aan?
Soms betaal je op de ene exchange iets meer dan op de andere. (Exchange A kan bitcoin aanbieden voor bijvoorbeeld €9950 per stuk, terwijl je op datzelfde moment €9975 zou moeten betalen voor een volledige bitcoin op exchange B.)

Dit kan op elke exchange verschillen van dag tot dag. En hoewel die bedragen nooit veel zullen afwijken, kan het soms toch de moeite lonen om de vergelijking voor jezelf eens te maken als je van plan bent om een (heel) grote aankoop te doen. (Maar hou dan ook zeker rekening met de transactiekosten!) Onze ervaring zegt dat BitVavo vaak de gunstigste tarieven heeft.

Snel bitcoin kopen met iDEAL?

Of met andere woorden:
Hoe lang duurt het vooraleer mijn gegevens worden geverifieerd en een betaling wordt uitgevoerd?
Dit is afhankelijk van het platform dat je kiest en het moment wanneer je van plan bent om in te stappen. Het verifiëren van je identiteitsgegevens is vaak een manueel proces, daarom kan het soms wat langer duren als anders. Uit onze ervaring kan dit hoogstens oplopen tot een dag.

We hebben zelf telkens de test gedaan op alle bovenstaande platformen. Het is BitcoinMeester en BitVavo waar we het snelst een aankoop konden doen. Bij beide platformen werd onze account binnen het kwartier geverifieerd, waarna we meteen aan de slag konden.

Bitcoin kopen met iDEAL is in ieder geval je beste keuze als je snel wenst te handelen. Een overschrijving zou namelijk enkele werkdagen kunnen duren, terwijl een aankoop met iDEAL vaak instant wordt verwerkt.

Aanbod cryptocurrencies

Indien je naast bitcoin ook andere cryptocurrencies wenst aan te kopen, kan het handig zijn om alles via één exchange te doen en dus te kiezen voor een platform met een groot aanbod aan crypto tokens.

In bovenstaande tabel is BitcoinMeester degene met het grootste aanbod. Weet wel dat BitcoinMeester geen traditionele exchange is waar je kan traden. Het is mogelijk om de ene cryptocurrency voor de andere om te ruilen, maar je kan geen koop (of verkoop) orders plaatsen. Dit kan je bij BitVavo wel.

Wat te doen na een bitcoin aankoop via iDeal?

Het is nooit aangeraden je bitcoin (of andere cryptocurrency) te bewaren op de exchange zelf.bitcoin kopen - veilig bewaren achteraf

Dit komt omdat de exchange vaak in het beheer is van jouw bitcoin privésleutel (tenzij dit anders wordt vermeld op de exchange zelf). In het geval je die bitcoin privésleutel niet zelf beheert, wat bij de meeste platformen het geval is, kies je dus best voor een veilige manier om je bitcoin te bewaren.

Moest het ooit voorvallen dat de exchange waar je je bitcoin hebt aangekocht wordt gehackt, failliet gaat, of eender wat, bespaar je je heel wat hoofdpijn (en geld) als je ervoor hebt gekozen je eigen bitcoin wallet aan te maken of te kopen en je dus zelf in het beheer bent van je privésleutel.

Er zijn heel wat mogelijkheden, zo heb je: paper wallets, mobile wallets, desktop wallets en hardware wallets. 

De keuze van wallet die je maakt is afhankelijk van persoon tot persoon. Een voorbeeld: Koop je bitcoin aan als investering en ben je van plan om lange tijd niets te verkopen of te verhandelen? Dan is een hardware wallet ongetwijfeld de beste keuze. 

Zelf beschik ik over een hardware wallet (de Ledger Nano S) waar ik het grootste deel van mijn cryptocurrencies bewaar. Daarnaast heb ik ook een mobile wallet waar ik dagdagelijkse aankopen mee kan verrichten moest dat nodig zijn. 

Wil je graag meer info? Bekijk dan zeker deze uitgebreide bitcoin wallet-gids, waar we alle opties bespreken!

Nuttige links: