Bitcoin: Alles wat je moet weten

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Het is de eerste implementatie van het concept dat we intussen kennen als cryptocurrency oftewel cryptografisch geld. Bitcoin (afkorting BTC of XBT) werd voor het eerst geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (een pseudoniem van een onbekende persoon of groep).

Leer meer over Bitcoin:

Het grote voordeel van Bitcoin is dat het volledig gedecentraliseerd is. Niemand ‘bestuurt’ het. Bitcoins worden niet gedrukt, zoals wel het geval is bij dollars of euro’s – ze worden geproduceerd door mensen, en ook in toenemende mate door bedrijven. Door middel van computers worden ze ‘gemined‘, met behulp van software die wiskundige problemen oplost.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

In welk opzicht is Bitcoin anders dan normale valuta?

Bitcoin kan worden gebruikt om dingen elektronisch te kopen. In die zin is het net als conventionele dollars, euro’s of andere ‘fiat’ currency zoals de yen, die ook digitaal kan worden verhandeld.

De belangrijkste eigenschap van Bitcoin, en wat het anders maakt dan conventioneel geld, is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt het bitcoin-netwerk. Dit stelt sommige mensen gerust, omdat het betekent dat een grote bank hun geld niet kan beheren.

Wie heeft Bitcoin gemaakt?

Een softwareontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto stelde Bitcoin voor, een elektronisch betalingssysteem gecreëerd op basis van mathematische berekeningen. Het idee was om een valuta te produceren die onafhankelijk was van een centrale autoriteit, elektronisch, min of meer onmiddellijk overdraagbaar, met zeer lage transactiekosten.

Wie print het?

Niemand. Deze valuta wordt niet fysiek gedrukt door een centrale bank, die geen verantwoording verschuldigd is aan de bevolking en zijn eigen regels maakt. Banken kunnen eenvoudig meer geld produceren om de nationale schuld te dekken, waardoor hun valuta wordt gedevalueerd.

In plaats daarvan wordt BTC digitaal gemaakt door een gemeenschap van mensen waar iedereen zijn steentje kan bijdragen. Bitcoins worden ‘gemined’, met behulp van rekenkracht in een gedistribueerd netwerk.

Dit netwerk verwerkt ook transacties die met de virtuele valuta zijn gemaakt, waardoor BTC feitelijk zijn eigen betalingsnetwerk wordt.

Dus Bitcoin kan niet ongelimiteerd worden bijgemaakt?

Correct. Het bitcoin-protocol – de regels die bitcoin laten werken – zegt dat slechts 21 miljoen Bitcoins OOIT kunnen worden gemaakt. Deze munten kunnen echter in kleinere delen worden verdeeld (de kleinst deelbare is honderd miljoenste deel van een bitcoin en wordt een ‘Satoshi‘ genoemd, naar de oprichter van bitcoin).

Waarop is BTC gebaseerd?

 De conventionele valuta zoals wij ze kennen is gebaseerd op goud of zilver. In theorie wist je dat als je een euro bij de bank overhandigde, je wat goud terug kon krijgen (hoewel dit in de praktijk niet echt gebeurde). Maar BTC is niet gebaseerd op goud; het is gebaseerd op wiskunde (ondanks er wel eens naar Bitcoin gerefereerd alszijnde ‘het digitale goud’).

Over de hele wereld gebruiken mensen softwareprogramma’s die een wiskundige formule volgen om Bitcoins te produceren. Dit noemen we bitcoin mining. Deze wiskundige formule is gratis beschikbaar, zodat iedereen ze kan gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een computer met een internetverbinding.

De software is ook open source, wat betekent dat iedereen ernaar kan kijken om ervoor te zorgen dat het doet wat het moet doen.

Even niets te doen? Neem dan zeker eens een kijkje in onze lijst met dé beste bitcoin documentaires, video’s en TedX Talks.