Inhoudstabel
CryptoCurrency: Alles wat je moet weten
Cryptogeld,ook cryptovaluta of - in de volksmond gewoon 'cryptocurrency', is een verzamelnaam voor virtuele of digitale munten. Deze virtuele munten kunnen, onder andere, gebruikt worden als alternatief betalingsmiddel voor goederen en diensten.
Op deze pagina leer je precies wat cryptocurrency net is en waarvoor het kan dienen. Eens je dit concept onder de knie hebt, bekijk dan zeker eens onze andere blogposts:
We namen ook enkele interessante cryptocurrency projecten beter onder de loep. Deze altcoin reviews kan je hier vinden:
Wat is Cryptocurrency?
Je hoort het tegenwoordig meer en meer. “Cryptocurrency”, letterlijk vertaald “Virtueel geld” of ook wel eens “digitaal goud”.. Maar wat is het nu eigenlijk en wat is de toepassing ervan?
Als je van plan bent om te investeren is het enorm belangrijk om te weten waar je mee bezig bent en moet je toch minstens een sterke basis hebben van het hele concept.
Let’s dive in!
Om de betekenis van cryptocurrency te begrijpen beginnen we best bij het letterlijke begrip van het woord, dat we kunnen opdelen in crypto enerzijds en currency anderzijds.
Crypto
Crypto is afkomstig van het woord cryptografie. Letterlijk vertaald vanuit het Grieks betekent dit “verborgen schrijven”, een techniek waarbij informatie op een bepaalde manier wordt versleuteld zodanig dat het onmogelijk (of alleszins bijzonder moeilijk) valt te onderscheppen door een 3e partij. Enkel de zender en de ontvanger beschikken over de correcte sleutel.
Currency
Hier hoef ik wellicht geen tekening bij te maken. Letterlijk vertaald: een munteenheid. Denk aan Euro of Dollar.
Cryptocurrency definitie:
Vertaald naar de hedendaagse toepassing valt cryptocurrency te definiëren alszijnde:
Een ruilmiddel, net zoals geld, maar ontworpen voor het overdragen van digitale informatie via een proces gebaseerd op cryptografische principes.
Het ontstaan van cryptocurrency
De allereerste cryptocurrency kennen we als “Bitcoin“. Bitcoin (BTC of XBT) werd publiek gemaakt in 2009. Tot op de dag van vandaag weet niemand precies wie de bedenker is, wat het hele ontstaan nog zo veel mysterieuzer maakt. Het enige dat we momenteel weten is dat de developer(s) in kwestie door het leven gaan onder het pseudoniem “Satoshi Nakomoto”.
Eind 2008 beweerde Satoshi dat hij een “Peer-to-peer Electronic Cash System” had ontwikkeld.
Begin 2009 werd dit als volgt aangekondigd:
Announcing the first release of Bitcoin, a new electronic cash system that uses a peer-to-peer network to prevent double-spending. It’s completely decentralized with no server or central authority.
Satoshi Nakamoto, 09 January 2009, announcing Bitcoin on SourceForge
Deze uitvinding en vooral het idee van een volledig gedecentraliseerd netwerk gebaseerd op een blockchain was het begin van de cryptocurrency revolutie.
Intussen bestaan er wereldwijd duizenden verschillende cryptocurrencies die gebaseerd zijn op blockchain technologie. Een (beperkt) aantal hiervan hebben ook wel degelijk use cases in de echte wereld of zijn volop in ontwikkeling om dit waar te maken.
Een volledig cryptocurrency overzicht kan je vinden op de website van coinmarketcap.com
Wat is blockchain?
Blockchain en cryptocurrency gaan hand in hand. Wil je weten hoe cryptocurrency technisch in zijn werk gaat, of beter: wat het zo uniek maakt, dan weet je dus best ook wat een blockchain is.
Blockchain is een soort digitaal grootboek of openbare database die de boekhouding bevat van elke transactie die ooit werd uitgevoerd op het netwerk. Een nieuwe transactie wordt telkens toegevoegd aan de chain of 'ketting' van datablokken die info over transacties bevatten. Omdat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt en constant ververst wordt, zijn frauduleuze transacties onmogelijk aangezien ze meteen door het systeem worden opgemerkt.
Het klinkt voor sommigen misschien wat verwarrend. En toegegeven, het is ook moeilijk uit te leggen zonder een visuele representatie…
In volgend filmpje wordt het blockchain concept op een simplistische manier geïllustreerd en uitgelegd in slechts 2 minuten:
Altcoins, Tokens en Crypto Assets
Om volledig mee te zijn met het jargon is het belangrijk om te weten waar bovengenoemde termen net voor staan. Ze hebben namelijk allemaal een andere betekenis, maar worden toch vaak door elkaar gehaald. Wat is nou net het verschil?
Wat zijn Altcoins?
Altcoins zijn de verzameling van alle alternatieve digitale valuta (cryptocurrencies, crypto assets en tokens) die na Bitcoin zijn gekomen.
Bitcoin, ons allen intussen wel bekend, was de eerste maar allesbehalve de laatste uit de cryptocurrency familie. Op moment van schrijven zijn dat er, volgens coinmarketcap.com, al meer dan 5.000. Dit aantal zal enkel maar stijgen. Al deze cryptocoins, die na Bitcoin zijn gekomen, categoriseren we alszijnde “altcoins“.
Elk van deze altcoins (vb. Ethereum, Ripple, Litecoin, …) heeft zo zijn eigen toepassing. Of toch de meeste… Er zijn er momenteel namelijk ontzettend veel waar de toepassing nog zoek is. De algemene Twitter-term hiervoor is: ‘shitcoins‘ (helaas betreft dit het grootste deel van alle cryptocurrencies die momenteel beschikbaar zijn).
Wat is een crypto asset?
Soms wordt een cryptocurrency wel eens verward met een crypto asset. Geen ramp, maar het is niet slecht om te weten dat er wel degelijk een verschil is tussen de twee. Bij gebrek aan een explainer filmpje (smh) doe ik mijn best om het zo goed mogelijk te illustreren. Voor het onderscheid te maken neem ik de cryptocurrency Ethereum als voorbeeld:
Zoals eerder aangehaald heeft Ethereum, net als Bitcoin zijn eigen unieke blockchain netwerk en zijn eigen verhandelbare tokens.
Ethereum maakt het echter mogelijk om, met behulp van smart contracts, er voor te zorgen dat anderen hun eigen gedecentraliseerde omgeving (DAO: Decentralized Autonomous Organization) en/of gedecentraliseerde applicaties (dAPPS) kunnen ontwikkelen via de Ethereum blockchain netwerk.
Een decentrale autonome organisatie (DAO) is een organisatie die wordt gerund door middel van gecodeerde regels. Deze regels, gebruikt door de DAO, dienen om financiële transacties en informatie op te slaan. Dit alles loopt via de blockchain.
In dit geval zijn crypto assets dus tokens die zijn gebaseerd op de Ethereum blockchain. Naast Ethereum zijn er andere cryptocurrencies die de creatie van crypto assets mogelijk maken. Om er zo enkele op te noemen: Waves, NXT, Omni, NEM, Counterparty, …
Op coinmarketcap vind je een volledig overzicht terug van alle crypto assets. Naast elke asset wordt ook weergegeven op basis van welke blockchain deze werden ontwikkeld.
Wat is een crypto token?
Elke cryptocurrency of crypto asset maakt gebruikt van zijn eigen Token. Een token is in principe een andere naam voor een digitale munt. Zo maakt het Bitcoin netwerk gebruik van de Bitcoin token: BTC of XBT. Ethereum van de Ethereum token: ETH, …
De Toekomst van cryptocurrency
De cryptomarkt evolueert aan een razendsnel tempo en kent geen genade. Bijna dagelijks komen er nieuwe cryptocurrencies bij terwijl anderen verdwijnen. Elke cryptomunt komt met een grote belofte die de wereld zal veranderen. Slechts enkelen zullen de eerste maanden overleven.
Daarnaast is cryptocurrency op dit moment een enorme volatiele markt. “Pumps & dumps” en marktmanipulatie zijn termen die daardoor vaak met cryptocurrency worden geassocieerd. Dit geeft natuurlijk een verkeerd beeld en is helemaal niet waar cryptocurrency voor staat.
Er zijn intussen honderden bedrijven, waar enorm getalenteerde en slimme koppen samenwerken om hedendaagse problemen op te lossen door middel van blockchain. Vooral in Azië worden cryptocurrency en toepassingen die gebaseerd zijn op blockchain volop onderzocht.
Daarnaast zien meer en meer bedrijven de meerwaarde van smart contracts. De eerste échte toepassingen van blockchain en de virtuele munten in het dagdagelijkse leven blijven groeien.
Het is daarom geen kwestie van of cryptocurrency en blockchain de wereld zal veranderen, het is een kwestie van wie er het voortouw neemt.
Maar.. net zoals met bedrijven kan niemand echt voorspellen welke cryptocurrencies zullen overleven. Wel weten we zeker dat blockchain en cryptocurrency zullen blijven bestaan, verder zullen ontwikkelen en de wereld zullen veranderen.
We zien het nu in principe al gebeuren. Mensen wereldwijd schaffen bitcoin of een andere cryptocurrency aan om zichzelf te beschermen tegen de devaluatie van hun nationale valuta.
Er wordt ook verwacht dat er meer en meer institutioneel geld naar de cryptocurrency markt zal vloeien. Banken en overheden realiseren zich dat deze uitvinding het potentieel heeft om de gecentraliseerde principes zoals wij die kennen weg te drijven. Hoe dan ook zullen ze dit niet zomaar laten gebeuren.
Meer weten over het investeren in cryptocurrency? Dan raad ik zeker aan om volgend gedetailleerde artikel eens aandachtig door te nemen: “Investeren in Cryptocurrency“
Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van dé beste crypto websites op het web.