Cryptocurrency

CryptoCurrency: Alles wat je moet weten

Cryptogeld (ook cryptovaluta of – met een Engels woord – Cryptocurrency) is een soort digitale munteenheid, die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten.

Leer meer over Cryptocurrency:

Wat is Cryptocurrency?

De eerste cryptocurrency om de publieke verbeeldingskracht te vangen was Bitcoin, die in 2009 werd gelanceerd door een persoon (of groep), bekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het succes van Bitcoin heeft geleid tot een aantal concurrerende cryptocurrencies, zoals Litecoin, Namecoin en PPCoin en vele andere cryptocurrencies.

Cryptocurrency: De voor- en nadelen

De voordelen van Crypto:

 Cryptocurrencies maken het mogelijk om eenvoudig én vaak zeer goedkoop geld over te zetten tussen twee partijen. Deze overdrachten worden vergemakkelijkt door het gebruik van openbare en privésleutels voor veiligheidsdoeleinden. Deze transacties worden uitgevoerd met minimale verwerkingskosten, waardoor gebruikers de hoge kosten, die de meeste banken en financiële instellingen vragen voor elektronische overboekingen, kunnen vermijden.

De kern Bitcoin en andere cryptocurrency is de blockchain, die dienst doet als een soort online grootboek en een overzicht bevat van alle transacties die ooit zijn uitgevoerd binnen het desbetreffende netwerk. De datastructuur van dit grootboek is ontzettend moeilijk (lees: quasi onmogelijk) te hacken. Veel experts beschouwen deze blockchain als een belangrijke evolutie voor bepaalde technologieën, zoals online stemmen en crowdfunding. Ook grote financiële instellingen, zoals JP Morgan Chase, zien mogelijkheden in cryptocurrencies om de transactiekosten te verlagen door de betalingsverwerking efficiënter te maken.

De nadelen van Crypto:

Omdat cryptocurrencies virtueel zijn en niet beheerd worden door een centrale partij, kan een digitaal cryptocurrency-saldo worden weggevaagd door een computercrash als er geen reservekopie van de holdings werd gemaakt. Omdat prijzen gebaseerd zijn op vraag en aanbod, kan de snelheid waarmee een bepaalde crypto coin kan worden ingewisseld voor een andere valuta sterk fluctueren.

Cryptocurrencies zijn (nog) niet volledig immuun voor de dreiging van hacking. Bitcoin is intussen blootgesteld geweest aan meer dan 40 diefstallen. Hoewel dit niet zozeer te maken heeft met de technologie, maar eerder door het feit dat ze, ondanks hun gedecentraliseerde aard, nog vaak beheerd worden door gecentraliseerde partijen (denk aan exchanges zoals Kraken & Bittrex.

Toch beschouwen velen cryptocurrencies als hoop dat er een valuta kan bestaan die zijn waarde behoudt, uitwisseling faciliteert, eenvoudiger verhandelbaar is dan harde metalen, zoals goud en zilver, en buiten de invloed van centrale banken en regeringen valt.