Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Lisk [LSK]

Snel navigeren:

Real-time koers en marktkapitalisatie van Lisk (data: coinmarketcap)

Wat is Lisk ($LSK)?

In mei 2016 is uit een fork van Crypti (die intussen zelf niet meer beschikbaar is), Lisk ontstaan. Lisk heeft als doel om blockchain ontwikkeling toegankelijker te maken. De oprichters van deze altcoin zijn Max Kordek en Oliver Beddows.

Lisk (token: LSK) is, kort samengevat, een open source blockchain-platform waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen schrijven in Javascript. Lisk geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om applicaties te bouwen op hun eigen side-chain, gekoppeld aan het Lisk-netwerk, met een eigen custom token.

lisk logo

“Lisk is een cryptocurrency die een platform van de volgende generatie aanbiedt, die de ontwikkeling en distributie van JavaScript-gebaseerde blockchain-applicaties mogelijk maakt. Lisk biedt een eenvoudig te gebruiken interface en toegang tot een volledig ecosysteem. Via Lisk kunnen ontwikkelaars hun applicaties bouwen, publiceren, distribueren en monetizen binnen een door cryptocurrency aangedreven systeem dat het gebruik van op maat gemaakte blockchains, slimme contracten, opslag in de cloud en computerknooppunten (computing nodes) mogelijk maakt. “(Meer info over het Lisk-protocol).

Specificaties:

  • Block Time: elke 10 seconden wordt er een nieuwe block aangemaakt
  • Aanbod tokens: momenteel +/- 100 miljoen LISK + 5 LSK die wordt bijgemaakt per block)
  • Consensus-systeem: Delegated Proof-of-Stake (DPoS)
  • Token: LSK
  • Lisk token symbool: Ⱡ

Waarom gebruikt Lisk Javascript?

Het Lisk-team heeft besloten om JavaScript te gebruiken om enkele redenen.

De belangrijkste hiervan is dat Javascipt ongetwijfeld de meest populaire programmeertaal ter wereld is. Dit maakt Javascript toegankelijk voor elke ontwikkelaar en is eigenlijk overal op internet aanwezig. (JS wordt onder andere gebruikt om interactieve elementen toe te voegen op een website).

Omdat Bitcoin-core voornamelijk geschreven wordt in C ++ en Ethereum in Solidity (een onafhankelijk op javascript gebaseerd framework), is er veel verwarring voor ontwikkelaars over de programmeertaal waarop ze zich moeten focussen of die ze moeten leren.

Door gebruik te maken van JS heeft het Lisk-team m.a.w. toegang tot de meest gebruikte programmeertaal ter wereld voor blockchain. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich uitsluitend focussen op het gebruik en de ontwikkeling van hun app zonder hiervoor een nieuwe blockchain te moeten ontwikkelen (en al wat daar verder nog bij komt kijken).

Wat maakt Lisk anders dan andere cryptocurrency?

Sidechains

Een van de grootste problemen met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum is schaalbaarheid. Dit probleem lost de Lisk blockchain enigszins op door het gebruik van sidechains.

lisk sidechain

Sidechains zijn cryptografisch onafhankelijke blockchains die linken naar de Mainchain zonder de prestaties en snelheid van deze Mainchain te schaden. Dit biedt interoperabiliteitsfuncties zoals het overdragen en synchroniseren van tokens tussen ketens.

Uiteindelijk bieden sidechains ontwikkelaars het ultieme aanpassingsniveau voor consensusalgoritmen, netwerkschaling, asset-tracking en zelfs beta-releases van cryptos (zoals testnetten) en tracking van assets (bijvoorbeeld aandelen).

Veel sidechain-oplossingen die er zijn, zijn ofwel één enkele Blockchain of private Blockchains. Lisk streeft ernaar om het beste van beide werelden te bieden: stabiliteit en veiligheid van de Mainchain, terwijl sidechains onbeperkte flexibiliteit bieden.

Ontwikkelaars hebben volledige controle over het maken van hun eigen Blockchain-netwerk als een sidechain, terwijl het Lisk-team de Mainchain onderhoudt en beveiligd. Als er ooit een fout in zo’n sidechain zit, zal de Mainchain niet beïnvloed worden.

Kort samengevat: doordat het Lisk-platform zo’n sidechain implementeert voor elke toepassing die wordt ontwikkeld, is het veel eenvoudiger om te schalen en dit met veel minder problemen. Aangezien applicaties op sidechains worden ontwikkeld wil dit zeggen dat als er iets mis gaat met zo’n sidechain, Lisk niet gedwongen zal worden een ​​hardfork uit te voeren. Sidechains betekenen ook meer beveiliging en garanderen een snellere applicatie voor ontwikkelaars.

Open source platform

Daarnaast is Lisk ook een open source platform. Er zijn momenteel 29 bijdragers aan het Lisk-project, wat dit één van de meest toegankelijke cryptocurrencies maakt. Je kan op de GitHub van Lisk bekijken waar er aan gewerkt wordt en wat er nog op de to-do lijst staat.

Voorbeelden van specifieke blockchain-services die kunnen worden gebouwd onder meer:

  • Identiteitscontrole: Een instant-sign-on voor een drukknop voor websites waarvoor registratie vereist is
  • Gedecentraliseerde hosting – Sla media op in een gedecentraliseerde, gecodeerde cloud op het netwerk
  • Smart contracts – staat garant voor betrouwbare escrow-diensten
  • Real-time: Een manier om aanpasbare real-time gegevens of het resultaat van real-life evenementen te krijgen

Eén van de nuttigste dingen van zo’n open-source ecosysteem is hoe het hele systeem profiteert van elke nieuwe DAPP (gedecentraliseerde applicatie) en use case die wordt ontwikkeld. Eénmaal ontwikkeld kan het hele netwerk hier gebruik van maken.

Naarmate meer en meer ontwikkelaars aan boord springen, zal dit een krachtig netwerkeffect creëren en snel de benodigde apps en services creëren. Dit is een goed voorteken voor Lisk door meer waarde en bruikbaarheid te creëren voor ontwikkelaars en gebruikers.

Gedecentraliseerde applicatie (DAPP)

Gedecentraliseerde applicaties (DAPPs) zijn applicaties, van welke aard dan ook, die op veel servers draaien, onzichtbare beveiliging en uptime bieden en zorgen voor geheel nieuwe bedrijfsmodellen. Een DApp is een type applicatie die niet in handen is van één persoon, bedrijf of organisatie. Een krachtig onderdeel van het Lisk applicatieplatform is de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties allemaal op één plaats te implementeren, distribueren en beheren met een naadloze gebruikerservaring.

Lisk kopen

LSK wordt intussen aangeboden op een 15-tal exchanges, waaronder Binance, één van de populairste, maar ook HitBTC, Bittrex en Poloniex

Hoe Lisk bewaren?

Op dit moment is de meest ondersteunde optie de Lisk nano-portefeuille. Dit is een light-wallet (ook wel SPV wallet genoemd). Dit wil zeggen dat er geen volledige blockchain moet gedownload worden.

Conclusie

Van een keukentafel vol programmeurs tot een bloeiend team met mooie kantoren in Berlijn, Duitsland. Lisk heeft een lange weg afgelegd. Dit maakt van Lisk een zeer belangrijke speler in de cryptocurrency markt.

Hoewel velen denken dat Lisk een “Ethereum killer” is, onthult een nadere blik dat het project gewoon een andere geweldige speler is in de bijzonder interessante wereld van cryptocurrency. Hoewel Ethereum gebaseerd is op slimme contracten en mechanismen in Solidity als back-end tool, hoopt Lisk de harten en geesten van zowel (JavaScript) ontwikkelaars als gebruikers te veroveren. Waarom de code van het internet opnieuw uitvinden als zoveel ontwikkelaars deze al kennen en gebruiken? Lisk verzette zich tegen de drang om iets gepatenteerds te verzinnen, om in plaats daarvan reeds bestaande frameworks te gebruiken om sneller toegang te krijgen tot een veel grotere developer pool.

Alleen de tijd zal leren (en besluiten) wie de koning van de Crypto-berg wordt en Lisk groeit gestaag als een gevestigde speler om in aanmerking te komen voor die rol.

 

Lisk LSK altcoin

Nuttige links:

Facebook
Twitter
LinkedIn