Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin Veiligheid & Scam Preventie: 8 Tips

Snel navigeren:

Bitcoin Veiligheid – Veilig Handelen: Tips & Tricks

bitcoin veiligheid

Het internet wemelt van de oplichters en scammers. Dat is een realiteit waar we helaas niet onderuit kunnen.

Iedereen werd er al wel eens met geconfronteerd, al dan niet onbewust…

Via e-mail, advertenties op twijfelachtige sites, of misschien zelfs al eens via de telefoon.

Ook het nieuwe fenomeen cryptocurrency is helaas erg in trek… en bitcoin scams worden inventiever met de dag.

Van ingenieuze pyramid-schemes en phishing scams, tot cybercriminelen die bitcoin hodlers bedreigen in de hoop zo hun private keys te kunnen bemachtigen. Elke dag zijn er wel nieuwe voorvallen waarbij onwetende en soms naïeve mensen slachtoffer worden van dit soort praktijken.

Vandaar deze blog… 

Bitcoin Veiligheid & Scam Preventie: 8 Tips

We geven enkele tips en leggen stap-voor-stap uit waar je precies op moet letten en wat de beste maatregelen zijn om de veiligheid van je bitcoin en andere cryptocurrency te garanderen.

Dit is wellicht één van de belangrijkste blogposts op deze site die je mogelijks heel wat hoofdpijn (en al dan niet tranen) kan besparen. 

Voeg hem toe aan je favorieten, deel hem met familie en vrienden en zorg op die manier voor dat scammers geen kans krijgen om met onze zuurverdiende centjes aan de haal te gaan.

Let’s dive in…


Zorg dat je zelf in het beheer bent van je private keys

Heb je bitcoin net aangekocht via een online exchange? De kans is groot dat je dan zelf NIET in het beheer bent van je privésleutel. Je digitale munten staan namelijk op een exchange en zijn dus, in se, in het beheer van de exchange zelf.

Wordt deze exchange echter slachtoffer van een hack of gaat het bedrijf achter de exchange failliet, dan is er een kans dat ook jij je cryptocurrency nooit meer terugziet.

Hoewel online exchanges tegenwoordig steeds hogere veiligheidsnormen hebben en zelfs beschikken over verzekeringen in geval van hacks, kun je toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Zorg daarom dat je zelf in het beheer bent van je privésleutel! En zorg tevens dat je deze privésleutel OFFLINE bewaard.

bitcoin veiligheid private keys

Er zijn verschillende opties die het mogelijk maken om je bitcoin offline te bewaren. Dit worden “Bitcoin cold storage” portefeuilles of wallets genoemd.

De populairste en meest veilig bevonden manier om je bitcoin (en andere cryptocurrency) offline te bewaren is via een hardware wallet.

Zo’n hardware wallet is in feite een USB-apparaatje met tal van extra veiligheidsopties, die de veilige opslag van je cryptocurrency garanderen. Hier alvast een overzicht van enkele populairste apparaatjes:

Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsWebsite
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet details
trezor T hardware walletTrezor Tbitcoin wallet rating 5€149,00bitcoin wallet details
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Swallet rating 4.5€59,00bitcoin wallet details
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet details
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet details

Hier vind je een gedetailleerder overzicht van de beste en veilligst bevonden bitcoin wallets.

Beperk het gebruik van web wallets en mobiele wallets

Web wallets en mobiele wallets zijn enorm handig en zorgen ervoor dat we meteen toegang hebben tot onze digitale munten. Ideaal dus voor dagdagelijkse transacties…

Het is echter zo dat een web of mobiele wallet (of eender welke andere wallet waar een online verbinding voor nodig is) de veiligheid van je munten niet kan garanderen.

Beperk je daarom tot het broodnodige en zorg ervoor dat je het grootste deel van je munten steeds veilig OFFLINE bewaard, zoals we ook in puntje 1 hebben besproken.

Beveilig je online accounts

Tal van websites hebben extra veiligheidsmaatregelen om je account beter te beschermen. SMS of e-mail verificatiecodes, Two Factor Authentication (2FA), etc. Het wordt ten allen tijde aangeraden om gebruik te maken van deze veiligheidsmaatregelen om zo je accounts (of dat nu een e-mail account of een account bij een online exchange is) zo goed mogelijk te beveiligen.

Two Factor Authentication (2FA)

Two Factor Authentication of tweestapsverificatie is een extra veiligheidsnorm die je best meteen instelt wanneer je een account opent bij een exchange.

bitcoin veiligheid tweestapsverificatie

2FA bestaat in verschillende vormen. 

Zo kan je bijvoorbeeld, telkens je op een exchange inlogt, een SMS laten versturen naar je mobiel. Alvorens je kan inloggen op de desbetreffende website dien je dan zowel de code die je via SMS hebt ontvangen, als je wachtwoord in te geven op de desbetreffende website. 

Een andere manier is via een app, zoals Google Authenticator.

Deze app dien je te installeren op je smartphone. Vervolgens zal je via een QR-code (of manuele ingave van een code) de desbetreffende website toevoegen aan je applicatie. In de applicatie wordt er dan een code gegenereerd die je dient in te geven iedere keer je wenst in te loggen op een website.

Denk er wel aan dat je altijd je mobiel bij de hand zal moeten hebben als je wenst in te loggen op een website waar je deze 2FA hebt ingesteld.

BELANGRIJK: 2FA kan ook worden ingesteld voor je e-mailadres. We raden dit dan ook ten zeerste aan!

Beveilig je computer

Heb je het gevoel dat je computer geïnfecteerd werd door een virus of malware? Wel, dan raad ik aan om beroep te doen op een goede antivirus software alvorens je van plan bent om in cryptocurrency te handelen.

Vermijd ook “shady” websites en leer zoveel mogelijk bij over cybersecurity. Zo vermijd je dat je computer wordt gehackt met alle gevolgen van dien.

Bescherm je (online) identiteit

Er zijn intussen al enkele verhalen opgedoken van mensen die op straat werden bedreigd omdat ze iets té publiekelijk gingen opscheppen over de alsmaar stijgende waarde van hun cryptocurrency portfolio. 

Gezien hun online identiteit niet genoeg beschermd was en daarmee vrij eenvoudig te linken werd aan een echte naam, adres en soms zelfs telefoonnummer, werden ze al snel ten prooi van mensen met de verkeerde intenties.

Zorg daarom dat al je persoonlijke informatie, waaronder je echte naam, telefoonnummer, adres, … niet te linken valt aan een gebruikersnaam op het internet. Zorg dat je wachtwoorden en PIN-codes niet bestaan uit persoonlijke details zoals een geboortedatum of zelfs de naam van je hond.

Maak gebruik van een VPN of Virtrual Private Network

Maak je regelmatig gebruik van een openbaar netwerk of een netwerk waartoe meerdere personen toegang hebben om te connecteren met het internet? Vb. op kot, op het werk, in een McDonalds restaurant, op de luchthaven, …

Dan wordt het gebruik van een VPN ten zeerste aangeraden. 

vpn bitcoin veiligheid

Een VPN of Virtual Private Network garandeert de anonimiteit van je IP-adres en dus ook van je privé-gegevens en identiteit, zelfs wanneer je toch met een openbaar netwerk verbonden bent.

Ook is het een extra veiligheidsmaatregel die je zal beschermen tegen onder andere malware, virussen en zelfs phishing attacks. 

Hier een aantal VPN’s die op het internet worden aangeraden en zelfs extra functionaliteiten hebben specifiek voor cryptocurrency:

NordVPN

Deze VPN gebruik ik al een aantal jaar zelf. NordVPN staat bekend als één van de populairste en krachtigste VPNs wereldwijd en wordt voornamelijk aangeraden voor cryptocurrency gebruikers. Ze beschikken tevens over een enorm gebruiksvriendelijke desktop en mobiele (iOS en Android) applicatie.

Het leuke is dat je via hun site gewoon in bitcoin kan betalen bij het afrekenen.

Andere alternatieven voor NordVPN zijn:

  • PureVPN
  • Surfshark
  • ExpressVPN

Een uitgebreide review van bovenstaande VPNs ga ik niet geven. Ik raad aan om even zelf de desbetreffende VPN-services te vergelijken en op basis daarvan je eigen keuze te maken. In principe zit je bij geen van bovenstaande verkeerd

Bitcoin Scams Vermijden

Scams bestaan er tegenwoordig in vele vormen en formaten. Ik noem er hier enkele belangrijke op en leg ook uit hoe je ze kan vermijden

Fake bitcoin exchanges

Zie je een advertentie of vind je een website online die bitcoin of een bepaalde cryptocurrency aanbiedt aan een wel zeer lage prijs?

Wees dan voorzichtig!

Zorg er in eerste instantie voor dat je een veilige verbinding hebt met de exchange of website in kwestie. Dit kan je zien aan het website-adres en het icoontje in je browser. Als je geen veilige verbinding hebt met de website of exchange (en dus géén HTTPS verbinding), gelieve dan meteen de desbetreffende website te verlaten.

Zelfs een HTTPS verbinding is niet altijd een garantie. Doe daarom zeker voldoende onderzoek over de exchange waarop je jezelf gaat aanmelden.

Weet je niet zeker welke exchanges wél veilig zijn? Hier vind je alvast een overzicht van populaire en veilig bevonden cryptocurrency exchanges.

Phishing Scams

Phishing-scams zijn wellicht de meest voorkomende scams op het internet. Vaak proberen scammers je gegevens te stelen door zich voor te doen als iemand anders.

Meestal gaat dit gepaard met een e-mail die je ontvangt. Zo’n e-mail kan er soms heel betrouwbaar en onschuldig uitzien, waardoor je vaak niet meteen doorhebt dat je met een phishing scam te maken hebt.

Bepaalde websites en cryptocurrency exchanges hebben extra maatregelen om dit tegen te gaan, zoals het vermelden van een specifieke code in hun e-mail communicatie.

Echter is dit niet altijd het geval… 

Wees daarom voorzichtig bij het openen van hyperlinks en het downloaden van e-mail attachments en controleer ALTIJD of je wel een veilige verbinding hebt (HTTPS) wanneer je toch doorklikt.

“Ponzi Schemes” en mining scams

De gouden regel op het internet is:

“Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook”

Zorg dat je dus geen slachtoffer wordt van zogenoemde ponzi-schemes en / of mining scams.

Vaak kan je ponzi-schemes en mining scams herkennen aan de wel heel aantrekkelijke beloften die worden gemaakt. Bijvoorbeeld: “Verdien 2% rente per dag door bitcoin te minen” of “Verdubbel je bitcoin binnen de x dagen door naar dit adres te sturen”, …

Sommige scams gaan vaak ook gepaard met een affiliate programma van verschillende niveau’s of tiers. Zo beloven ze dat je een commissie krijgt voor alle leden die je doorverwijst, maar ook voor de mensen die worden doorverwezen door jou affiliates (tier 2) en ook hun affiliates (tier 3), … 

Dit zorgt ervoor dat dergelijke websites (of cryptocurrencies) vaak erg gepromoot worden op sociale media door mensen die écht geloven er geld mee te kunnen verdienen. Vermijd ze echter als de pest!

Eerdere voorvallen van dergelijke Ponzi-schemes zijn onder andere: Bitconnect, Plus Token, Cloud Token, etc, waarbij zeer veel mensen een grote som geld hebben verloren.

Vertrouw niemand online

Oké dit is misschien wat drastisch, maar je kan maar beter op je hoede zijn wanneer het over geld gaat.

Stuur daarom nooit bitcoin of andere cryptocurrency naar mensen die je niet kent en ga niet in op bepaalde berichten of video’s die je op sociale media ziet circuleren (vb. Stuur 1 bitcoin naar mijn wallet en je krijgt er 2 terug). 

Dergelijke oplichters zijn erg inventief en doen zich op sociale media soms voor als een bekende influencer of zelfs een online exchange. Vaak kopen ze ook heel veel likes en followers. Alles om het zo geloofwaardig mogelijk te maken…

Facebook
Twitter
LinkedIn