Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Stellar Lumens [XLM]

Snel navigeren:


Stellar Lumens ($XLM) is een open source en gedistribueerde betalingsinfrastructuur.

Gebouwd vanuit het uitgangspunt dat de internationale gemeenschap “een wereldwijd financieel netwerk nodig heeft dat toegankelijk is voor iedereen“.

Stellar Lumens wilt via zijn platform deze behoefte vervullen voor individuen, instellingen en betalingssystemen.

Wat is Stellar?

Stellar wilt monetaire transacties goedkoper, sneller en betrouwbaarder maken vergeleken met de systemen zoals we ze nu kennen. Bovendien zou hun protocol mensen van over de hele wereld verbinden door efficiëntere en internationale (cross-border) betalingen mogelijk te maken.

Hoe werkt Stellar Lumens?

Stellar verbindt banken, betalingssystemen en mensen over de hele wereld. Je kunt het beschouwen als een infrastructuur voor betalingen – vanaf het begin ontworpen om het voor financiële instellingen heel gemakkelijk te maken tokens te verstrekken die fiat-valuta’s vertegenwoordigen.

Net als (de meeste) andere cryptocurrencies draagt ​​Stellar Lumens dat mooie buzzword dat het kenmerk is geworden van blockchain technologie: decentralisatie.

Het Stellar-netwerk draait op een web van gedecentraliseerde servers die worden ondersteund door een internationaal consortium van individuen en entiteiten. Deze servers ondersteunen het gedistribueerde grootboek (ledger) dat de gegevens en transacties van het netwerk bijhoudt.

In de praktijk zal het Stellar-protocol functioneren als een soort van flexibelere PayPal. Als u Stellar wilt gaan gebruiken, moet u geld naar een anker in het netwerk uploaden. Net zoals een bank of PayPal, houdt dit anker dan je geld vast en geeft het krediet aan je virtuele portemonnee in de plaats.

Deze integratie betekent dat je geld direct naar het netwerk kunt verzenden zonder te moeten wachten op een overboeking, zoals bij PayPal. Het maakt ook internationale betalingen eenvoudig en gestroomlijnd.

Wil je bijvoorbeeld geld sturen naar een vriend die in Amerika woont? In dit geval zal je je gecrediteerde EUR-saldo gebruiken om hem geld te verzenden via het Stellar-netwerk. Stella zou dan de EUR automatisch omzetten in USD met de laagste wisselkoers, en de rekening van je vriend zou worden gecrediteerd voor het geruilde bedrag in USD. Nadat hij de overdracht heeft ontvangen, kan hij het geld opnemen van een anker dat USD ondersteunt.

Snel Stellar (XLM) kopen?

Hoe onderscheidt Stellar zich van andere cryptocurrencies?

Liquiditeit

Er zijn op dit moment duizenden verschillende cryptocurrency tokens beschikbaar. De ambitie van elk van deze tokens is om verhandelbaar te zijn op een gerenommeerde exchange, waar een groot aantal mensen de mogelijkheid hebben om de token op een eenvoudige manier te verhandelen.

Maar de meeste exchanges hebben niet de capaciteit om élke altcoin op te lijsten… Doen ze dit toch is er des te meer kans op lange wachttijden of dure fees.

Met Stellar hoef je niet afhankelijk te zijn van deze gecentraliseerde exchanges van derde partijen om je token verhandelbaar te maken. De ingebouwde gedistribueerde exchange van Stellar maakt het mogelijk om je token zelf te vermelden – dat betekent dat u vanaf dag één meteen de mogelijkheid hebt om tokens te verhandelen.

Een Stellar-token kan uiteraard ook worden toegevoegd aan een exchange van een derde partij, maar dit is bij de meeste exchanges niet vanzelfsprekend.

Prestatie

Stellar is aanzienlijk goedkoper en sneller dan andere protocollen, inclusief Ethereum (5 seconden gemiddeld op Stellar vs 3,5 min op Ethereum voor uitvoering en veilige bevestigingen). Het kost 1 cent om 100.000 transacties te doen op Stellar.

Veiligheid

Stellars expressieve maar opzettelijk beperkte systeem voor slimme contracten (smart contracts) beperkt de mogelijkheid om exploiteerbare code te schrijven. De voorbije jaren hebben anonieme hackers miljoenen dollars gestolen door kwetsbaarheden te misbruiken bij bepaalde cryptocurrencies. De eenvoud van het Stellar-model helpt deze situaties te voorkomen.

Eenvoudig te gebruiken

Het ontwikkelen van een token op Stellar is niet moeilijk. Eenvoudige tokens kunnen al binnen enkele uren worden gemaakt en ook meer complexe tokens kunnen binnen enkele dagen worden ontwikkeld. Omdat Stellar eenvoudig programmeren ondersteunt, hoef je geen dure ontwikkelaars in te huren. Beleggers kunnen ook deelnemen aan, op Stellar gebaseerden ICO’s met ETH of BTC, net zoals we altijd al gewend zijn.

Stellar VS Bitcoin

In welke opzichten verschilt het Stellar-netwerk tot Bitcoin?

De belangrijkste verschillen tussen het Stellar-netwerk en Bitcoin zijn de volgende:

  • Stellar is gebaseerd op een consensus algoritme in plaats van een POW (Proof Of Work dmv mining) algoritme. Dit betekent dat transacties binnen een paar seconden kunnen worden bevestigd.
stellar lumen consensus mechanisme
  • Het aanbod van lumen neemt toe met een vaste snelheid van 1% per jaar.
  • Met Stellar kan je handelen met een valuta naar keuze (fiat of digitaal).

De hoop is dat de XLM-token zelf dienst zal doen als een munteenheid die eerder achter de schermen fungeert en die het Stellar-netwerk zal helpen meer liquiditeit tussen valuta’s te bieden.

Bovendien zou Lumens kunnen bereiken wat de oorspronkelijke visie voor bitcoin was – om als valuta, maar ook als belegging of store of value te dienen. Alles wat de technologie groot maakt, maakt Lumens tot een levensvatbare valuta. Het is goedkoop in gebruik, waanzinnig snel en ook het consensus mechanisme is energie efficiënter vergeleken met bitcoin.

Gedistribueerde Exchange

Stellar biedt gebruikers ook de mogelijkheid om wissel orders in het grootboek te plaatsen om andere valuta te kopen of verkopen. Alle tarieven worden vooraf bepaald door de persoon die de bestelling plaatst, dus zijn ze niet onderworpen aan de automatische wisselkoers die Stellar toepast op persoonlijke overdrachten.

Als je een bepaalde valuta wilt ruilen, bijvoorbeeld GBP voor EUR, plaats je een bestelling in het orderboek van Stellar. Die bestelling komt dan op de globale marktplaats. Merk op dat dit niet beperkt is tot alleen fiat-valuta. Het bevat ook cryptocurrency en Fiat Trading-paren

Stellar Roadmap 

Stellar Lumens heeft geen concrete roadmap op hun website, maar wel een blog waar ze op een transparante manier communiceren.

In deze blog plaatsen ze maandelijks een overzicht van de grootste ontwikkelingen van die maand.

Zo kan je lezen over onder andere de samenwerkingen met IBM en KlickEx voor cross-border betalingen.

Ze hebben ook samenwerkingsverbanden gesloten met Remitr, MSewa Software Solutions, PesaChoice en ICO Advisory Services van Chaneum.

Enkele doelen die op de planning staan voor 2019 en verder zijn onder andere SDEX (Stellar Decentralized Exchange) en de implementatie van het lightning network:

SDEX – Stellar Decentralized Exchange

Zoals ze het zelf omschrijven: “SDEX wordt dé front-end die onze onderliggende technologie al lang heeft verdiend. Het zal on-chain transacties op protocolniveau mogelijk maken voor elke Stellar-token, en we zullen liquiditeit creëren om spreads te minimaliseren en de keuze van activa te maximaliseren.” 

Stellar Lumens Lightning Network

Het lightning netwerk zal een enorm positief effect hebben op de schaalbaarheid en beveiliging op lange termijn van Stellar. We zijn al een tijdje op de hoogte van het potentieel van Lightning voor Stellar en we hebben onlangs samengewerkt met Stellar-adviseur en Bitcoin Core-ontwikkelaar Jeremy Rubin om onze implementatie te optimaliseren. Verwacht binnenkort een gedetailleerde technische post hierover.” 

Stellar & ICO’s (Initial Coin Offerings)

Wat ICO’s betreft gelooft het Stellar-team dat hun netwerk ideaal zou zijn om ICO’s en blockchain-startup-fondsenwerving te overzien. We moeten bewust zijn van de flexibiliteit die het netwerk van Stellar biedt voor startende ondernemingen. Vooral omdat het een groot aantal opties voor cryptocurrency en fiat-betalingen zou kunnen vergemakkelijken.

Stellar Lumens (XLM) Kopen

Gezien de stijgende populariteit van Stellar is deze cryptocurrency te vinden op een groot aanbod cryptocurrency exchanges. Een populair Nederlands platform waar  je meteen een XLM aankoop kan doen via  Bancontact of iDEAL is Bitcoinmeester:

Verder nemen Binance en Bittrex het overgrote deel van het handelsvolume van Stellar Lumen voor hun rekening.  Binance en Bittrex ondersteunen zowel ETH- als BTC-handelsparen.

Stellar Lumens is op exchanges te herkennen aan de XLM-ticker. Het Stellar-team veranderde een tijdje geleden de ticker van STR in XLM.

Stellar Lumens bewaren – Stellar Wallets

Stronghold is een gedistribueerde exchange en web wallet die werd gebouwd op het Stellar netwerk. Via StellarTerm heb je toegang tot de gedistribueerde exchange om te handelen of geld te verzenden.

Het Stellar-team heeft ook de Stellar Desktop Client gemaakt die specifiek is voor de valuta van Lumens.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare hardware wallet waarop je Stellar kan bewaren, dan is de Ledger Nano S waarschijnlijk de veiligste optie.

stellar wallets

Conclusie

Als de IBM en KlickEx-partnerschappen nog geen indruk op je hebben achtergelaten, dan is het niet slecht om weten dat ook Deloitte, Parkway Projects en Tempo gestart zijn met het bouwen van services op het Stellar netwerk.

Als Ripple werd gebouwd voor financiële instellingen en bankreuzen, dan gaat Stellar Lumens aan het werk voor de gewone man. Het heeft het potentieel om de manier waarop we peer-to-peer transacties op wereldwijde schaal verwerken nieuw leven in te blazen.

Dankzij zijn veelzijdigheid functioneert het als een financieel Zwitsers zakmes. Met Stellar kan je microbetalingen met nominale kosten afhandelen, geld verzenden zonder je te moeten bekommeren om het wisselen van valuta of bankoverschrijvingen en betalingen in real-time afhandelen (met gemiddelde transactie snelheden van 2-5 seconden).

Facebook
Twitter
LinkedIn