Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin en Crypto Betaalkaarten

Snel navigeren:

Op zoek naar een bitcoin of cryptocurrency betaalkaart (visa / mastercard) om dagdagelijkse aankopen mee te verrichten?  Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? In deze blog zetten we alles op een rijtje.

Hoewel de markt van de crypto kredietkaarten vrij groot is, wordt in deze blog enkel gefocust op de betaalkaarten die beschikbaar zijn in België en Nederland.

Crypto betaalkaarten: eindelijk betalen met cryptocurrency

Degene die eerder transacties met bitcoin of een andere cryptocurrency hebben verricht weten het vast wel: Het is niet altijd vanzelfsprekend… 

… En dan bedoel ik niet per se dat het ontzettend complex is om een transactie te verrichten (er zijn intussen tal van apps die dit proces faciliteren). 

Het probleem ligt bij het feit dat vele winkels (online of fysiek) cryptocurrency niet als geldig betaalmiddel aanvaarden.  Je kan niet zomaar bij de bakker je verjaardagstaart gaan afrekenen met bitcoin. Of je wagen even voltanken met Ethereum.

Of wel?

Tuurlijk wel! – Met een cryptocurrency betaalkaart (you guessed it).

Dit zijn Visa of Mastercard betaalkaarten die, wanneer je ergens betaald, je cryptocurrency in real-time gaan converteren naar euro’s (of andere fiat-valuta). Je betaalt de handelaar dus niet in crypto, maar gewoon in euro.

Intussen zijn er al een aantal bedrijven die dit mogelijk maken. We lijsten hier even de beste opties op.

Goed om weten: We hebben heel uitvoerig onderzoek gedaan naar alle aspecten van iedere kaart. Ook de “addertjes onder het gras” of verdoken kosten waarmee je te maken kan krijgen.

NEXO – Crypto betaalkaart (Mastercard)

Crypto betaalkaart bankkaart van Nexo

De crypto betaalkaart van Nexo is mijn persoonlijke favoriet uit dit lijstje en tevens de kaart die ikzelf al gedurende meer dan een jaar (vrij intensief) gebruik.

Ze bieden zowel een virtuele als een fysieke kaart aan. Van zodra je een account aanmaakt en deze account voorziet van de nodige fondsen, kan je meteen aan de slag met het uitvoeren van betalingen. Zo hoef je niet te wachten op je fysieke kaart. Je kan de kaart ook eenvoudig koppelen aan je Apple account (Apple Pay), Google account (Google Pay) en je PayPal account.

Voordelen van de Nexo crypto kaart

Ik laat de social proof van dit bedrijf even voor zich spreken. Nexo is de best beoordeelde aanbieder van crypto betaalkaarten op Trustpilot. Nuff’ said 🙂

De kaart kan overal worden gebruikt waar Mastercard beschikbaar is. Ik spreek uit persoonlijke ervaring wanneer ik zeg dat het zelden voorkomt dat ik niet met deze kaart kan betalen. Bij de bakker, in de winkel, krantenwinkel, webshops (Bol, Coolblue, …). Allemaal geen probleem.

Het mooie is dat je bij iedere betaling een cashback krijgt. Standaard krijg je 0.5% van je aankoop als cashback teruggestort op je account (in hun eigen NEXO token OF in BTC), zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Je kan er ook voor kiezen om de eigen munt van NEXO aan te kopen indien je van plan bent de kaart vaak te gebruiken. Zo kan je tot maximum 2% cashback verkrijgen op je aankopen.

Wat uniek is aan deze kaart is dat je betalingen kan uitvoeren zonder je cryptocurrency meteen te moeten verkopen. Je gaat in feite een soort van lening aan waarbij je je crypto als collateral of onderpand gebruikt. Dit klinkt ingewikkelder dan het werkelijk is, maar in feite werkt de kaart exact zoals een kredietkaart hoort te werken… op krediet. Je betaalt je krediet terug wanneer je dat zelf wenst.

Belangrijk om te vermelden mbt bovenstaande: bij andere kaarten in dit lijstje wordt je crypto na een betaling vaak in real-time geconverteerd, wat gezien wordt als een transactie of verkoop van je cryptocurrency. In theorie is elke verkoop van je crypto een belastbare actie. Nexo werkt anders. Bij hen kan je er bvb voor kiezen om slechts één keer per maand / kwartaal / … je krediet te betalen. Sterker nog, aangezien je bij Nexo een “lening” aangaat, wordt een aankoop met je kaart, boekhoudkundig, niet als een “verkoop van je crypto” gezien. Dit maakt de kaart héél wat interessanter en minder complex, fiscaal gezien dan 😉 )

Nexo Betaalkaart bestellen?

 1. Navigeer naar de website van NEXO
 2. Maak een account aan en bevestig je emailadres. Je zal, net als bij iedere andere crypto exchange ook even een KYC-proces moeten doorlopen
 3. Zodra je account werd geverifieerd kan je fondsen storten (of rechtstreeks aankopen via een van de beschikbare opties)
 4. Je kan vervolgens een fysieke kaart bestellen. In tussentijd heb je ook de optie om een virtuele kaart te gebruiken (die blijft na het ontvangen van de fysieke kaart tevens ook beschikbaar – in sé beschik je dus over 2 kaarten met verschillende kaartnummers).
Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, USD, GBP, …
Ondersteunde cryptocurrencies70+ Cryptocurrencies
Betaalkaart optiesFysieke en Virtuele kaart
Type kaartMastercard
Kosten (fees)Kaart bestellen: gratis
Geld afhalen (ATM): 1x gratis per maand voor een standaard account, daarna €1.99 per withdrawal.
Maandelijkse maintenance fee: geen
Aankopen in Euro (online/offline): geen extra kosten
Eigen TokenJa (NEXO token)

TRASTRA – Crypto Bankkaart (Visa)

crypto visa card

TRASTRA is een bedrijf gevestigd in Londen dat meer en meer aan bekendheid in de crypto kredietkaart-wereld wint vanwege zijn extreem competitieve tarieven en focus op uitstekende klantenservice.

Het bedrijf biedt gebruikers toegang tot een persoonlijk IBAN-rekeningnummer, een mobiele app om onderweg eenvoudig financiën te beheren, alsook een VISA debetkaart die kan worden gebruikt bij meer dan 46 miljoen handelaars wereldwijd die VISA accepteren.

De crypto kredietkaart kan worden besteld op de website of via de TRASTRA-app, die gratis te downloaden is op Android en iOS toestellen.

Kosten?
Een kaart bestellen kost 9 euro, inclusief verzendkosten. Verder betaal je een maandelijkse beheerskost (maintenance fee) van €1,25. Geld opnemen aan een geldautomaat kost €2,25.

 • Er zijn geen kosten voor het opwaarderen van de kaart
 • Geen wisselkosten op euro-crypto uitwisselingen
 • Geen extra kosten voor aankopen in euro, zowel online of offline.
 • Overdrachten naar externe crypto-wallets zijn gratis.

IBAN-rekeningnummer
Wat kosten betreft, kan de kaart moeilijk concurreren met een kaart als die van Nexo. Wat de kaart verder wél interessant maakt is dat ze wordt geleverd met een individueel IBAN-nummer.
Hiermee kan je crypto kopen via een eenvoudige bankoverschrijving.

Deze functie is bijvoorbeeld handig voor het geval je een salaris op de kaart krijgt en een deel ervan wilt inwisselen voor cryptovaluta.

Gebruik?
Van zodra je de kaart thuis ontvangt is ze meteen gebruiksklaar. Er is geen minimumbedrag dat op de kaart moet worden gestort, dat bepaal je dus volledig zelf!

TRASTRA Kredietkaart bestellen?

 1. Navigeer naar de website van TRASTRA
 2. Maak een account aan, vervolgens wordt er een link naar je emailadres gestuurd ter bevestiging.
 3. Na het bevestigen van je account dien je je account te verifiëren. Dit doe je door je adres toe te voegen en de nodige stappen uit te voeren om je identiteit te bevestigen.
 4. Na verificatie, die overigens heel snel gebeurt, kan je meteen je kaart bestellen.

Alles nog eens op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, USD, GBP
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, BCH, ETH, LTC, XRP
Betaalkaart optiesAlleen fysieke kaart
Type kaartVisa
Kosten (fees)Kaart bestellen: €9 eenmalig
Geld afhalen (ATM): €2,25
Maandelijkse maintenance fee: €1.25
Online aankopen in Euro: Gratis
Offline aankopen in euro: Gratis
Eigen TokenNeen

WireX – Crypto Betaalkaart 

wirex crypto debetkaart

Deze Visa debetkaart van WireX is al gedurende enige tijd een noemenswaardige speler in de crypto-kredietkaart markt. Vandaar ook zeker het vermelden waard op deze pagina.

Met deze kaart kan je overal betalen met crypto – althans toch overal waar Visa beschikbaar is.

In het buitenland betalen is ook geen probleem. Hiervoor betaal je geen extra fee, wat de kaart vooral voor reizigers een interessante optie kan maken. Ook geld afhalen aan een bankautomaat kan gewoon wereldwijd (wel tegen een vaste fee, die €2.25 euro bedraagt binnen Europa en €2.75 buiten Europa). 

Het aanmaken van een account en aanvragen van de kaart is volledig gratis. Ook de verzendkosten dien je niet te betalen. Voor het gebruik van de kaart betaal je een maintenance fee van €1.20 per maand.  Wel betaal je 1% van je totale bedrag per top-up van je kredietkaart. (Voor iedere €100 die je op je kaart zet, krijg je er dus €99 voor terug.)

Momenteel bieden ze verschillende cryptocurrency (tokens) aan, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Waves, WOLLO, Nano, Stellar Lumens, DAI, alsook hun eigen WireX token.

Ben je niet zo voor plastieke kaarten? Dan hebben ze als alternatief ook een virtuele kaart en een handige app, waar je eenvoudig je budget kan beheren.

WireX – Cashback?

wirex bitcoin betaalkaart cashback

Wirex pakt uit met een “Cryptoback Reward Program“. Hiermee verdien je standaard 0.5% van je uitgaven terug wanneer je een aankoop verricht.

MAAR, transparant als we zijn, willen we hier wel wijzen op “een addertje onder het gras”:
Zoals eerder reeds vermeld betaal je namelijk 1% transactiekosten per top-up van je kaart. Dit betekent dat je bij iedere €100 die je op je kaart zet, er €99 voor terugkrijgt.
De cashback zorgt er in sé gewoon voor dat je 50% van deze (reeds betaalde) kosten terugkrijgt.

We kunnen dus stellen dat de “cashback” waar ze mee uitpakken eerder een marketingtruck is ipv een echte bonus. Dit vond ik toch het vermelden waard, gezien de kaart van WireX, ondanks nog steeds een valabele optie, hierdoor toch net wat duurder wordt.

De cashback van WireX wordt iets interessanter wanneer je ervoor opteert om hun eigen native WXT token aan te kopen. Dan krijg je tot 1,50% cashback op alle transacties. Op moment van schrijven is de prijs van één WXT token €0,006924. Dit maakt dat je eerst €3462 moet investeren in een relatief volatiele token vooraleer je recht hebt op deze hogere cashback. Voor de meesten wordt deze cashback van 1,50% meteen een stuk minder interessant. Tenzij je natuurlijk echt gelooft in het succes van WireX en je het als een soort van investering ziet.

De cryptocurrency die je verdient via het cashback programma wordt overigens wel automatisch toegevoegd aan je account en kan je meteen gebruiken.

Alles nog eens op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, USD, GBP, AUD, CAD, CHF, CZK, HKD, JPY, MXN, SGD
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, LTC, XRP, ETH, WAVES, WLO, DAI, NANO, XLM, WXT
Betaalkaart optiesFysiek of Virtueel
Type kaartVisa
Kosten (fees)- 1% per top-up
- €1,20 maandelijkse maintenance fee
- €2,25 om geld af te halen bij een betaalautomaat
Eigen TokenWXT (WireX Token)
BonusprogrammaTot 1.5% Cashback*

Coinbase Card – Cryptocurrency Debetkaart 

coinbase bitcoin betaalkaart

ENKEL VOOR NEDERLAND! – De bankkaart van Coinbase is helaas nog niet beschikbaar in België.

Coinbase ken je mogelijks wel. Het is namelijk één van de populairste cryptocurrency handelsplatformen ter wereld. 

Wat je misschien nog niet wist is dat zij sinds kort ook een debetkaart aanbieden, namelijk de Coinbase Card

Met deze crypto debetkaart kan je de fondsen in je Coinbase account gebruiken om ook dagdagelijkse aankopen te verrichten. Overal waar Visa beschikbaar is.

Geld afhalen is gratis, met een limiet van 200 euro per maand. Ga je daarboven dan betaal je 1% transactiekosten (in het binnenland) en 2% (in het buitenland.

Ook de Coinbase Card gaat gepaard met een handige app die een eenvoudig overzicht geeft van je uitgaven. De app werd bij lancering niet zo goed ontvangen en kende de nodige crashes en bugs. Intussen zijn er al enkele updates geweest en werkt de app momenteel wel gewoon weer stabiel en goed. 

Het aanvragen van de kaart kost precies 4.95 euro en je betaald geen maandelijkse fees.

Coinbase ondersteunt momenteel volgende cryptocurrencies: BTC, BCH, ETH, ETC, LTC, ZRX, BAT, USDC, ZEC, DAI, LINK, XRP, REP, XLM, EOS, XTZ en Dash.

Alles nog even op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, GBP
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, BCH, ETH, ETC, LTC, ZRX, BAT, USDC, ZEC, DAI, LINK, XRP, REP, XLM, EOS, XTZ, DASH
Betaalkaart optiesFysiek
Type kaartVisa
Kosten (fees)- Kaart bestellen: Eenmalig €4,95
- Geld afhalen: gratis tot €200
>€200: 1% van de totale waarde (en 2% internationaal)
Aankopen binnenland: gratis
Aankopen binnen europa: 0,20%
Aankopen internationaal: 3%
Eigen TokenNee
BonusprogrammaNee

Hoe vraag ik mijn Coinbase Card aan?

 1. Maak een account aan op Coinbase.com
 2. Download de mobiele applicatie van Coinbase (beschikbaar op iOS of Android)
 3. Bestel de kaart via de app

Geen idee waar te beginnen? Wij schreven een stap-voor-stap tutorial en review over Coinbase.

Binance Visa Kaart

Crypto visa debetkaart Binance

BELANGRIJK: Sinds juni 2023 mag Binance niet meer opereren in zowel België als Nederland. Voorheen was deze Visa kaart degene die we als #1 op ons lijstje hadden staan. Moest je GEEN Belgische of Nederlandse nationaliteit hebben, dan raden we deze kaart alsnog aan.

Ben je op zoek naar een goede cryptocurrency debetkaart, dan hoef je eigenlijk niet veel verder te kijken dan de Binance Card.

Wellicht ben je wel bekend met Binance (zo niet, no worries). In het kort: Binance is het #1 crypto handelsplatform wereldwijd. Ze beschikken over een zeer groot aanbod van cryptocurrencies, een enorm handelsvolume (tot 10 keer meer dagelijks volume dan de nummer 2 exchange Coinbase), een eigen blockchain EN cryptocurrency token, die al een tijdje in het lijstje van de 5 grootste digitale munten staat te pronken. Een eigen NFT platform, tal van opties voor staking en lending, etc… En sinds een aantal jaar dus ook… Jawel, een eigen Visa debetkaart.

Ontvang tot 8% cashback
Dit is eigenlijk al de #1 reden wat deze kaart zo aantrekkelijk maakt. Afhankelijk van het aantal BNB tokens die je bezit heb je recht op een cashback bij elke aankoop – (FYI: BNB is hun eigen cryptocurrency token die je eenvoudig via de Binance exchange kan aankopen)

Momenteel ziet dit er zo uit:

Binance debetkaart cashback

Hoe meer BNB je bezit, hoe meer cashback je zal ontvangen (logisch). Beschik je over slechts één BNB (aan huidige marktprijs, zo’n €300), dan heb je al recht op 2% cashback op AL je aankopen! Deze cashback wordt uitbetaald in hun eigen BNB token, die je nadien gewoon weer kan verkopen of gebruiken om andere aankopen te doen.

Het mooie is ook dat je helemaal niet actief hoeft te traden op het platform. Je kan gewoon je euro’s storten op Binance en vervolgens doorsturen naar je funding wallet (dit is de wallet van je kaart). Zo kan je in principe genieten van een mooie korting op al je aankopen, zonder per sé crypto aan te kopen.

De kosten
– De kaart kan je gratis aanvragen
– Er zijn geen extra kosten wanneer je cash wenst af te halen via een ATM (voor ATM withdrawels krijg je uiteraard geen cashback)
– Verlies je je kaart en wil je een nieuwe. Dan betaal je 25 euro

De enige kosten waar je bij gewoon gebruik mee te maken krijgt zijn de “crypto conversion fees“. Stuur je dus vb bitcoin, Ethereum, BNB of een andere cryptocurrency naar je funding wallet (die van je kaart) en doe je hier vervolgens een aankoop mee, dan vindt er een conversie plaats van de uitgegeven crypto naar de valuta waar je de handelaar in betaald (vb van bitcoin naar Euro). Die kan oplopen tot maximum 0.9%. Je hebt echter ook de optie om gewoon euro’s in je funding wallet te houden. Je betaald bij aankopen dan geen extra conversiekosten.

De crypto Visa kaart van Binance bestellen

 1. Navigeer naar de website van Binance
 2. Maak een account aan.
 3. Verifieer je account. Dit doe je door je adres toe te voegen en de nodige stappen uit te voeren om je identiteit te bevestigen.
 4. Nadat je account werd geverifieerd kan je meteen je kaart aanvragen.
 5. In afwachting op je fysieke kaart kan je reeds gebruik maken van de digitale versie van je kaart om aankopen te doen

Alles op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEURO
Ondersteunde cryptocurrenciesBNB, BUSD, USDT, BTC, SXP, ETH, EUR, ADA, DOT, XRP, AVAX, SHIB, LAZIO, PORTO, SANTOS
Betaalkaart optiesZowel fysieke als digitale kaart
Type kaartVisa debetkaart
Kosten (fees)Kaart bestellen: gratis
Geld afhalen (ATM): gratis
Maandelijkse maintenance fee: geen
Online aankopen in Euro: Gratis
Offline aankopen in euro: Gratis
Betalen in crypto: tot 0.9% conversie kost
Eigen TokenJa, BNB

Conclusie: Wat is nu de beste crypto betaalkaart?

Nu we enkele bitcoin betaalkaarten hebben besproken, vraag je je misschien af welke crypto betaalkaart de beste optie voor jou is.

Helaas is hier geen standaard antwoord voor, aangezien het afhankelijk is van jouw situatie.

Wat is de beste crypto betaalkaart?
De kosten / voordelen / nadelen met betrekking tot de bovengenoemde kredietkaarten liggen eerlijk gezegd niet zo heel ver uit elkaar.

Maar er zijn wel degelijk verschillen. Daarom heb ik persoonlijk alle bovenstaande kaarten grondig met elkaar vergeleken, alsook rekening gehouden met mogelijke “addertjes onder het gras”.

Mijn eigen voorkeur is daarom uitgegaan naar de crypto betaalkaart van NEXO. Je zit bij deze kaart niet vast aan een maandelijkse kost. Er zijn geen conversiekosten. En daarbovenop krijg je een leuke cashback zonder dat hier iets aan vasthangt. Geen “addertjes onder het gras”. En de social proof van deze kaart spreekt voor zich (een rating van 4.7/5 op Trustpilot).

Ben je van Nederland, dan is de kaart van Coinbase ook een goed alternatief. Ook hier betaal je geen extra fees voor het gebruik van de kaart. Ben je dus vaste klant bij Coinbase en is dit je go-to exchange, dan is het wellicht handiger om ook bij hen je kaart te bestellen.

Toch vonden we bij Coinbase ook een klein addertje. Namelijk de “Chargeback Processing Fee” die ze aanrekenen. Dit is een vaste kost van €20 die ze aanrekenen wanneer je je geld na vb. een foutieve aankoop toch weer wilt terugvorderen. Best prijzig en het vermelden waard.

Reis je veel en plan je de kaart veel in het buitenland te gebruiken?
Dan kan ik ook, op basis van persoonlijke ervaring, de betaalkaart van NEXO aanraden. Zelf heb ik door Zuid-Oost Azië gereisd met deze kaart. Er komen geen extra kosten bij voor het pinnen van geld (buiten dan de standaardfee die wordt aangerekend door de bank van de ATM zelf).

Plan je je kaart zo goed als dagelijks te gebruiken, voor alle type uitgaven? 
Ook hier staat de kaart van Nexo vooraan. Zelf heb ik ervoor gekozen om hun eigen Nexo token aan te kopen, gezien ik de kaart vrij intensief gebruik. Hierdoor heb ik recht op 2% cashback op alle aankopen.

Plan je maandelijks een deel van je geld af te halen aan een ATM of bankautomaat? 
Zoals eerder vermeld, heb ik exact voor deze reden (het reizen) ook voor Nexo gekozen. Ze hebben namelijk hogere limieten wat betreft opnames en in het buitenland komen geen extra kosten bij te pas (op de lokale conversie na dan, maar dat heb je bij elke kaart.

Ook de kaart van Trastra kan interessant zijn. De limieten zijn ook best hoog. Wel betaal je een vaste kost van €2,25 per opname.

Plan je minder dan 200 euro per maand op te nemen, dan kan de Coinbase kaart interessant zijn. Let wel op dat wanneer je het bedrag van €200 overschrijd, je tot 2% transactiekosten betaald. Dat kan dus al snel oplopen voor grotere bedragen.

Wil je de combinatie van een exchange (om te traden) en debetkaart?
Voor Nederlanders: Dan zit je wellicht het beste bij Coinbase (Nederland), gezien zij ook gewoon een exchange hebben waar je kan handelen en je vanuit het platform zelf je cryptocurrency eenvoudig doorsluist naar je betaalkaart zelf.

Voor België: Voorheen was dit Binance. Momenteel zijn er geen aanbieders die de combinatie van een volledige functionele exchange en crypto kaart aanbieden. Wel heb je op Nexo een swap-functie. Je kan dus wel gewoon eenvoudig je crypto wisselen, maar je hebt niet de uitgebreide functies die andere exchanges aanbieden mbt limit orders / stop-limit orders, …

Facebook
Twitter
LinkedIn