Bitcoin en Crypto Betaalkaarten

Op zoek naar een bitcoin of cryptocurrency betaalkaart (debetkaart) om zelfs dagdagelijkse aankopen mee te verrichten?  Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? In deze blog zetten we alles op een rijtje.

Hoewel de markt van de crypto kredietkaarten vrij groot is, wordt in deze blog enkel gefocust op de betaalkaarten die beschikbaar zijn in België en Nederland.

Crypto betaalkaarten: de brug naar mass adoption?

Degene die eerder transacties met bitcoin of een andere cryptocurrency hebben verricht kennen het vast wel: Het is niet altijd vanzelfsprekend… 

… En dan bedoel ik niet per se dat het ontzettend complex is om een transactie te verrichten (er zijn intussen tal van apps die dit proces enorm faciliteren). 

Het probleem ligt bij het feit dat vele winkels (online of fysiek) cryptocurrency gewoon niet als geldig betaalmiddel aanvaarden.  Je kan niet zomaar bij de bakker je verjaardagstaart gaan afrekenen met bitcoin. Of je wagen even voltanken met Ethereum.

Of wel?

Tuurlijk wel! – Met een cryptocurrency betaalkaart (you guessed it).

Dit zijn Visa of Mastercard betaalkaarten die, wanneer je ergens betaald, je cryptocurrency in real-time gaan converteren naar euro’s (of andere fiat-valuta). Je betaald de handelaar dus niet in crypto, maar gewoon in euro.

Intussen zijn er al een aantal bedrijven die dit mogelijk maken. We lijsten hier even de beste opties op.

Goed om weten: We hebben heel uitvoerig onderzoek gedaan naar alle aspecten van iedere kaart. Ook de “addertjes onder het gras” of verdoken kosten waarmee je te maken kan krijgen.

Update juni 2023 – Tot juni 2023 was het de crypto betaalkaart van Binance waar we het meest enthousiast over waren. Helaas mag Binance geen diensten meer aanbieden in zowel België als Nederland. Zoek je zelf een Binance visa kaart alternatief? Dan ben je op de juiste plek:

TRASTRA – Crypto Visa Kaart

crypto visa card

TRASTRA is een bedrijf gevestigd in Londen dat meer en meer aan bekendheid in de crypto kredietkaart-wereld wint vanwege zijn extreem competitieve tarieven en focus op uitstekende klantenservice.

Het bedrijf biedt gebruikers toegang tot een persoonlijk IBAN-rekeningnummer, een mobiele app om onderweg eenvoudig financiën te beheren, alsook een VISA debetkaart die kan worden gebruikt bij meer dan 46 miljoen handelaars wereldwijd die VISA accepteren.

De crypto kredietkaart kan worden besteld op de website of via de TRASTRA-app, die gratis te downloaden is op Android en iOS toestellen.

Kosten?
De enige kosten waar je mee te maken krijgt zijn de volgende:
Een kaart bestellen kost 9 euro, inclusief verzendkosten. Verder betaal je een maandelijkse beheerkost (maintenance fee) van €1,25. Geld opnemen aan een geldautomaat kost €2,25.

 • Er zijn geen kosten voor het opwaarderen van de kaart
 • Geen wisselkosten op euro-crypto uitwisselingen
 • Geen extra kosten voor aankopen in euro, zowel online of offline.
 • Overdrachten naar externe crypto-wallets zijn gratis.

  Dit maakt dat de kaart van TRASTRA één van de goedkoopste kaarten uit dit lijstje

IBAN-rekeningnummer
Wat de kaart verder interessant maakt is dat ze wordt geleverd met een individueel IBAN-nummer.
Hiermee kan je crypto kopen via een eenvoudige bankoverschrijving.

Deze functie is bijvoorbeeld handig voor het geval je een salaris op de kaart krijgt en een deel ervan wilt inwisselen voor cryptovaluta.

Gebruik?
Van zodra je de kaart thuis ontvangt is ze meteen gebruiksklaar. Er is geen minimumbedrag dat op de kaart moet worden gestort, dat bepaal je dus volledig zelf!

TRASTRA Kredietkaart bestellen?

 1. Navigeer naar de website van TRASTRA
 2. Maak een account aan, vervolgens wordt er een link naar je emailadres gestuurd ter bevestiging.
 3. Na het bevestigen van je account dien je je account te verifiëren. Dit doe je door je adres toe te voegen en de nodige stappen uit te voeren om je identiteit te bevestigen.
 4. Na verificatie, die overigens heel snel gebeurt, kan je meteen je kaart bestellen.

Alles nog eens op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, USD, GBP
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, BCH, ETH, LTC, XRP
Betaalkaart optiesAlleen fysieke kaart
Type kaartVisa
Kosten (fees)Kaart bestellen: €9 eenmalig
Geld afhalen (ATM): €2,25
Maandelijkse maintenance fee: €1.25
Online aankopen in Euro: Gratis
Offline aankopen in euro: Gratis
Eigen TokenNeen

WireX – Crypto Betaalkaart 

wirex crypto debetkaart

Deze Visa debetkaart van WireX steeg de laatste tijd enorm in populariteit en ziet ook zijn gebruikersaantal in zowel België als Nederland sterk stijgen.

Met deze (tevens contactloze) kaart kan je overal betalen met crypto. (Althans toch overal waar Visa beschikbaar is).

In het buitenland betalen is ook geen probleem. Hiervoor betaal je ook geen extra fee, wat de kaart vooral voor reizigers enorm interessant maakt. Ook geld afhalen aan een bankautomaat kan gewoon wereldwijd (wel tegen een vaste fee, die €2.25 euro bedraagt binnen Europa en €2.75 buiten Europa). 

Het aanmaken van een account en aanvragen van de kaart is volledig gratis. Ook de verzendkosten dien je niet te betalen. Voor het gebruik van de kaart betaal je een maintenance fee van €1.20 per maand.  Wel betaal je 1% van je totale bedrag per top-up van je kredietkaart. (Voor iedere €100 die je op je kaart zet, krijg je er dus €99 voor terug.)

Momenteel bieden ze verschillende cryptocurrency (tokens) aan, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Waves, WOLLO, Nano, Stellar Lumens, DAI, alsook hun eigen WireX token.

Ben je niet zo voor plastieke kaarten? Dan hebben ze als alternatief ook een virtuele kaart en een handige app, waar je eenvoudig je budget kan beheren.

WireX – Cashback bij al je transacties

wirex bitcoin betaalkaart cashback

Het leuke van WireX is dat ze een soort cashback reward programma hebben, namellijk het “Cryptoback Reward Program“. Hiermee verdien je standaard 0.5% van je uitgaven terug wanneer je een aankoop verricht.

MAAR hier zit wel een addertje onder het gras:
Je betaald namelijk 1% transactiekosten per top-up. Dit betekent dat je bij iedere €100 die je op je kaart zet, er €99 voor terugkrijgt.
De cashback maakt dat je 50% van deze (reeds betaalde) kosten terugkrijgt.

We kunnen dus stellen dat de 0,5% cashback die je krijgt eerder een marketingtruck is ipv een echte bonus. Dit vonden we toch het vermelden waard, gezien de kaart van WireX, ondanks de vele voordelen, hierdoor toch iétsje duurder wordt.

De cashback van WireX wordt pas interessant wanneer je 500.000 WXT tokens in je wallet hebt steken. Dan krijg je namelijk 1,50% cashback op alle transacties. Op moment van schrijven kost één WXT token €0,006924. Dit maakt dat je eerst €3462 moet investeren in een relatief volatiele token vooraleer je recht hebt op deze hogere cashback. Voor de meesten wordt deze cashback van 1,50% meteen een stuk minder interessant. Tenzij je natuurlijk echt gelooft in het succes van WireX en je het dus als een investering ziet.

De cryptocurrency die je verdient via het cashback programma wordt overigens wel automatisch toegevoegd aan je account en kan je meteen gebruiken.

Alles nog eens op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, USD, GBP, AUD, CAD, CHF, CZK, HKD, JPY, MXN, SGD
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, LTC, XRP, ETH, WAVES, WLO, DAI, NANO, XLM, WXT
Betaalkaart optiesFysiek of Virtueel
Type kaartVisa
Kosten (fees)- 1% per top-up
- €1,20 maandelijkse maintenance fee
- €2,25 om geld af te halen bij een betaalautomaat
Eigen TokenWXT (WireX Token)
BonusprogrammaTot 1.5% Cashback*

Coinbase Card – Cryptocurrency Debetkaart 

coinbase bitcoin betaalkaart

Coinbase ken je mogelijks wel. Het is namelijk één van de populairste cryptocurrency handelsplatformen ter wereld. 

Wat je misschien nog niet wist is dat zij sinds kort ook een debetkaart aanbieden, namelijk de Coinbase Card

Met deze crypto debetkaart kan je de fondsen in je Coinbase account gebruiken om ook dagdagelijkse aankopen te verrichten. Overal waar Visa beschikbaar is.

Geld afhalen is dan weer gratis, met een limiet van 200 euro per maand. Ga je daarboven dan betaal je 1% transactiekosten (in het binnenland) en 2% (in het buitenland.

Ook de Coinbase Card gaat gepaard met een handige app die een eenvoudig overzicht geeft van je uitgaven. De app werd bij lancering niet zo goed ontvangen en kende de nodige crashes en bugs. Intussen zijn er al enkele updates geweest en werkt de app momenteel wel gewoon weer stabiel en goed. 

Het aanvragen van de kaart kost precies 4.95 euro en je betaald geen maandelijkse fees.

Coinbase ondersteunt momenteel volgende cryptocurrencies: BTC, BCH, ETH, ETC, LTC, ZRX, BAT, USDC, ZEC, DAI, LINK, XRP, REP, XLM, EOS, XTZ en Dash.

Alles nog even op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, GBP
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, BCH, ETH, ETC, LTC, ZRX, BAT, USDC, ZEC, DAI, LINK, XRP, REP, XLM, EOS, XTZ, DASH
Betaalkaart optiesFysiek
Type kaartVisa
Kosten (fees)- Kaart bestellen: Eenmalig €4,95
- Geld afhalen: gratis tot €200
>€200: 1% van de totale waarde (en 2% internationaal)
Aankopen binnenland: gratis
Aankopen binnen europa: 0,20%
Aankopen internationaal: 3%
Eigen TokenNee
BonusprogrammaNee

Hoe vraag ik mijn Coinbase Card aan?

 1. Maak een account aan op Coinbase.com
 2. Download de mobiele applicatie van Coinbase (beschikbaar op iOS of Android)
 3. Bestel de kaart via de app

Geen idee waar te beginnen? Wij schreven een stap-voor-stap tutorial en review over Coinbase.

TenX – Ethereum en Bitcoin betaalkaart

tenx bitcoin ethereum betaalkaart

TenX, gebaseerd in Singapore, was één van de eerste die op de bitcoin betaalkaart “boot” sprong. Eind 2017 doorheen 2018 wonnen zij erg aan populariteit. Het idee van een cryptocurrency betaalkaart die je quasi overal kan gebruiken was voor velen nieuw. Daarnaast waren de opties op dat moment zeer beperkt.

Deze trend in populariteit weerspiegelt zich in de koers van PAY. PAY, de Ethereum gebaseerde token van TenX, kende all-time highs met een marktkapitalisatie van om en bij de 500 miljoen euro. 

Intussen zijn we weeral een tijdje verder en is TenX lang niet meer bij de enige die een crypto kredietkaart aanbiedt. Op moment van schrijven staat de koers van PAY, die toen zo’n half miljard was, op 10 miljoen euro. Of dit zich ook reflecteert in gebruikersaantal daar hebben we momenteel nog het gissen naar.

Bij het vergelijken van de fees en het aanbod cryptocurrencies van TenX met de concurrenten, merken we toch dat een inhaalbeweging niet slecht zou zijn voor het bedrijf. We zouden deze kaart dus niet meteen aanraden als eerste keuze.

Voor het bestellen van een kaart, inclusief verzendingskosten en activatie, mag je zo’n 15 euro rekenen. Er is een jaarlijkse fee van 9 euro voor het gebruik van de kaart. Wil je geld afhalen uit een bankautomaat, betaal je een standaardfee van €2.90. 

Momenteel ondersteunt TenX slechts 2 cryptocurrencies, namelijk Bitcoin en Ethereum. In de toekomst zijn ze wel van plan hier nog enkelen aan toe te voegen, maar voorlopig blijf je dus beperkt in keuze.

Vergeleken met zijn concurrenten in dit lijstje, wordt het gebruik van de betaalkaart van TenX, naar onze mening, iets minder aantrekkelijk. 

Ondanks het kleinere aanbod in cryptocurrency en iets hogere fees, zijn ze verder wel gewoon een bekende en betrouwbare partij en daarom zeker ook het vermelden waard.

Binance Visa Kaart

Crypto visa debetkaart Binance

BELANGRIJK: Sinds juni 2023 mag Binance niet meer opereren in zowel België als Nederland. Voorheen was deze Visa kaart degene die we als #1 op ons lijstje hadden staan. Moest je GEEN Belgische of Nederlandse nationaliteit hebben, dan raden we deze kaart alsnog aan.

Ben je op zoek naar een goede cryptocurrency debetkaart, dan hoef je eigenlijk niet veel verder te kijken dan de Binance Card.

Wellicht ben je wel bekend met Binance (zo niet, no worries). In het kort: Binance is het #1 crypto handelsplatform wereldwijd. Ze beschikken over een zeer groot aanbod van cryptocurrencies, een enorm handelsvolume (tot 10 keer meer dagelijks volume dan de nummer 2 exchange Coinbase), een eigen blockchain EN cryptocurrency token, die al een tijdje in het lijstje van de 5 grootste digitale munten staat te pronken. Een eigen NFT platform, tal van opties voor staking en lending, etc… En sinds een aantal jaar dus ook… Jawel, een eigen Visa debetkaart.

Ontvang tot 8% cashback
Dit is eigenlijk al de #1 reden wat deze kaart zo aantrekkelijk maakt. Afhankelijk van het aantal BNB tokens die je bezit heb je recht op een cashback bij elke aankoop – (FYI: BNB is hun eigen cryptocurrency token die je eenvoudig via de Binance exchange kan aankopen)

Momenteel ziet dit er zo uit:

Binance debetkaart cashback

Hoe meer BNB je bezit, hoe meer cashback je zal ontvangen (logisch). Beschik je over slechts één BNB (aan huidige marktprijs, zo’n €300), dan heb je al recht op 2% cashback op AL je aankopen! Deze cashback wordt uitbetaald in hun eigen BNB token, die je nadien gewoon weer kan verkopen of gebruiken om andere aankopen te doen.

Het mooie is ook dat je helemaal niet actief hoeft te traden op het platform. Je kan gewoon je euro’s storten op Binance en vervolgens doorsturen naar je funding wallet (dit is de wallet van je kaart). Zo kan je in principe genieten van een mooie korting op al je aankopen, zonder per sé crypto aan te kopen.

De kosten
– De kaart kan je gratis aanvragen
– Er zijn geen extra kosten wanneer je cash wenst af te halen via een ATM (voor ATM withdrawels krijg je uiteraard geen cashback)
– Verlies je je kaart en wil je een nieuwe. Dan betaal je 25 euro

De enige kosten waar je bij gewoon gebruik mee te maken krijgt zijn de “crypto conversion fees“. Stuur je dus vb bitcoin, Ethereum, BNB of een andere cryptocurrency naar je funding wallet (die van je kaart) en doe je hier vervolgens een aankoop mee, dan vindt er een conversie plaats van de uitgegeven crypto naar de valuta waar je de handelaar in betaald (vb van bitcoin naar Euro). Die kan oplopen tot maximum 0.9%. Je hebt echter ook de optie om gewoon euro’s in je funding wallet te houden. Je betaald bij aankopen dan geen extra conversiekosten.

De crypto Visa kaart van Binance bestellen

 1. Navigeer naar de website van Binance
 2. Maak een account aan.
 3. Verifieer je account. Dit doe je door je adres toe te voegen en de nodige stappen uit te voeren om je identiteit te bevestigen.
 4. Nadat je account werd geverifieerd kan je meteen je kaart aanvragen.
 5. In afwachting op je fysieke kaart kan je reeds gebruik maken van de digitale versie van je kaart om aankopen te doen

Alles op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEURO
Ondersteunde cryptocurrenciesBNB, BUSD, USDT, BTC, SXP, ETH, EUR, ADA, DOT, XRP, AVAX, SHIB, LAZIO, PORTO, SANTOS
Betaalkaart optiesZowel fysieke als digitale kaart
Type kaartVisa debetkaart
Kosten (fees)Kaart bestellen: gratis
Geld afhalen (ATM): gratis
Maandelijkse maintenance fee: geen
Online aankopen in Euro: Gratis
Offline aankopen in euro: Gratis
Betalen in crypto: tot 0.9% conversie kost
Eigen TokenJa, BNB

Conclusie: Wat is nu de beste crypto betaalkaart?

Nu we enkele bitcoin betaalkaarten hebben besproken, vraag je je misschien af welke crypto betaalkaart de beste optie voor jou is.

Helaas is hier geen standaard antwoord voor, aangezien het zeer afhankelijk is van jouw situatie.

Wat is de goedkoopste crypto betaalkaart?
Om echt heel eerlijk te zijn liggen de bedragen voor het “gemiddeld” gebruik van de kaarten die we hier bespreken niet zo ver uit elkaar.

Toch hebben we alle bovenstaande kaarten grondig met elkaar vergeleken, alsook rekening gehouden met mogelijke “addertjes onder het gras”.

Hieruit stelden we vast dat de kaart van TRASTRA het goedkoopst is. Zowel bij gemiddeld gebruik als voor diegenen die de kaart redelijk intensief willen gebruiken. Vandaar dat deze ook bovenaan in ons lijstje staat. De enige kosten die je maakt hebben we reeds opgelijst. Overigens zijn er geen “addertjes onder het gras”, zoals vb. de “misleidende” cashback bij WireX die we reeds besproken hebben.

Verder is de kaart van Coinbase ook best competitief met die van TRASTRA voor gebruikers die niet van plan zijn de kaart intensief te gebruiken, gezien je geen maandelijkse maintenance fee dient te betalen. Toch is die €1,25 fee bij TRASTRA vaak verwaarloosbaar voor diegenen die grotere bedragen (> €200 per maand) via een ATM willen afhalen of indien je de kaart ook zou willen gebruiken voor internationale aankopen van zowel producten als diensten. Ben je uiteraard vaste klant bij Coinbase en is dit je go-to exchange, dan is het wellicht handiger om ook bij hen je kaart te bestellen.

Toch vonden we bij Coinbase ook een klein addertje. Namelijk de “Chargeback Processing Fee” die ze aanrekenen. Dit is een vaste kost van €20 die ze aanrekenen wanneer je je geld na vb. een foutieve aankoop toch weer wilt terugvorderen. Best prijzig inderdaad.

Reis je veel en plan je de kaart veel in het buitenland te gebruiken?
Dan is WireX op dit moment wellicht je beste keuze, gezien het groot aantal FIAT-valutas die ze aanbieden. Dit maakt het eenvoudig om bij een betaalautomaat eenvoudig je cryptocurrency om te wisselen naar lokale valuta.

Bezit je verschillende cryptocurrencies en wil je je uitgaven niet beperken tot enkel Bitcoin of Ethereum? 
Afhankelijk van de cryptovalutas die je bezit, kies je best voor WireX of Coinbase, gezien het ruimere aanbod van cryptocurrencies die je op de kaart kan opladen.

Plan je je kaart zo goed als dagelijks te gebruiken, voor alle type uitgaven? 
Dan val ik even terug op de eerste vraag, met name wat precies de goedkoopste crypto betaalkaart is. Enkel voor de heel uitzonderlijke gevallen die maandelijks duizenden euro’s uitgeven via VISA, kan de hogere cashback van 1,50% van Wirex interessant zijn. Voor het “normale” gebruik van de kaart, raden we TRASTRA aan.

Plan je maandelijks een deel van je geld af te halen aan een ATM of bankautomaat? 
Als dit bedrag maandelijks meer is dan €200, zit je het beste bij TRASTRA, gezien je altijd een vaste kost van €2,25 betaald.
Is dit bedrag €200 of minder, dan kan de Coinbase kaart interessant zijn. Let wel op dat wanneer je het bedrag van €200 overschrijd, je tot 2% transactiekosten betaald. Dat kan dus al snel oplopen voor grotere bedragen.

Wil je de combinatie van een exchange (om te traden) en debetkaart?
Dan zit je wellicht het beste bij Coinbase, gezien zij ook gewoon een exchange hebben waar je kan handelen en je vanuit het platform zelf je cryptocurrency eenvoudig doorsluist naar je betaalkaart zelf.