Stablecoins: Een Dummy-proof Gids
Is het jou misschien ook al opgevallen dat het de laatste tijd in de crypto community meer en meer over zogenaamde “stablecoins” gaat?
Wel dat is ook mij niet voorbijgegaan.
Een aantal influencers in de crypto space geloven namelijk dat die stablecoins, of althans het idee erachter, wel eens de brug kan zijn tussen de volatiele cryptocurrency markt zoals we ze nu kennen en de mainstream adoptie van cryptocurrency.
Het leek me dus een ideaal moment om eens uit te zoeken wat dat nu precies is, zo’n stablecoin.
Wat is een stablecoin?
Zoals de naam al doet vermoeden is een stablecoin (letterlijk vertaald: stabiele munt) een cryptocurrency waarvan de waarde (prijs) in theorie stabiel blijft.
Het beste voorbeeld, of althans het meest gekende, van zo’n stablecoin is Tether (USDT).
De waarde van Tether wordt gelinkt aan die van de dollar. Zo zal 1 USDT, in theorie, altijd gelijk zijn aan 1$.
De prijs van een stablecoin kan in principe, naast de dollar of euro, gelinkt worden aan eender welk type activa, zoals bijvoorbeeld goud of zilver.
Er zijn momenteel twee belangrijke soorten stablecoins:
- Collateral backed (asset-backed zoals goud, fiat-backed zoals USD of EUR, of een mix van beide)
- Algorithmic (gecontroleerd door algorithmes)
Een meer technische uitleg over hoe dat precies in zijn werk gaat vind je onderaan*
Welke problemen wil stablecoin oplossen?
Iets wat velen van ons wel herkennen, is dat wanneer we het met familie, vrienden of collega’s hebben over cryptocurrency, altijd wel de extreme volatiliteit ervan even ter sprake komt.
Dat is momenteel een groot probleem. Zeker als we het hebben over de toekomst, met name de weg naar mainstream adoptie van cryptocurrencies.
De extreme volatiliteit en onvoorspelbaarheid van de markt is namelijk één van de grootste redenen waarom velen hun interesse, maar vooral hun geloof in cryptocurrency verliezen. En dat is bijzonder jammer, omdat het echte potentieel van cryptocurrency hierdoor vaak uit het oog wordt verloren en het de weg naar mainstream adoptie er een pak moeilijker op maakt.
Maar we moeten ook eerlijk zijn. Het is net die volatiliteit (vooral in de hoogte de voorbije jaren) die ons triggerde om meer te leren over blockchain en uiteindelijk al dan niet te investeren.
Dat brengt ons, naast de volatiliteit, bij een ander “probleem”.
Mede doordat dagelijkse swings van 10% al niet meer abnormaal zijn, wordt crypto te vaak omschreven als een speculatieve belegging in plaats van te worden gezien als een activa of een werkelijke currency die effectief kan dienen als transactie middel.
Ik heb helaas de werkelijke cijfers niet, maar ik kan me voorstellen dat het percentage van crypto holders, die ook al effectief gebruik hebben gemaakt van bitcoin of een altcoin in het dagdagelijkse leven als transactie middel, bijzonder laag zal zijn.
Stablecoins: een mogelijke oplossing?
Dat brengt ons bij stablecoins.
Stablecoins zijn in feite een poging om de échte voordelen van cryptocurrency als digitaal transactie middel te benutten. Dit in combinatie met de stabiliteit en het “vertrouwen” van bepaalde hedendaagse activa.
Denk dus aan de voordelen van bitcoin, exclusief de volatiliteit.
Hierdoor zijn mensen in staat om op korte termijn transacties met cryptocurrencies uit te voeren, zonder wakker te moeten liggen van de stabiliteit op lange termijn, wat op zijn beurt meerdere use cases op de blockchain mogelijk maakt.
Een ander voordeel van zo’n stablecoin is dat ze meer geld binnen crypto houden. Niet alleen voor beleggers die een tijdje hun geld willen parkeren tot de markt wat interessanter wordt, maar ook voor blockchain bedrijven.
Denk aan crypto hedge funds, mining bedrijven of bedrijven die een ICO lanceerden via blockchain. Zij zien de lange termijn mogelijkheden van crypto, maar hebben daarnaast heel wat andere kosten zoals elektriciteit, loonkosten, huurkosten, … die ze wellicht niet in crypto kunnen betalen.
Deze bedrijven moeten hun winsten op de markt gaan liquideren om hun rekeningen te betalen.
Een stablecoin kan hiervoor als oplossing dienen, aangezien ze op die manier een groter deel van hun inkomsten in crypto kunnen houden, zonder wakker te moeten liggen over de dagelijkse swings die de cryptocurrency markt vandaag de dag doormaakt.
Stablecoin use cases
De belangrijkste use case voor stablecoins zijn op dit moment cryptocurrency exchanges.
Veel reguliere banken hebben uit voorzorg al heel wat cryptocurrency exchanges geblokkeerd. Hierdoor kunnen gebruikers geen fondsen meer van hun bank naar de desbetreffende exchange verzenden.Vele van deze exchanges kunnen dus geen euro’s of dollars aanvaarden als stortingen. Dit is natuurlijk een probleem dat veel gebruikers ervan weerhoudt om cryptocurrencies aan te kopen. Stablecoins bieden een elegantie oplossing voor dit probleem…
Hier een overzicht van de exchanges die nog wél betalingen via euro of dollar accepteren
Daarnaast zijn er nog een aantal andere use cases. Zo kunnen stablecoins gebruikt worden om:
- Fondsen te bewaren (Store of value)
- Prestaties te meten (Performance Measurement)
- Gebruikt worden als ruilmiddel (Medium of exchange)
- Te dienen als “synthetisch goud”
- dApps
- Leningen
- Verzekeringen (Smart insurance: verzekeringen op basis van smart contracts)
Neem smart insurance, meerbepaald reisverzekeringen op basis van slimme contracten als voorbeeld.
Zoals de meesten wel weten is het proces dat volgt na een vertraagde of geannuleerde vlucht best frustrerend. Een verzekeringsclaim indienen is meestal een moeilijk en langdurig proces
Daarrnaast komen er ieder jaar miljoenen passagiers wereldwijd niet in aanmerking op een verzekeringsclaim omwille van een vertraagde of geannuleerde vlucht.
Aangezien alle informatie omtrent vertraagde en geannuleerde informatie gewoon openbaar beschikbaar is, kan een smart contract een ideale oplossing zijn om dit proces moeiteloos te doen verlopen.
De stabiele aard van stablecoins zijn dan ook geschikter dan andere cryptocurrencies voor zo’n type van verzekeringen
Stablecoin projecten
Enkele feiten op een rijtje
- Op moment van schrijven zijn er 57 stablecoin projecten, waarvan er 23 ook effectief “live” zijn.
- 60% van alle stablecoin projecten gebruiken / of willen gebruik maken van het Ethereum platform.
- 66% van de projecten gebruiken de dollar als benchmark voor de stabiliteit
- De andere 34% koppelen zich aan euro, grondstoffen (vb. goud) of inflatie (vb G10)
Overzicht projecten per land
Hier een overzicht van alle huidige stablecoin projecten per land. Het is meteen duidelijk dat Zwitserland en Amerika de populairste jurisdicties zijn. Maar ook België heeft een project (Monerium) onder zijn naam:
De moeilijkheden van stablecoins
Schaalbaarheid
De grootste uitdaging momenteel van bepaalde stablecoins is de schaalbaarheid. Investeerders van bepaalde stablecoins zullen soms miljoenen of zelfs miljarden moeten investeren om liquiditeit te garanderen. Dit kan van invloed zijn op de snelheid waarvan zo’n stabiele munt kan groeien
Reguleringen
Een andere uitdaging die moeilijk te voorspellen is, is de controle m.b.t. bepaalde reguleringen. Dit zal de toekomst wellicht uitwijzen.
Technologische uitdagingen
De technologie achter zo’n stablecoin staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor het ‘perfecte stablecoin design’ wellicht nog niet bestaat.
Conclusie
Het gebruik van stablecoins kan een oplossing bieden bij heel wat uitdagingen die in de weg staan om van crypto een mainstream fenomeen te maken. Veel zal echter afhangen van technologische ontwikkelingen en de onzekerheid m.b.t. bepaalde reguleringen.
Wil je meer weten over stablecoins, bekijk dan zeker onderstaande artikels en documentatie die als bronnen werden gebruikt voor het schrijven van deze blogpost:
- The State of Stablecoins: rapport en presentatie) door Blockchain
- Stablecoins: Cryptocurrencies that could replace money : In dit artikel door CryptoBriefing vind je een meer technische uitleg over de verschillende soorten stablecoins.)
- The crypto world is going wild for ‘stablecoins’ — here’s everything you need to know about them door BusinessInsider
- Stablecoins will help cryptocurrencies achieve world domination—if they actually work door TechnologyReview