Investeren in cryptocurrency, een goed idee?

verschillende cryptocurrencies

Bitcoin, Ethereum, Ripple, Blockchain, Cryptocurrency…

Je hebt één van deze termen het afgelopen jaar ongetwijfeld zien passeren. Zij het op sociale media, op het nieuws of zelfs tijdens de koffie op het werk.

En dat is niet zo verwonderlijk… Want money talks. Er zijn namelijk heel wat mensen die op een korte periode heel wat geld hebben verdient door te investeren in cryptocurrency.

Zij het Bitcoin, Ethereum of één van de honderden andere beschikbare virtuele munten.

Een investering van 1000 euro zorgde er voor dat sommigen binnen enkele jaren, of zelfs maanden, miljonair werden.

Mede dankzij de media aandacht, de adoptie en legalisering van blockchain technologie in verschillende landen etc., zag de totale cryptocurrency marktkapitalisatie een groei van 10 miljard naar 800 miljard op twee jaar tijd…

Deze exponentiële groei deed mensen meteen terugdenken aan de ‘dot-com bubble‘ van ’99. En al dan niet terecht, want is zo’n groei wel duurzaam?

Of in andere woorden: “Is het slim om nu nog te investeren in cryptocurrency?”

investeren in cryptocurrency bubble

 

In deze blogpost tracht ik alle feiten op tafel te gooien en doe ik mijn best om zo ongezout en eenvoudig mogelijk antwoord te bieden op deze vraag en de vele andere vraagstukken die momenteel de ronde doen:

 • Wanneer niet investeren in cryptocurrency?
 • Waarom wel investeren in cryptocurrency?
 • Kies ik nu Bitcoin, Ethereum of één van de honderden andere altcoins?
 • Wat zijn de risico’s voor het investeren in cryptocurrency?
 • Hoe begin ik er aan?

Nog geen idee wat cryptocurrency nou net is? In een eerdere blogpost over “Wat is cryptocurrency?” deed ik alvast mijn best om het hele concept zo eenvoudig mogelijk uit de doeken te doen. Moest je nog niet volledig op de hoogte zijn, raad ik je aan om even een kijkje te nemen.

Laten we in eerste instantie al beginnen met:

Wanneer niet investeren in cryptocurrency

Uiteraard is het niet slim om geld te investeren in iets waar je helemaal niets van afweet. Toch is dit een fout die veel mensen maken. Soms is het ook gewoon zo verleidelijk… Je ziet een familielid / vriend / kennis duizenden euro’s winst maken met een bepaalde investering, waarom zou hetzelfde niet bij jou gebeuren?Fear of missing out

“Wat velen momenteel doen is investeren omdat ze bang zijn om de trein te missen, zelfs als ze niet weten wat een “bitcorn” nou precies is.”

Dit fenomeen wordt ook wel FOMO genoemd (Fear Of Missing Out). Vooral in de crypto wereld werd deze term de laatste tijd enorm veel gebruikt. En velen (inclusief mezelf) zijn hier wel eens schuldig aan.  In enkele van de gevallen heb je geluk, maar in de meeste gevallen krijg je het deksel op de neus. Je koopt in aan een te hoge prijs in de hoop nog enkele graantjes mee te pikken, maar dan komt de correctie en gaat het mis. Mensen zien hun investering kelderen en verkopen met verlies om toch nog een deel van hun investering veilig te stellen. Daarom is het, in 99% van de gevallen, beter om te wachten op een volgende trein waar je wel tijdig op kan springen.

Het is niet per se de bedoeling dat je volledig mee bent met het technisch jargon of de hele Bitcoin code uit je hoofd kent. Vanaf het moment dat je denkt genoeg te weten over de technologie, de verschillende toepassingen en mogelijkheden, maar vooral de risico’s kan je zelf bepalen om de stap al dan niet te zetten.

Hou wel steeds in het achterhoofd dat je te maken hebt met een uiterst volatiele markt. Een investering kan van de ene op de andere dag tot 40% minder waard zijn.

Waarom wél investeren in cryptocurrency

Blockchain: de toekomst?

 • Blockchain kan op lange termijn een shift betekenen van het gehele monetaire systeem zoals wij dat kennen.. 

Velen geloven dat cryptocurrency de toekomst is. En dan vooral de technologie die erachter schuilt. En terecht, want blockchain bied inderdaad een oplossing voor vele van de hedendaagse problemen zoals wij ze kennen.

Om zo enkele van die voordelen op te lijsten (zonder het té technisch te maken):

 • Gedecentraliseerd: Twee partijen, eender waar in de wereld, kunnen een transactie doen zonder dat hier de bemiddeling van een 3e partij voor nodig is. Gebruikers zijn in het beheer van alle transacties, data en informatie die ze uitwisselen.
 • Lagere transactiekosten: Door het elimineren van 3e partijen (vb. een bank) kunnen transactiekosten aanzienlijk worden gedrukt.
 • Snellere transacties:  Datzelfde argument zorgt er tegelijk voor dat transacties binnen enkele minuten en soms zelfs seconden worden uitgevoerd.
 • Duurzaam en betrouwbaar: Dankzij het gedecentraliseerde netwerk heeft blockchain geen centraal punt dat kan falen (vb. door aanvallen op het netwerk)

Anderzijds zal de evolutie sterk afhankelijk zijn van veel verschillende factoren en partijen. Maak overheden maar eens warm van het idee van een volledig gedecentraliseerde omgeving, waarin vrij en (in sommige gevallen ook volledig anoniem) geld van de ene kant van de wereld naar de andere kant kan worden gesluisd…

Ook banken beginnen de druk te voelen, maar momenteel is het nog afwachten hoe zij hier op zullen antwoorden. Voorlopig weten we enkel dat enkele banken reeds interesse hebben getoond in blockchain technologie en dat hier volop aan gewerkt wordt. De toekomst zal ons meer antwoorden bieden.

Cryptocurrency staat nog in zijn kinderschoenen.

Hiermee wil ik vooral aantonen dat er wereldwijd nog volop aan de technologie gewerkt wordt. Zo zijn er inmiddels honderden cryptocurrencies met elk hun eigen toepassingen. De technologie en de hele sector zullen enkel maar uitbreiden, verbeteren én logischerwijs meer gebruikers aantrekken.

Op het moment van schrijven schommelt de totale marktkapitalisatie tussen de 120 en 140 miljard USD. Dat is inderdaad een hoop geld, maar als we dat vergelijken met andere activa, merken we toch iets anders:

cryptocurrency vs other assets
De gehele cryptocurrency marktkapitalisatie vergeleken met de totale waarde van de Dow 30, Goud en enkele Fortune 500 bedrijven

Om de vergelijking nog interessanter te maken; de totale waarde van de gehele cryptocurrency markt is momenteel kleiner dan de totale netto waarde van Bill Gates (+/- 90 miljard dollar)

Cryptocurrency: Here to stay?

Crypto is er om te blijven en zal enkel nog maar verder ontwikkelen in de toekomst. Het is geen korte termijn fenomeen zoals fidget spinners of Pokémon Go. Het is een revolutie zoals het internet en de auto. Een technologische ontwikkeling waar volgende generaties ons nog de vraag gaan stellen: “Hoe konden jullie ooit zonder?”.

Hier alvast een grafiek die de evolutie van verschillende technologieën in kaart brengt. Verwacht wordt dat cryptocurrency, en blockchain technologie in het algemeen, een gelijkaardige groei zullen kennen.

Dit zijn allemaal zeer interessante cijfers en weetjes, maar wil dit dan zeggen dat je maar blindelings moet gaan investeren? Zeker niet!

De toekomst van bitcoin en cryptocurrency ligt helaas niet alleen in de handen van het publiek. Het zullen onder andere de beslissingen van overheden zijn die de toekomst van cryptocurrency zullen bepalen.

Wees je er dus van bewust dat alles wel eens snel zou kunnen keren. Je hebt te maken met een volatiele markt waar nog veel onduidelijkheden zijn. Bezint eer ge begint en investeer niets dat je niet er vindt te verliezen!

Cryptobijbel is tevens geen financieel adviseur. Plan je te beleggen, raadpleeg dan altijd een officieel financieel adviseur of jurist die je hierin kan bijstaan.

Welke cryptocurrencies zijn er?

Er zijn er duizenden. Letterlijk te veel om allemaal individueel op te noemen. De ene is wat interessanter dan de anderen. Cryptocurrencies die niet meteen een meerwaarde hebben, worden wel eens bestempeld alszijnde shitcoins.

Dit neemt niet weg dat er ook velen zijn die wel degelijk potentieel hebben om een impact te maken. Er zullen er ongetwijfeld nog velen bijkomen.

Enkele, naar onze mening, interessante crypto munten hebben we reeds besproken. Neem zeker eens een kijkje op volgende blogs:

Investeren in Bitcoin?

Duizenden cryptocurrencies, maar Bitcoin blijft de leider van het pak.

Het is tevens de populairste optie, velen weten vaak niet dat er nog een hele hoop anderen zijn. Maar wat maakt bitcoin nu net zo interessant als investering?

Wat is Bitcoin?

Hiervoor laat ik het woord aan Andreas M. Antonopoulos (aantonop), één van de meest gekende en gerespecteerde personen in de Blockchain & Bitcoin wereld. Als je meer wil weten over Bitcoin, raad ik zeker aan om zijn filmpje “Bitcoin for beginners” te bekijken. Hij legt het namelijk beter uit dan ik het ooit zou kunnen 😉

De evolutie van de Bitcoin prijs

Een kleine investering van 100 euro in 2010, toen Bitcoin nog een fractie van een cent kostte, is vandaag zo’n 65 miljoen euro waard.

Diezelfde exponentiële groei zal Bitcoin natuurlijk niet meer meemaken, maar volgens velen ziet de toekomst er wel rooskleurig uit. Goldman Sachs verwacht dat de munt op relatief korte tijd nog kan stijgen tot $4.000. Anderen voorspellen dat de prijs binnen een tiental jaar recordhoogtes van zo’n 100.000$ zou bereiken.

Indien je meer wil weten over de evolutie van de Bitcoin prijs met daarnaast de meest belangrijke nieuwsberichten, raad ik je aan om hier eens een kijkje te nemen: Bitcoin Price Chart With Historic Events

Waarom is Bitcoin zo waardevol?

Bitcoin wordt wel eens het digitale goud genoemd en met rede. Want net zoals bij goud, zilver of vele andere commodities wordt ook de waarde / prijs van een Bitcoin bepaald door één van de belangrijkste economische principes: de wet van vraag en aanbod.

Feit: Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins beschikbaar zijn, waardoor het aanbod beperkt blijft. Meer gebruikers (en dus logischerwijs meer vraag naar de munt) verklaren de stijging in waarde.

De evolutie van Bitcoin gebruikers

bitcoin evolutie
Evolutie van Bitcoin transacties door de jaren heen

In bovenstaande grafiek stellen we vast dat het aantal Bitcoin (BTC) gebruikers (en dus het aantal transacties) een enorme groei heeft gezien de voorbije jaren.

De toekomst van Bitcoin

“Wil dit dan zeggen dat het aantal gebruikers enkel nog maar zal stijgen in de toekomst?”

Hoewel we wel kunnen voorspellen dat, mede dankzij de cryptoboom in het eerste kwartaal,  het aantal BTC transacties ook dit jaar exponentieel zal stijgen, heeft niemand helaas een glazen bol om te voorspellen waar de virtuele munt zal staan in 5 tot 10 jaar. Wat we momenteel wel weten is het volgende:

Feit: Bitcoin is slechts één van de zovele (en niet onbelangrijk: de éérste) van een hele reeks cryptomunten die intussen beschikbaar zijn. Tevens zijn traders en investeerders momenteel vaak verplicht om eerst Bitcoin aan te kopen vooraleer ze het virtueel geld kunnen doorsluizen naar hun favoriete altcoin. Zelfs als je met Bitcoin niets te maken wil hebben, heb je vaak niet veel keuze.

Daarnaast is de toekomst van Bitcoin afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo werd de munt in de loop van 2017 geconfronteerd met enkele schaalbaarheid issues (a.k.a. het grote “Bitcoin Scaling Debate“). Transactiekosten die hoger oplopen, de steeds langere wachttijden bij transacties, … Er staan momenteel nog enkele spannende maanden aan te komen voor de munt en veel is afhankelijk van de beslissingen die in de loop van dit jaar worden genomen. (Dit nieuws verklaard tevens de grote volatiliteit in de markt de voorbije maand, hierover lees je dadelijk meer.)

Daarbij moeten we in het achterhoofd houden dat Bitcoin, ondanks het feit dat het de eerste (en nog steeds de bekendste) cryptocurreny is, dit niet wil zeggen dat dit altijd zo zal blijven:

Feit: De technologie rond blockchain evolueert in een razendsnel tempo + er komen dagelijks meer en meer altcoins bij met concurrerende (en volgens sommigen effectief ook betere) technologieën in de hoop om Koning Bitcoin van zijn troon te stoten. Zo kwam Ethereum (ETH) enorm dicht om BTC te overtreffen in totale marktkapitalisatie:

Dit is data van 13 juni 2017, waarin te zien is dat het totale geld in omloop (Market Cap of marktkapitalisatie) van Ethereum bijna 81% is in vergelijking met Bitcoin. Als je benieuwd bent hoe we er momenteel voorstaan, kan je hier terecht: “Flippening Watch“.

 

“Never invest in cryptos more than you can afford to lose”

De risico’s van het investeren in cryptocurrency

Eerder in deze blogpost toonde ik al aan dat Bitcoin, blockchain en cryptocurrency nog voor heel wat uitdagingen staan. Daarnaast zijn er nog andere factoren waar we rekening mee moeten houden:

 • Vele altcoins (altcoins zijn cryptomunten die na Bitcoin zijn gekomen) hebben momenteel nog geen échte toepassing.

De waarde van vele cryptocurrencies is momenteel slechts gebaseerd op ‘een idee’ en het mogelijke toekomstig potentieel, terwijl er vaak nog geen écht tastbaar product is.

 • Het ratio investeerders ligt momenteel veel hoger dan het ratio effectieve gebruikers van de beschikbare technologieën

Dit sluit relatief aan op het voorgaande, want aangezien er momenteel nog geen echt gebruik mogelijk is, worden de virtuele munten nu vooral gezien als investering. Dit doet velen twijfelen aan wat de huidige waarde van bepaalde crypto’s momenteel voorstelt. Zo zijn er startups die op basis van ICO’s (Initial Coin Offerings, een manier van crowdfunding voor nieuwe assets/altcoins) plots enkele tientallen miljoenen waard zijn zonder dat er nog maar sprake is van een alpha versie. Gebruikers kunnen zich dus enkel baseren op een idee (vaak voorgesteld in een whitepaper) en een roadmap. Sommige projecten zullen inderdaad succesvol zijn, maar de meeste zullen falen, waardoor verwacht wordt dat er van zo’n 90% van de huidige crypto’s over een tiental jaar geen sprake meer zal zijn. Velen refereren hierna alszijnde de “ICO Bubble“.

De volatiliteit van cryptocurrency

De mensen die al een tijdje de cryptocurrency markt en zijn prijzen in de gaten houden, weten intussen dat de markt bijzonder volatiel kan zijn. Onder volatiliteit verstaan we het % verschil in prijs of marktwaarde binnen een bepaalde periode.

Vaak kan men stellen dat: des te volatieler een bepaalde markt, des te risicovoller het wordt om erin te investeren.

Om een beeld te schetsen van de volatiliteit zal ik eerst een screenshot tonen die ik enkele dagen geleden heb gemaakt voor de “Wat is cryptocurrency?” blogpost. Daarna volgt een screenshot van moment van schrijven (11 juli 2017).

 

cryptocurrency markt 8 juli 2017
Crypto Top 15 altcoin – 8 juli 2017

 

cryptocurrency markt 11 juli 2017
Crypto Top 15 altcoin – 11 juli 2017

Op slechts 3 dagen tijd zien sommige altcoins de prijzen zakken met 30% tot 40% of zelfs meer. Gouden opportuniteiten voor traders die weten wat ze doen, maar tegelijk een bloedbad voor de onwetende zielen die te laat inkochten en hun investering in enkele dagen tijd zien kelderen.

 

Het tegengestelde is natuurlijk ook waar… Naast de downtrends zijn er de uptrends. En vooral die uptrends waren in het verleden in de meerderheid.  Sommigen, die begin januari 2017 of eerder in crypto investeerden, hebben vaak returns gezien van duizenden procenten en meer. Personen die twee jaar geleden een duizendtal euro’s in Bitcoin investeerden zijn inmiddels miljonair. Vergelijk dit met de ROI (Return On Investment) van andere commodities als goud, zilver, … en je snapt meteen waarom de cryptocurrency markt zo aantrekkelijk wordt.

Dit neemt echter niet weg dat cryptocurrency een risicovolle investering blijft. Investeer dus zeker niet alles tegelijk, want het kan de volgende dag meteen 30% minder waard zijn!

Plan je te investeren? Dan raden wij aan een financieel adviseur te raadplegen alvorens je geld te beleggen. Raadpleeg ook een fiscalist zo dat je beter inzicht krijgt in de belastingen.

 

Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van dé beste crypto websites op het web.