Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Snel navigeren:

Real-time koers en marktapitalisatie van NEO.

Wat is NEO cryptocurrency?

Onder leiding van Onchain wordt sinds 2014 gewerkt aan een open-source (publiekelijk beschikbaar) blockchain project.

Dit project ging van start onder de naam Antshares.

Op 22 juni 2017 kondigde Antshares (ANS) aan dat ze gingen rebranden naar NEO, een economie gebaseerd op de principes van slimme contracten (smart contracts), ook wel smart economy of slimme economie genoemd.

8 augustus was het officieel en gaat de cryptocurrency Antshares verder door het leven als NEO. Websites, documentatie, social media, … werden allemaal aangepast. Uiteraard ging dit ook gepaard met een nieuw logo.

Neo Antshares

Enkele interessante weetjes over NEO:

 1. In 2016 maakte NEO zijn eerste verschijning in het Westen (toen nog onder de naam Antshares)
 2. NEO gebruikt zijn eigen consensus mechanisme: Delegated Byzantine Fault Tolerant (dBFT)
  • Meer info over dit consensus model vind je hieronder
 3. Tijdens zijn ICO (Initial Coin Offering) in 2016 werd maar liefst 6119 BTC opgehaald, goed voor 100 miljoen NEO tokens.
  • De helft hiervan werd verkocht tijdens de ICO, de andere helft werd gedistribueerd aan de zogenoemde NEO Council
 4. Eind 2017 bedroeg de totale marktkapitalisatie van NEO meer dan 5 MILJARD dollar!

NEO: De Chinese Ethereum?

Als het in de media over NEO gaat, wordt deze cryptocurrency vaak omschreven als “China’s Ethereum” of zelfs “Ethereum’s Killer“. Is dit terecht?

Waarom wordt NEO vergeleken met Ethereum?

Net zoals Ethereum, bouwt NEO een platform waarop gedecentraliseerde applicaties (dApps) kunnen worden gebouwd.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij slimme contracten (smart contracts) op de blockchain.

In mensentaal wil dit zeggen dat NEO het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier digitale eigendommen (digital assets), denk o.a. aan altcoins, te creëren.

Deze digitale eigendommen zijn in principe een vorm van elektronische informatie, die door middel van de blockchain technologie omgezet worden in een gedecentraliseerde en transparante digitale eigendom die meteen verhandelbaar is.

De allereerste dApp die werd aangekondigd, net na deze re-brand, was de Red Pulse Token (RPX) ICO.

Het verschil tussen NEO en Ethereum

Een groot verschil, in vergelijking met Ethereum, is dat NEO meerdere programmeertalen ondersteunt.

Zo heeft Ethereum zijn eigen programmeertaal Solidity, terwijl NEO onder andere gebruik maakt van: C#, Java & Python.

Het voordeel hiervan is dat deze programmeertalen vaak reeds gekend zijn bij IT’ers, terwijl Solidity een hele nieuwe vorm van programmeren betreft die uiteraard een hele leercurve vereist voor programmeurs.

het verschil tussen neo en ethereum

Daarnaast heeft NEO de pijnpunten van Ethereum bekeken en op basis hiervan een, naar eigen zeggen, een beter smart contract platform ontwikkeld. Dit maakt NEO in theorie schaalbaar, sneller en efficiënter.

Of NEO inderdaad een “Ethereum Killer” is zal de toekomst uitwijzen…

Consensus Mechanisme (dBFT)

In een eerdere blogpost werden de voor- en nadelen tussen Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) besproken. PoS en PoW zijn verschillende consensusmechanismen, onder andere gebruikt door Ethereum en Bitcoin.

NEO maakt gebruik van een ander consensus mechanisme, genaamd Delegated Byzantine Fault Tolerance alternative (dBFT). 

De voordelen hiervan zijn onder andere een lage elektriciteitskost, maar ook elimineert het de mogelijkheid van een splitsing (fork) in de blockchain (zoals we zagen bij bijvoorbeeld Ethereum, waarbij door middel van een hard fork de cryptocurrency Ethereum Classic is ontstaan. Bitcoin kreeg er op deze manier ook enkele broertjes en zusjes bij, waaronder Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Dark, …).

Het gebruik van dit consensus model maakt het voor NEO eenvoudiger om gedigitaliseerde financiële assets te creëren.

De Cryptocurrency NEO

In totaal zijn er 100 miljoen NEO tokens verhandelbaar. Zo’n NEO-token, is in principe een eigendomsrecht (share) op de NEO blockchain.

De token wordt onder andere gebruikt voor netwerk management en de creatie van blocks op de blockchain (meer info vind je in de paragraaf “Waarvoor kan NEO worden gebruikt”).

Goed om weten is dat de NEO token NIET verdeelbaar is zoals Bitcoin. Zo is het niet mogelijk om vb een halve NEO naar iemand te verzenden, maar zal je dit naar boven (1 NEO) moeten afronden.

Daarnaast hebben NEO-token holders een bepaald stemrecht in het NEO-ecosysteem. Alsook recht op een dividend, namelijk: NEO GAS.

NEO GAS

Wanneer je een aantal NEO shares bezit, heb je recht op een dividend uitkering.

Dit wordt uitbetaald in de vorm van NEO GAS. Om te bereken hoeveel dividenden je zoal uitbetaald kan worden, kan je terecht op volgende website: NEOtoGAS.

Het is de NEO GAS token die het mogelijk maakt voor gebruikers om smart assets of slimme contracten uit te geven op de NEO-blockchain. NEO GAS, heeft net zoals NEO een maximum aanbod van 100 miljoen tokens.

neo gas

In tegenstelling tot NEO is de GAS-token wél verdeelbaar.

GAS wordt gegenereerd aan 8 GAS per blok op de NEO blockchain. Deze productiesnelheid wordt met 1 token verminderd voor elke 2 miljoen blokken die worden gegenereerd. 

Dit betekent dat het totale aanbod van GAS-tokens zal stoppen ergens rond 2039, wanneer er exact 100 miljoen in circulatie zijn.

NEO Shares & NEO GAS mogen niet worden gezien als crypto”geld”. Het is een vorm van een aandeel, beter bekend als een crypto-equity.

Waarvoor kan NEO worden gebruikt?

Digitale Activa (Digital Assets)

NEO streeft ernaar traditionele activa om te zetten in digitale activa met behulp van slimme contracten. Deze digitale activa zijn gedecentraliseerd en worden bij wet beschermd met behulp van digitale certificaten op de blockchain, die op hun beurt vertrouwen en veiligheid zullen garanderen.

Digitale Identiteit

neo smart economy

NEO maakt het mogelijk om identiteitsinformatie van organisaties, individuen en entiteiten in elektronische vorm te creëren. Deze identiteiten kunnen worden gebruikt via mechanismen voor multi-factor-authenticatie, zoals gezichtsherkenning, vingerafdrukken, spraakherkenning en SMS.

Slimme contracten

De naam ‘smart contracts’ werd bedacht door een cryptoloog en computerwetenschapper, Nick Szabo, in de jaren ’90. Het slimme contract-platform dat door NEO werd ontwikkeld, wordt revolutionair genoemd. In NEO hoef je, in tegenstelling tot andere slimme contractplatforms, geen nieuwe programmeertaal te leren. Als je een developer bent die C #, Java of een andere standaard programmeertaal gebruikt, kan je meteen aan de slag om uw slimme contracten te coderen. NEO’s Universal Lightweight Virtual Machine (NeoVM) heeft het voordeel van hoge zekerheid en schaalbaarheid van slimme contracten op de blockchain.

Gedecentraliseerde Applicaties (dApps)

NEO zal de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties ondersteunen door steeds meer programmeertools en -technieken te blijven ondersteunen en verder uit te breiden. Enkele voorbeelden van DApp’s zijn slimme fondsen (smart funds), door AI ondersteunde legale slimme contracten en gedecentraliseerde exchanges.

NEO kopen

NEO rechtstreeks kopen via fiat valuta is moeilijk, aangezien momenteel geen exchanges de rechtstreekse aankoop van NEO via Euro accepteren.

Wat je wel kan doen is andere cryptomunten, zoals BTC, LTC of ETH inruilen voor NEO-tokens. (Bitcoin, Litecoin of Ethereum kan je via Euro aankopen dankzij Coinbase).

Dit heb je nodig om NEO aan te kopen:

 • Een NEO-adres waar je jouw NEO-tokens wilt ontvangen.
 • Bitcoin / altcoins om in te ruilen voor NEO.

NEO Kopen via een cryptocurrency exchange

Een populaire exchange waar je NEO kan kopen is Binance. (Op deze pagina vind je een uitgebreide tutorial over het gebruik van de Binance exchange)

Het grote voordeel van Binance is dat ze automatisch NEO GAS dividenden uitbetalen naar je wallet.

Een ander optie is KuCoin. Ook via deze exchange zul je het GAS dividend ontvangen.

Bewaar je  NEO in een andere exchange, zoals Bitfinex, Bittrex of Cryptopia , zal je geen(!) dividenden ontvangen.

neo cryptocurrency kopen

NEO Crypto bewaren: NEO Wallets

Wil je NEO veilig bewaren? Dan is een wallet zeker geen slechte zaak:

 • Hardware Wallet: Ledger Nano S
 • Desktop Wallet: NEON Wallet, NEO GUI, NEO CLI
 • Web Wallet: NEO Tracker, NEO Wallet (.net), NEO Wallet (.cn)
 • Je kan natuurlijk ook opteren om je NEO te bewaren op een exchange. Hoewel we aanraden dit zoveel mogelijk te vermijden!
 • Een laatste optie is natuurlijk een papieren portefeuille 😉
neo nano ledger s
Bewaar NEO veilig op de Ledger Nano S hardware wallet. Ook GAS-dividenden worden uitgekeerd!

Is NEO een goede investering?

Feit: Neo is een enorm interessant en ambitieus project met een zeer sterke en loyale community. Het welslagen van deze altcoin zal echter afhangen van mainstream adoptie en toekomstige ontwikkelingen van de crypto markt.

Cryptobijbel is geen financieel adviseur. Vooraleer je plant om te investeren, raden we het zeker aan om recente nieuwsontwikkelingen te bekijken om vooralsnog voor jezelf uit te maken of het op deze moment een goede moment is om in te stappen. 

Ben je zelf geïnvesteerd in de munt of plan je te investeren? Opmerkingen / bedenkingen of onduidelijkheden? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina!

Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van de beste crypto exchanges op het web.

Facebook
Twitter
LinkedIn