Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

0x [ZRX]

Snel navigeren:

ZRX Koers en marktkapitalisatie

Bekijk de huidige koers en marktkapitalisatie van ZRX. De cijfers in deze tabel zijn real-time.

Wat is 0x (ZRX)?

0x (ZRX) is een open-source protocol dat werd ontworpen om het verhandelen van ERC-20 tokens te faciliteren. ERC staat voor Ethereum Request for Comments tokens en omvat alle tokens (of altcoins) die werden gelanceerd via de Ethereum blockchain.

  1. 0x (ticker / token: ZRX) is een open-source protocol 
  2. 0x is onderdeel van de Ethereum-blockchain.
  3. Het 0x protocol is ontworpen om het verhandelen van ERC20 tokens (tokens op de Ethereum blockchain) te faciliteren
  4. ZRX kaart de nadelen van gecentraliseerde exchanges aan en wilt hier op verder bouwen door het beste van beide (gecentraliceerd en gedecentraliseerd) te combineren.

Het team achter 0x gelooft sterk dat er in de toekomst duizenden tokens van Ethereum beschikbaar zullen zijn en dat 0x een efficiënte en betrouwbare manier kan zijn om deze tokens (ook onderling) te verhandelen (traden)

Wat is het doel van 0x?

Toen ze in oktober 2016 0x oprichtten, waren Amir Bandeali en Will Warren zich bewust van de disruptieve en innovatie mogelijkheden die de blockchain-technologie te bieden heeft.

Ze geloven in een toekomst waarin activa van alle smaken, van aandelen tot valuta’s tot edele metalen, openbaar zullen worden verhandeld als tokens op de blockchain.

Gezien de veelzijdigheid van het platform van Ethereum en de reikwijdte van de gedecentraliseerde applicaties, geloven ze dat de blockchain van Ethereum het ideale medium is om deze revolutie in asset exchange op gang te brengen.

Met het grote aantal nieuwe tokens / altcoins die verschijnen zullen er binnenkort duizenden verschillende soorten tokens zijn. Idealiter zullen gebruikers deze tokens ook op een eenvoudige en betrouwbare manier kunnen verhandelen.

Ondanks het feit dat de oprichters de ontwikkelingen van huidige gedecentraliseerde exchanges zeker waarderen, zagen ze toch een mogelijkheid tot verbetering.

Met 0x hopen ze de inefficiënties van ge(de)centraliseerde cryptocurrency-exchanges en het onvermogen van verschillende exchanges aan te pakken.

zrx 0x logo

 

Hoe werkt 0x ZRX precies? – Voor beginners

Het verschil tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde exchanges

Gecentraliseerde crypto exchanges zijn de meest voorkomende en worden gerund door één enkele entiteit. Wat enigszins ironisch is gezien het decentrale aspect van cryptocurrency…

Gebruikers van gecentraliseerde exchanges storten rechtstreeks geld op de exchange. Deze exchanges zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het in realtime doorschakelen van koop- en verkooporders.

Kraken en Coinbase (voorlopig toch) zijn voorbeelden van gecentraliseerde exchanges. Het risico met gecentraliseerde exchanges, zoals het verleden reeds heeft aangetoond, is de kwetsbaarheid voor o.a. hackers en het feit dat je in principe niet zelf in het beheer bent van je privé-sleutels.

Gedecentraliseerde exchanges werden ontwikkeld om de kwetsbaarheid voor dergelijke diefstallen tegen te gaan. Gebruikers behouden alvast de controle over hun eigen geld. In plaats van geld rechtstreeks naar een online wallet te sturen die beheerd wordt door één entiteit, vertrouwen gebruikers op digitale handtekeningen om handelsorders direct goed te keuren.

Dit maakt wel dat gecentraliseerde exchanges over het algemeen sneller zijn vergeleken met hun gedecentraliseerde tegenhangers. Gecentraliseerde beurzen hebben doorgaans ook krachtige en geavanceerde trading tools en zijn over het algemeen eenvoudig in gebruik.

gecentraliseerde vs gedecentraliseerde exchanges

Hoe maakt 0x ge(de)centraliseerde exchanges beter?

Het 0x-project staat dichter bij een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange dan een gecentraliseerde, maar zelfs dan heeft het opmerkelijke verschillen.

0x behandelt de belangrijkste problemen van gedecentraliseerde exchanges. Ze zijn meestal duur (wat transactiekosten betreft), traag, niet-liquide en kunnen tevens niet onderling worden uitgewisseld (crypto-to-crypto).

Om een ​​orderboek op de blockchain te beheren, gaat elke aanpassing of nieuw order via de blockchain, wat betekent dat alles afhankelijk is aan bloktijden (block times: de tijd dat het duurt om een nieuw blok aan te maken in de blockchain). Dit resulteert ook in netwerktransactiekosten bij elke interactie.

0x behandelt deze problemen door een standaardprotocol te ontwikkelen.

Dit protocol kan worden toegepast op alle orders die worden doorgegeven vanaf de blockchain. Met het protocol moeten de orders teruggaan naar de blockchain wanneer ze worden afgewikkeld in plaats van bij elke transactie. Dit versnelt het proces aanzienlijk en elimineert enkele onnodige transactiekosten.

Goed om te weten

Het 0x-protocol en zijn slimme contracten zijn openbaar toegankelijk. Dit stelt elk ontwikkelteam in staat om op 0x verder te bouwen als ze een exchange functie voor hun token of platform nodig hebben. Het protocol dient in feite als een soort van plug-in voor andere Ethereum-aangedreven dApps. Zo creëert 0x in feite een gedeelde infrastructuur voor een verscheidenheid aan applicaties.

Er zijn intussen al een aantal cryptoprojecten die voortbouwen op 0x, inclusief Augur, Status, district0x, Blocknet, Request Network en vele anderen.

0x partners

Hoe werkt 0x ZRX precies? – Iets technischer

De kern van de gedecentraliseerde handel, waar 0x op focust, is gericht op off-chain bestel relayers dat de GAS-prijzen verlaagt en de drukte van het netwerk vermindert.

GAS is een vergoeding betaald in Ethereum die ervoor zorgt dat transacties door de “miners” op de blockchain worden verwerkt.

Degenen die ervaring hebben met een gedecentraliseerde exchange, kennen ondertussen het voordeel van off-chain bestellingen. Indien je hier niet mee bekend bent, volgt hier een korte uitleg:

De meeste gedecentraliseerde beurzen / exchanges functioneren dankzij slimme contracten die worden aangedreven door de Ethereum-blockchain. Dit betekent dat alle orders en transacties plaatsvinden binnen deze slimme contracten, en gebruikers hebben altijd de controle over hun geld, in plaats van ze te vertrouwen aan een derde partij (zoals wel het geval is met een gecentraliseerde uitwisseling (bijvoorbeeld Binance en Kraken).

ethereum tokens

Het betekent ook dat handelaren transacties op de blockchain moeten uitvoeren elke keer dat ze hun cryptografisch geld willen beheren. Of het nu gaat om het storten van geld in het slimme contract van een exchange of het plaatsen, annuleren of vullen van een order.

Als u bijvoorbeeld Ether Delta zou gebruiken, zou u elke keer dat u geld in het slimme contract van de beurs zou willen storten (om vb. een ​​bestelling te plaatsen) een GAS-fee moeten betalen. Daarnaast zal je ook een bepaalde GAS fee moeten betalen om die transactie uit te voeren zodra uw bestelling werd verwerkt.

Zoals je ziet, kunnen tussen het storten, het plaatsen van een bestelling, het uitvoeren van een transactie en het opnemen van geld, de GAS-kosten snel oplopen.

Gedecentraliseerde exchanges zijn geweldig qua veiligheid, maar ze lopen op deze manier achter bij hun gecentraliseerde tegenhangers, zowel wat betreft de gebruikerskosten als de toegankelijkheid.

En dat is waar 0x verandering in wil brengen.

Het 0x-protocol wil de decentrale exchanges verbeteren door gebruik te maken van off-chain bestelrelais in combinatie met on-chain settlements.  Dit stelt gebruikers in staat om een ​​off-chain bestelling uit te zenden die door een andere gebruiker moet worden ingevuld.

Alleen waardeoverdrachten worden on-chain uitgevoerd, waarbij alle andere trading opdrachten worden overgelaten aan off-chain procedures. Transacties worden dus alleen door het netwerk uitgevoerd wanneer ook een trade effectief wordt uitgevoerd, waardoor gebruikers de GAS-kosten kunnen verlagen die hieraan zijn gekoppeld.

Relayers

Om dit te bereiken, gebruikt 0x wat het ‘relayers’ noemt. Relayers zijn verantwoordelijk voor het uitsturen van orders via openbare of private orderboeken. Ze brengen liquiditeit naar het netwerk door deze orderboeken te hosten en doen dus effectief dienst als een exchange.

In tegenstelling tot een gewone exchange kan een relayer echter geen trade uitvoeren. Het kan de handel alleen vergemakkelijken door de bestellingen op het netwerk te “presenteren”. Om een ​​transactie volledig uit te kunnen voeren, moet een koper aan het order voldoen door de handtekening van de verkoper samen met die van de koper in te dienen bij het slimme contract van de gedecentraliseerde-exchange. Als compensatie voor het faciliteren van deze uitwisseling, wordt een relayer voor elke transactie een vergoeding in 0x’s eigen valuta, ZRX, betaald.

Wanneer transacties worden verwerkt via een relayer, staan ​​deze bekend als broadcastorders. Broadcastorders stellen iedereen in staat om een ​​bestelling bij het netwerk in te dienen, en op hun beurt laten ze ook toe dat iedereen deze bestellingen onderschept en invult.

0x is ook geschikt voor Point-to-Point-orders, orders die door verkopers met een specifieke afnemer in gedachten worden overgedragen. Met deze bestellingen kunnen twee gebruikers rechtstreeks geld overboeken via verschillende berichtensystemen, waaronder e-mail, Facebook Messenger en meer. Wanneer het adres van een verkoper op deze manier een orderrelay verzendt, kan alleen het opgegeven adres hieraan voldoen, waardoor fondsen niet gekaapt kunnen worden door derden.

ZRX Tokens

Een ander aspect van het 0x-project is de unieke 0x Ethereum-token, bekend als ZRX.

Via de ZRX token betalen gebruikers de handelskosten van Relayers. Het is ook een gedecentraliseerde vorm van bestuur voor het upgradesysteem van het 0x-protocol. In wezen hebben degenen die ZRX bezitten inspraak in het protocol om vb. verbeteringen aan te maken. Deze inspraak is evenredig met het bedrag (aandeel) ZRX dat in hun bezit is.

Belanghebbenden zullen de valuta gebruiken om te stemmen over beslissingen die van invloed zijn op de blockchain. Dit is inclusief protocolintegraties en -upgrades, zonder het hele netwerk te onderbreken.

Er is een vast aanbod van een miljard ZRX. De token werd op 15 augustus 2017 gelanceerd.

50% van de tokens werd vrijgegeven tijdens de lancering met 15% behouden door 0x. 15% ging naar het ontwikkelaarsfonds, 10% naar het founding team gaan en een andere 10% naar de adviseurs en vroegtijdige investeerders. De tokens die zijn toegewezen aan stichters, adviseurs en aan personeelsleden worden binnen vier jaar na lancering vrijgegeven. De munten die tijdens de ICO zijn gekocht, waren onmiddellijk verhandelbaar.

ZRX Kopen? – Waar beschikbaar?

Het grootste deel van het handelsvolume van 0x is afkomstig van Binance en sinds kort ook Coinbase, maar staat ook op een aantal andere populaire exchanges, waaronder Huobi, OKEx, HitBTC en Liqui.

Tip: Via Coinbase krijg je 8 euro bonus bij je eerste aankoop van minimum 80 euro.

ZRX Bewaren

0x is een ERC20-token, dus de browserextensie Meta Mask ,de hardware wallet Ledger Nano S en de gekende MyEtherWallet ondersteunen 0x net zoals elke andere ERC20-compatibele portemonnee.

Het team achter 0x

De oprichters van 0x zijn Will Warren en Amir Bandeali. Beide zitten in slim contractonderzoek (smart contracts) en -ontwikkeling.

Warren deed onder andere onderzoek naar toegepaste fysica in het Los Alamos National Laboratory.

Bandeali was een fixed income trader bij DRW nadat hij financiën studeerde aan de Universiteit van Illinois, Urbana-Champaign.

Onder de andere teamleden vindt u verschillende blockchain-engineers, software-engineers, grafische en productontwerpers, end-to-end bedrijfsstrategen en mensen met andere vaardigheden. De adviseurs voor het project zijn opgericht of werken bij bedrijven zoals Polychain Capital, Coinbase en Pantera Capital.

ZRX 0x team

0x ZRX Roadmap

Als je wilt weten wat er op de planning staat van het ZRX-team, inclusief huidige verbeteringen die ze willen uitvoeren raad ik zeker aan om eens een kijkje te nemen op de blog van ZRX en de Github van het 0x-project .

Belangrijke updates

Vooral in oktober van 2018 was ZRX aan een mooie uptrend bezig. Zo hebben we dagen gezien waar de totale marktwaarde van de 0x-token met meer dan 25% steeg.

Vanwaar de prijsstijging van ZRX?

Een tijdje geleden waren er geruchten dat Coinbase de ZRX token aan hun beperkte aanbod cryptocurrencies zou toevoegen. Dit zou de eerste ERC20 token zijn op de exchange.

11 oktober 2018 werd het officieel en is ZRX, vanaf heden, te verhandelen via de Coinbase Pro exchange.

Waarom is dit nieuws zo speciaal?

Een trading volume van meer dan 3 miljard dollar (data: 17/10/2018) in de voorbije 30 dagen maakt Coinbase één van de populairste exchanges voor het verhandelen van cryptocurrency. Deze populariteit hebben ze onder andere te danken aan de gebruiksvriendelijkheid en de hoge veiligheidsnormen die ze hanteren.

Tot voor kort bestond hun aanbod uit slechts 5 cryptocurrencies, namelijk Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ethereum & Ethereum Classic. Nu komt daar dus ook ZRX bij, wat duidelijk de interesse heeft gewekt van vele verschillende investeerders.

Nog geen lid van Coinbase? Registreer nu en geniet van een mooie aanmeldbonus!

Conclusie 0x ZRX

Het 0x-protocol combineert de sterke punten van zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde exchanges.

Off-chain orderrelays maken dezelfde goedkope transacties mogelijk die gecentraliseerde beurzen bieden. Dit zonder in te boeten aan persoonlijk activabeheer en de veiligheid van je fondsen.

Gezien de stroom van hacks die  gecentraliseerde exchanges hebben ondervonden, heeft de cryptocurrency-gemeenschap gedecentraliseerde handelsplatformen nodig. Naarmate crypto meer bekendheid krijgt en er meer geld naar deze markt vloeit, nemen ook de kansen toe om mensen met malafide intenties te laten profiteren van kwetsbare beleggers.

Gedecentraliseerde platformen bieden een oplossing tegen dergelijke problemen. Hopelijk zal het nieuwe ontwerp van 0x zijn werk doen om een ​​nieuw tijdperk van veilige, gedecentraliseerde handel in te luiden.

Nuttige links

Facebook
Twitter
LinkedIn