Wat is cryptocurrency?

Je hoort het tegenwoordig meer en meer. “Cryptocurrency”, letterlijk vertaald “Virtueel geld” of ook wel eens “digitaal goud”.. Maar wat is het nu eigenlijk en wat is de toepassing ervan?

Als je van plan bent om te investeren is het enorm belangrijk om te weten waar je mee bezig bent en moet je toch minstens een sterke basis hebben van het hele concept.
In deze blogpost leg ik stap voor stap uit wat dit digitale geld nou net is. Zonder al te veel technisch jargon en volledig dummy-proof. 

Let’s dive in!

Om de betekenis van cryptocurrency te begrijpen beginnen we best bij het letterlijke begrip van het woord:

  • Crypto:
cryptografie
bron: portal.ou.nl

Crypto is afkomstig van het woord cryptografie. Letterlijk vertaald vanuit het Grieks betekent dit “verborgen schrijven”, een techniek waarbij informatie op een bepaalde manier wordt versleuteld zodanig dat het onmogelijk (of alleszins bijzonder moeilijk) valt te onderscheppen door een 3e partij. Enkel de zender en de ontvanger beschikken over de correcte sleutel.

  • Currency:

Hier hoef ik wellicht geen tekening bij te maken. Letterlijk vertaald: een munteenheid. Denk aan Euro of Dollar.

Cryptocurrency definitie:
Vertaald naar de hedendaagse toepassing valt cryptocurrency te definiëren alszijnde:

Een ruilmiddel, net zoals geld, maar ontworpen voor het overdragen van digitale informatie via een proces gebaseerd op cryptografie principes.

Het ontstaan van cryptocurrency

De allereerste cryptocurrency kennen we als “Bitcoin”. Bitcoin (BTC of XBT) werd publiek gemaakt in 2009. Tot op de dag van vandaag weet niemand precies wie de bedenker is, wat het hele ontstaan nog zo veel mysterieuzer maakt. Het enige dat we momenteel weten is dat de developer(s) in kwestie door het leven gaan onder het pseudoniem “Satoshi Nakomoto”.

Eind 2008 beweerde Satoshi dat hij een “Peer-to-peer Electronic Cash System” had ontwikkeld.

Begin 2009 werd dit als volgt aangekondigd:

Announcing the first release of Bitcoin, a new electronic cash system that uses a peer-to-peer network to prevent double-spending. It’s completely decentralized with no server or central authority.  Satoshi Nakamoto, 09 January 2009, announcing Bitcoin on SourceForge.

Deze uitvinding en vooral het idee van een volledig gedecentraliseerd netwerk was het begin van de cryptocurrency revolutie.

Fun fact: één van de eerste (maar vooral de allerbekendste) bitcointransactie waarvan weet is, werd uitgevoerd door Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010. Hij postte een topic op het (nog steeds) meest bekende forum voor bitcoin en cryptocurrency, namelijk bitcointalk.org. Het topic luidde als volgt: “Pizza for bitcoins?“. En begon met volgend bericht:

eerste bitcoin transactie

10.000 (tienDUIZEND) bitcoins in ruil voor 2 pizza’s. Omgerekend naar de huidige waarde is dat een slordige 25 miljoen euro. Laten we hopen dat ze hebben gesmaakt.

Wil je meer weten over Bitcoin? Bekijk dan zeker volgende post: Wat is Bitcoin?

Wat is blockchain?

Blockchain is een openbare database met de boekhouding van elke transactie ooit gedaan. Een nieuwe transactie wordt telkens toegevoegd aan de ‘ketting’ van datablokken met transacties. Omdat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt en constant ververst wordt, worden frauduleuze transacties direct door het systeem opgemerkt.

Zonder de blockchain technologie zou er geen sprake zijn van cryptocurrency. Het is daarom niet onbelangrijk om de basis hiervan onder de knie te hebben. Het concept wordt op een eenvoudige manier geïllustreerd in volgend filmpje (1 minuut):

Daarnaast is het belangrijk om weten dat elke cryptocurrency zijn eigen unieke blockchain netwerk heeft, zo is de technologie van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum, op enkele details na, sterk verschillend van elkaar.

Altcoins, Tokens, Cryptocurrency en Crypto Assets.

Om volledig mee te zijn met het jargon is het belangrijk om te weten waar bovengenoemde termen net voor staan. Ze hebben namelijk allemaal een andere betekenis, maar worden toch vaak door elkaar gehaald. Wat is nou net het verschil?

Wat zijn Altcoins?

Altcoins zijn de verzameling van alle alternatieve digitale valuta (cryptocurrencies, crypto assets en tokens) die na Bitcoin zijn gekomen.

Bitcoin, ons allen intussen wel bekend, was de eerste maar allesbehalve de laatste in de cryptocurrency familie. Op moment van schrijven zijn er al meer dan 800 cryptocurrencies en crypto assets (bron: coinmarketcap.com) en dit aantal zal enkel maar stijgen. Al deze cryptocoins, die na Bitcoin zijn gekomen, categoriseren we alszijnde “altcoins“.

Hier alvast een overzicht van de TOP 15 op basis van marktkapitalisatie (8 juli 2017).

top 15 cryptocurrencies juli 2017
top 15 cryptocurrencies – 8 juli 2017

Elk van deze altcoins (vb. Ethereum, Ripple, Litecoin, …) heeft zo zijn eigen toepassing. Of toch de meeste… Er zijn er momenteel namelijk ontzettend veel waar de toepassing nog zoek is. De algemene Twitter-term hiervoor is: ‘shitcoins‘ (helaas betreft dit het grootste deel van alle cryptocurrencies die momenteel beschikbaar zijn).

Wat is een crypto token?

Elke cryptocurrency of crypto asset (definitie hieronder) maakt gebruikt van zijn eigen Token. Een token is in principe een andere naam voor een digitale munt. Zo maakt het Bitcoin netwerk gebruik van de Bitcoin token: BTC of XBT. Ethereum van de Ethereum token: ETH, …

Wat is een crypto asset?

Soms wordt een cryptocurrency wel eens verward met een crypto asset. Geen ramp,  maar het is niet slecht om te weten dat er wel degelijk een verschil is tussen de twee. Bij gebrek aan een explainer filmpje (smh) doe ik mijn best om het zo goed mogelijk te illustreren. Voor het onderscheid te maken neem ik de cryptocurrency Ethereum als voorbeeld:

Zoals eerder aangehaald heeft Ethereum, net als Bitcoin zijn eigen unieke(re) blockchain netwerk en zijn eigen verhandelbare tokens.

Ethereum maakt het echter mogelijk om, met behulp van smart contracts, er voor te zorgen dat anderen hun eigen gedecentraliseerde omgeving (DAO: Decentralized Autonomous Organization) en/of gedecentraliseerde applicaties (dAPPS) kunnen ontwikkelen via het Ethereum blockchain netwerk.

Een decentrale autonome organisatie (DAO) is een organisatie die wordt gerund door middel van gecodeerde regels. Deze regels, gebruikt door de DAO, dienen om financiële transacties en informatie op te slaan. Dit alles loopt via de blockchain.

ethereum tokens cryptocurrency assets

Naast Ethereum zijn er andere cryptocurrencies die de creatie van assets mogelijk maken. Om er zo enkele op te noemen: Waves, NXT, Omni, NEM, Counterparty, …

Op coinmarketcap vind je een volledig overzicht terug van alle crypto assets. Naast elke asset wordt ook het platform weergegeven.

Wat zijn de voordelen van cryptocurrency?

Op transactie niveau

  1. Onomkeerbaar: Nadat een transactie werd geconfirmeerd kan deze niet meer worden herroepen. Door niemand. Eens verzonden, altijd verzonden. Zo is de ontvanger altijd zeker dat hij het de transactie zal ontvangen. Hier zit natuurlijk ook een addertje, want als je in een situatie zit waarin je geld hebt overgemaakt naar een ander adres, bijvoorbeeld dat van een scammer, is er helaas geen veiligheidsnet om dit op te vangen.
  2. Anoniem: Noch transacties, noch accounts zijn te linken aan een naam of een specifieke identiteit. Als je een cryptocurrency, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) wilt verzenden naar een ontvanger, heb je enkel zijn of haar BTC adres nodig, bestaande uit een 30-tal random gegenereerde karakters.
  3. Snel en globaal: Transacties worden bijna onmiddellijk uitgevoerd, wereldwijd. Het maakt niet uit of ik geld overmaak naar een vriend die naast me zit of iemand aan de andere kant van de wereld, de transacties zullen even vlot verlopen.
  4. Veilig: Dankzij de cryptografie principes is het onmogelijk om een transactie te onderscheppen of te voorkomen.
  5. Vrij te gebruiken door iedereen: Je hoeft aan niemand toestemming te vragen om gebruik te maken van cryptocurrency. Je hoeft geen 18 te zijn en je hoeft niet bij te betalen op je 25 om een nieuw adres aan te maken. Iedereen kan gratis aan de slag. Eens je een adres hebt, kan je digitaal geld ontvangen en verzenden.

Op monetair niveau

  1. Gelimiteerd en gecontroleerd: Dit is wellicht één van de belangrijkste verschillen met de valuta zoals wij ze kennen. Er kunnen namelijk een ongelimiteerd aantal euro’s of dollars worden bijgemaakt, met alle gekende gevolgen van dien. Terwijl cryptocoins het beschikbare aantal (supply) van tokens limiteert. Bij Bitcoin zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins beschikbaar zijn. We kunnen stellen dat de waarde van een cryptocurrency dus vooral gebaseerd is op basis van vraag en aanbod.
  2. Geen schulden: Het geld dat op onze bank staat wordt gecreëerd op basis van een schuld. Het kan gezien worden als een systeem van IOU’s. De bank is ons de nummertjes in onze account verschuldigd. Een cryptocurrency daarentegen vertegenwoordigt geen schuld. Ze vertegenwoordigen zichzelf. Jij bezit de coins en niemand kan ze op hetzelfde moment ook bezitten.

Om echt vat te krijgen op de revolutionaire impact van de digitale munten moet je beide eigenschappen in overweging houden. Bitcoin als anoniem, onomkeerbaar en gedecentraliseerd betaalmiddel is een slag in het gezicht van banken en overheden. Zij mogen (of kunnen) niemand beletten crypto te gebruiken. Ze staan machteloos.

Crypto: Finite, appreciating asset.
Fiat (valuta): Infinite, depreciating liability.

De Toekomst van cryptocurrency

De cryptomarkt evolueert aan een razendsnel tempo en kent geen genade. Bijna dagelijks komen er nieuwe cryptocurrencies bij terwijl anderen verdwijnen. Elke cryptomunt komt met een grote belofte die de wereld zal veranderen. Slechts enkelen zullen de eerste maanden  overleven. Om nog maar over ‘pumps & dumps’ en de marktmanipulatie te zwijgen.

Net zoals met bedrijven kan niemand echt voorspellen welke munten zullen overleven. Wel weten we zeker dat blockchain en cryptocurrency zullen blijven bestaan, verder zullen ontwikkelen en de wereld zullen veranderen. We zien het nu in principe al gebeuren. Mensen wereldwijd schaffen Bitcoin of een andere cryptocurrency aan om zichzelf te beschermen tegen de devaluatie van hun nationale valuta. Vooral in Azië maakt crypto een snelle (r)evolutie door. Daarnaast zien meer en meer bedrijven de meerwaarde van smart contracts. De eerste échte toepassingen van blockchain en de virtuele munten in het dagdagelijkse leven blijven groeien.

Er vloeit tevens meer en meer institutioneel geld naar cryptocurrency. Banken en overheden realiseren zich dat deze uitvinding het potentieel heeft om de gecentraliseerde principes zoals wij die kennen weg te drijven. Stap voor stap zal cryptocurrency de wereld veranderen. Het is aan jou de keuze om toe te kijken langs de zijlijn – of je kan deel worden van de toekomst.

 

Meer weten over het investeren in cryptocurrency? Dan raad ik zeker aan om volgend gedetailleerde artikel eens aandachtig door te nemen: “Investeren in Cryptocurrency

Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van dé beste crypto websites op het web.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *