Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Binance Stopt in België: FAQ & Beste Binance Alternatieven

Deel deze pagina

In een recente ontwikkeling heeft de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) Binance, één van de meest prominente spelers in de cryptowereld, bevolen om elke aanbieding van diensten met virtuele munten in België onmiddellijk stop te zetten. Dit vormt een belangrijke wending in de wereld van cryptocurrencies in België en heeft verschillende implicaties voor bestaande Binance-gebruikers. Dit blogbericht werpt licht op de situatie, beantwoordt enkele veelgestelde vragen en belicht enkele van de beste alternatieven voor Binance.

Beste Binance alternatieven:

ExchangeEenvoudig?ScoreWebsite
bitvavo exchangegoed9/10
Bitvavo
crypto kopen bancontact belgie bcmtoday goed6/10BCMtoday

De situatie met Binance in België

Op 23 juni 2023 heeft de FSMA Binance bevolen om alle aanbiedingen en verrichtingen van diensten in België met betrekking tot het wisselen van virtuele valuta en fiduciaire valuta en het aanbieden van bewaarportemonnees onmiddellijk stop te zetten. De FSMA stelt dat Binance deze diensten in België aanbiedt vanuit landen die geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte, wat een schending is van de Belgische wetten.

Binance betwist niet dat ze dergelijke diensten in België aanbiedt. Volgens hun algemene voorwaarden worden deze diensten aangeboden door Binance Operators, die niet nader worden geïdentificeerd in de contractvoorwaarden. Van deze 27 vennootschappen, die een rol spelen bij de operationele en/of technische aspecten van de dienstverlening, zijn er 19 buiten de Europese Economische Ruimte gevestigd.

Ondanks verschillende verzoeken om informatie heeft Binance niet kunnen aantonen dat de juridische entiteiten die de specifieke diensten verrichten in België, wel degelijk in de Europese Economische Ruimte zijn gevestigd. Hierdoor heeft de FSMA geconcludeerd dat Binance de wet overtreedt.

Naast het bevel om de activiteiten in België stop te zetten, eist de FSMA van Binance dat ze de cryptografische sleutels en/of alle virtuele valuta die ze voor Belgische klanten aanhouden, teruggeven of overdragen aan entiteiten die onder het recht van een andere EER-lidstaat ressorteren.

Binance stopt? Wat nu?

Wat gebeurt er met mijn cryptocurrencies die ik op Binance heb?

De FSMA heeft Binance bevolen om onmiddellijke maatregelen te nemen om de Belgische klanten alle cryptografische sleutels en/of alle virtuele valuta die ze voor hun rekening aanhouden, terug te bezorgen of om deze over te dragen aan entiteiten die onder het recht van een andere EER-lidstaat ressorteren.

Kan ik nog steeds handelen op Binance?

Binance is bevolen om alle activiteiten in België stop te zetten. Dit betekent dat handel op Binance niet langer is toegestaan voor Belgische inwoners. Althans, op moment van schrijven is dit nog wel gewoon mogelijk. Er is tevens nog geen officiële update gekomen langs de kant van Binance. Momenteel is het dus aangeraden al je fondsen van het platform te halen, nu het nog kan.

Ik woon in België, maar ik gebruik een VPN om toegang te krijgen tot Binance. Is dat nog steeds mogelijk?

Voorlopig kan je in principe nog gewoon inloggen via een Belgisch IP-adres. Van zodra Binance toch besluit om resoluut weigert Belgische inwoners te laten inloggen, en je hebt nog fondsen, dan kan je opteren voor een VPN. Helaas vermoed ik wel dat deze restricties op account niveau zullen doorgevoerd worden (waar je wellicht de KYC hebt doorlopen en ze dus weten dat je Belg bent).

Beste Binance alternatieven voor België

Hier alvast een lijst met alternatieven voor Binance:

ExchangeEenvoudig?ScoreWebsite
bitvavo exchangegoed9/10
Bitvavo
crypto kopen bancontact belgie bcmtoday goed6/10BCMtoday

Uit deze lijst, gaan onze voorkeur naar BitVavo. Het is een Nederlands platform met een groot aanbod handelsparen en cryptocurrencies. De transactiekosten op Bitvavo zijn ook best laag (iets hoger vergeleken met Binance, maar toch zeer competitief)

Meld je aan via deze link op BitVavo en geniet van 0 transactiekosten voor de eerste €10000 die je verhandelt.

Hier vind je ook een lijst van andere alternatieven voor crypto exchanges in België (waar je tevens met Bancontact kan betalen).