Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Waarom stijgt bitcoin zo hard?

bitcoin prijsstijging vraag en aanbod

Deel deze pagina

Bitcoin redenen van recente prijsstijging

Je hebt het vast wel meegekregen: de markten doen het goed momenteel. En voornamelijk de prijs van Bitcoin gaat weer hard. All-time highs werden verbroken, voor zowel Bitcoin als de totale omvang (market cap) van de gehele cryptomarkt. Waarom gebeurt dit en wat zit er allemaal achter deze recente Bitcoin prijsstijging?

1. Bitcoin prijsstijging door politieke redenen

bitcoin prijs stijgt hard door trump
Afbeelding via Ideogram

Laten we beginnen met misschien wel het meest voor de hand liggende: de presidentsverkiezingen in Amerika. Zoals je misschien wel hebt opgevangen is Trump herverkozen als president. Deze keer heeft hij zich uitgesproken als groot voorstander van Bitcoin. Hij wil van de VS één van de voorlopers maken in de wereld van cryptocurrencies, en dat klinkt vele investeerders als muziek in de oren. Door deze pro-Bitcoin houding van Trump voelen veel beleggers zich gesterkt om in te stappen. Dit vertrouwen van zowel kleine als grote spelers drijft de prijs de laatste weken stevig naar boven.

2. Bitcoin stijgt door meer institutionele adoptie

Institutionele beleggers spelen een steeds grotere rol in de stijgende vraag naar Bitcoin, waarbij enkele grote namen en investeringsfondsen verder blijven bouwen op hun posities. Voorbeelden van grote institutionele spelers zijn bedrijven zoals BlackRock, Fidelity, Vanguard en ARK Invest, die via Bitcoin ETF’s (Exchange-Traded Funds) en andere investeringsproducten Bitcoin toegankelijk maken voor hun klanten. Het is geen geheim dat deze organisaties enorme hoeveelheden kapitaal beheren. Recentelijk werd er samen meer dan 7,2 miljard dollar geïnvesteerd in Bitcoin ETF’s.

waarom stijgt bitcoin hard adoptie
Afbeelding gegenereerd met DALL-E

Waarom is dit zo belangrijk? Het feit dat dergelijke gevestigde financiële instellingen Bitcoin opnemen in hun portefeuilles is een belangrijk signaal voor de markt: vertrouwen. Het geeft aan dat Bitcoin op dit moment niet langer meer als een risicovolle belegging wordt gezien, maar als een waardevolle toevoeging die past binnen een gediversifieerde beleggingsstrategie. Dit vertrouwen van institutionele beleggers versterkt de geloofwaardigheid van Bitcoin en trekt ook kleinere beleggers aan, wat de prijs verder opdrijft.

3. Bitcoin prijsstijging, een spel van vraag en aanbod

Bitcoin werkt fundamenteel anders dan traditionele valuta’s en investeringen, dat weten we ondertussen. Er zal nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin in circulatie zijn. Deze eigenschap maakt het een bijzonder alternatief vergeleken met de traditionele valuta’s (euro, dollar, ..) die banken kunnen bijdrukken.

Daarnaast: de bitcoin halving. Iedere 4 jaar wordt het aantal nieuwe bitcoin dat in omloop komt gehalveerd. Dit proces duurt tot het volledige aanbod van bitcoin (die 21 miljoen dus) in omloop zijn. De meest recente halving vond plaats in mei 2024.

bitcoin prijsstijging vraag en aanbod
Afbeelding gegenereerd met DALL-E

Waarom is dit zo’n belangrijke factor voor de prijs? Stel je voor: de vraag naar Bitcoin groeit, bijvoorbeeld door toenemende interesse van zowel particulieren als grote investeerders, terwijl het aanbod strak gereguleerd blijft en zelfs afneemt door de halving. Schaarste, gecombineerd met een groeiende vraag, leidt in een vrije markt bijna altijd tot prijsstijgingen. De Bitcoin-halving versterkt dit effect door de instroom van nieuwe munten te verminderen, waardoor de bestaande voorraad aan waarde wint.

Dit proces draagt bij aan Bitcoin’s status als een digitaal ‘hard asset’ en maakt het voor velen vergelijkbaar met goud. Hierdoor wordt Bitcoin niet alleen gezien als een investeringsmiddel, maar ook als een manier om hun geld te beschermen, vooral in tijden van economische onzekerheid. De toenemende schaarste en de groeiende vraag kunnen zelfs leiden tot nieuwe all-time-highs in de prijs, doordat steeds meer investeerders de beperkte beschikbaarheid als een strategisch voordeel zien. Kortom, deze cyclus van schaarste en halvings versterkt de aantrekkingskracht van Bitcoin als een tot op heden zeer inflatiebestendige investering.

4. Bitcoin gaat hard door FOMO en momentum

De cryptomarkt heeft altijd al een hoge mate van speculatie gehad, en dat is nu niet anders. Onlangs vond er een zogenaamde ‘short squeeze’ plaats in de Bitcoin-markt.
Wat is een short squeeze? Stel je voor dat er handelaren zijn die vermoeden dat de prijs gaat dalen (short gaan)… Maar als de prijs dan ineens toch omhoogschiet, worden deze short-posities gedwongen te sluiten. Dit betekent dat ze zelf Bitcoin moeten kopen om hun posities af te dekken, en die extra aankopen zorgen weer voor een verdere stijging van de prijs.

bitcoin prijsstijging fomo
Afbeelding gegenereerd met DALL-E

Ook niet onbelangrijk: FOMO. FOMO staat voor ‘Fear of Missing Out’ en betekent eigenlijk gewoon ‘de angst om de boot te missen’. Beleggers zien dat Bitcoin stijgt en willen ook een graantje meepikken voordat het te laat is. Hierdoor gaan meer mensen kopen, wat weer bijdraagt aan de prijsstijging. Kortom, het momentum van de marktpsychologie reflecteert zich verder in een stijgend prijs.

5. Macro-economische Factoren: Bitcoin als bescherming tegen inflatie

Dan is er nog de bredere economische situatie. We zitten wereldwijd in een periode van hoge inflatie en veranderende rentevoeten. Veel mensen zoeken daarom naar manieren om hun geld te beschermen tegen waardeverlies. Bitcoin wordt steeds meer gezien als een ‘safe haven’ of een veilige(re) manier om de waarde van je geld vast te houden. Doordat Bitcoin onafhankelijk is van banken en regeringen, biedt het mensen de kans om hun vermogen te beschermen in tijden van economische onzekerheid.

Bitcoin bescherming tegen inflatie
Afbeelding gegenereerd met DALL-E

In een tijd waarin we aan koopkracht verliezen, ziet men Bitcoin steeds vaker als een waardig alternatief. Veel beleggers beschouwen het nu als een ‘hedge tegen inflatie‘. En meer vraag naar Bitcoin leidt, zoals je nu weet, weer tot een hogere prijs.

Hoe kan ik zelf aan de slag met Bitcoin? Beginnen met je eerste investering

Het doel van deze blog is niet om je te vertellen wat je met je geld moet doen, maar wel om je wegwijs te maken in de wereld van crypto. Onthoud altijd dat investeren in Bitcoin risico’s met zich meebrengt, en dat je alleen moet investeren wat je bereid bent te verliezen. Daarvan uitgaande, besluit je toch een aankoop te willen doen, dan is Bitvavo een handige en populaire optie om je eerste stappen te zetten in de cryptowereld.

Het is de exchange die we ook aan onze familie en vrienden aanraden. Snel, gebruiksvriendelijk, zeer lage transactiekosten en ideaal voor zowel beginners als gevorderde traders.

bitcoin exchange bitvavo logo

Goed om weten: Het voordeel van Bitvavo is ook dat je voor de eerste 10000 euro die je verhandelt géén transactiekosten dient te betalen. Om te genieten van deze voordelen, dien je je aan te melden via onze Bitvavo partnerlink.

Voor meer hulp hebben we ook een video die stap voor stap laat zien hoe je Bitcoin kunt kopen op Bitvavo. Dit kan handig zijn als je het proces visueel wilt door

Samenvattend: Waarom stijgt Bitcoin en wat kunnen we verwachten?

De recente Bitcoin prijsstijging is het resultaat van meerdere factoren die samenkomen: politieke steun, institutionele adoptie, schaarste door halving, speculatie in de markt en economische onzekerheden. Al deze elementen versterken elkaar en zorgen voor een verklaring achter de huidige bullmarkt. Hoewel er geen garantie is dat de prijs alleen maar blijft stijgen, geeft dit wel een duidelijk beeld van waarom veel analisten geloven dat deze trend nog even kan aanhouden.

Bronnen:

5/5 - (1 vote)