Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Hardware Wallet

Snel navigeren:

Hardware Wallet

Dé veiligste manier om bitcoin en crypto te bewaren!

Hardware Wallets zijn een must-have voor iedere bitcoin en cryptocurrency investeerder die belang hecht aan de veiligheid van zijn virtuele munten.

Tot op heden zijn er geen incidenten waarbij bitcoin of andere crypto werden gestolen via een hardware wallet. In tegenstelling tot het aantal incidenten (hacks, scams, …) bij andere type wallets, is zo’n hardware apparaatje eigenlijk een no-brainer om aan te schaffen.

Maar wat maakt zo’n hardware wallet, vergeleken met andere type wallets, dé veiligste optie?

Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten. We bespreken ook de verschillende type hardware wallets die momenteel op de markt zijn. Zo kan je voor jezelf bepalen wat de beste optie is voor jou situatie!

hardware wallets

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een klein apparaatje, meestal in de vorm van een USB-stick, dat speciaal werd ontworpen om cryptocurrencies (waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple en tal van andere crypto’s) veilig op te slaan. Naast de opslag van je cryptomunten, is het uiteraard ook mogelijk om op een veilige manier crypto te versturen en te ontvangen.

Een hardware wallet is een vorm van ‘Cold Storage’ (ook wel ‘Cold Wallet’). Dit betekent dat alles in een offline omgeving gebeurt en dat er dus geen internet verbinding nodig is om je cryptocurrencies te beheren.

Wanneer alles in een offline omgeving gebeurt, ben je niet kwetsbaar aan hacks, virussen of andere kwetsbaarheden die zich, zonder dat je het misschien beseft, mogelijks op je computer bevinden.

Dit in combinatie met een aantal extra beveiligheidsmaatregelen, maakt een Hardware Wallet dé veiligste optie om je crypto te bewaren.

Voordelen van Hardware Wallets

Nadelen van Hardware Wallets

Wat zijn de beste hardware wallets?

Het aanbod van cryptocurrency hardware wallets is best groot.  Prijzen zijn ook heel uiteenlopend. Zo heb je voor een kleine €60 euro al een basismodelletje.  Wil je echter enkele extra features, zoals vb. een touchscreen display, of meer opslag, dan betaal je daar uiteraard ook wat meer voor.

Om te bepalen welke hardware wallet het beste is voor jou situatie, vergelijken we hier enkele van de populairste modellen.

Ledger Nano S

Ledger Nano S Hardware Wallet

De Ledger Nano S is één van de eerste hardware wallets op de markt. Tot op heden blijft dit het populairste hardware wallet basismodelletje. De Nano S ondersteunt een groot aantal cryptocurrencies (100+), is eenvoudig te gebruiken en heeft tal van extra veiligheidsfeatures. 

Trezor One

De Trezor One is een ideaal en betrouwbaar instapmodel, dat tal van cryptocurrencies ondersteunt (1000+ verschillende tokens!). Het apparaatje is relatief eenvoudig in gebruik, heeft tal van beveiligingsopties en is zeker een betrouwbare en populaire keuze op de crypto hardware markt.

Ledger Nano X

Ledger Nano X Hardware Wallet

De Ledger Nano X is het laatste nieuwe model van Ledger. Vergeleken met zijn voorganger, de Ledger Nano S, heeft deze versie een groter display, enkele nieuwe features waarmee je eenvoudig on-the-go cryptocurrency transacties kan verrichten, alsook een groter geheugen. Dit maakt dat je tot wel 100 verschillende cryptocurrencies applicaties op het apparaatje kan beheren, zonder steeds te moeten wisselen tussen verschillende apps zoals dit bij de Nano S wel moet. 

Trezor T

Trezor T Hardware Wallet

Na het succes van de Trezor One, heeft Trezor besloten een nieuwer en beter model op de markt te brengen: de Trezor T. Dit apparaatje is volledig touchscreen, ondersteunt iets meer cryptocurrencies en heeft een speciale MicroSD slot.

Ledger Blue

Ledger Blue Cryptocurrency hardware wallet

De Ledger Blue is een high-end editie die in zeer gelimiteerde oplage werd uitgebracht. Een grote touchscreen maakt het eenvoudig om je cryptocurrencies te beheren vanop het apparaatje zelf. Dit maakt het apparaat iets gebruiksvriendelijker vergeleken met andere, maar daarom niet per se veiliger vergeleken met andere hardware wallets in dit listje.

Wat maakt een Hardware wallet zo veilig?

Hardware wallets houden uw privésleutels volledig onzichtbaar in een veilige offline omgeving

Zelfs wanneer je je hardware wallet zou aansluiten op een computer die werd geïnfecteerd met malware, is er geen manier dat deze malware aan je privésleutels kan geraken. Door het feit dat deze sleutels offline worden gegenereerd en je altijd een extra offline handeling dient te doen (zoals bijvoorbeeld het ingeven van een PIN-code, een extra wachtwoord, etc…) hebben ook hackers geen kans om ook maar iets van je crypto stash te kunnen bemachtigen.

Zelfs wanneer je je hardware wallet zou verliezen heb je niets te vrezen. Bij de initiële set-up van je apparaatje maak je namelijk een extra ‘seed-wachtwoord’ aan. Met behulp van dit seed-wachtwoord krijg je zonder problemen een back-up maken op een ander hardware apparaatje om zo opnieuw toegang te krijgen tot je crypto. (Het is natuurlijk wel vanzelfsprekend dat je dit ‘seed-wachtwoord’ op een veilige offline plek bewaard).

Facebook
Twitter
LinkedIn