Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Cryptocurrency Wallets

Snel navigeren:

Bitcoin & cryptocurrency wallets

Wanneer je een bitcoin of cryptocurrency aankoop doet, dan is de eerstvolgende logische stap om jouw virtuele munten veilig op te slaan.

Het veilig opslaan van je cryptocurrency doe je best via een cryptocurrency wallet (portefeuille) waar alleen jij toegang tot hebt… Zo vermijd je slachtoffer te worden van exchange hacks of andere type scams die je heel wat hoofdpijn (en vooral geld) kunnen kosten.

Maar welke cryptocurrency wallet kies je nu best?

In deze bitcoin en cryptocurrency wallet gids bespreken we alle opties die er zijn, geven we meer info bij elk type wallet en besluiten we uiteindelijk welke wallet je best kiest in welke situatie. 

beste bitcoin wallets

Verschillende soorten crypto wallets

Het doel van elke wallet is hetzelfde… Namelijk ervoor zorgen dat je je cryptocurrency op een veilige manier kan verzenden, ontvangen en vooral ook bewaren.

Het aanbod van wallets is echter enorm… en elk type wallet heeft wel zijn voor en zijn nadelen.

We lijsten hier alvast even de belangrijkste categorieën wallets op en bespreken kort de voor- en nadelen, in welke situatie je ze het best gebruikt, etc.

Op elk type wallet kan je tevens doorklikken voor nog meer informatie, alsook voor een overzicht van de populairste (maar belangrijker: de veiligste) voor dat specifieke type.

Hardware wallets

Een cryptocurrency hardware wallet is onmisbaar voor iedere crypto investeerder.

Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een apparaatje dat specifiek gebruikt wordt voor het bewaren van cryptocurrency. Met tal van extra beveilingsopties.

Hardware wallets zijn dé veiligste optie voor het bewaren van je cryptocurrency.

Voordelen van hardware wallets

Nadelen van hardware wallets

Hardware wallet F.A.Q.

Een hardware wallet is ideaal om cryptocurrency op te bewaren die je een tijdje niet van plan bent te gebruiken. Het is ongetwijfeld dé veiligste optie vergeleken met andere type wallets. Als je natuurlijk slechts €50 euro in crypto bezit, dan kan het argument gemaakt worden dat het niet slim is om datzelfde bedrag te spenderen in een wallet. Dan kies je best één van de andere opties uit dit rijtje.

Is je hardware wallet in de wasmachine beland? Of ben je het gewoonweg kwijtgespeeld? Geen stress! Je fondsen zijn veilig! Bij het aanmaken van je hardware wallet moet je namelijk een ‘seed’ wachtwoord instellen. Dit zijn een 20-tal woorden die je kunt gebruiken om zo terug toegang te krijgen tot je fondsen, via eender welke hardware wallet. Het nadeel is uiteraard dat je een nieuw apparaatje zal moeten aanschaffen…

Ben je je seed wachtwoord kwijtgespeeld EN ook je hardware wallet? Dan is er helaas niet veel dat je nog kan doen…

Paper wallets

Een paper wallet is letterlijk wat je denkt dat het is. Een stukje papier waarop je je publieke sleutel (public key) alsook je privésleutel (private key) kan bewaren.

Voor de meeste cryptocurrencies kan je zonder problemen een papieren wallet aanmaken.

Weet wel dat als je het desbetreffende papiertje met je private keys verliest, of wanneer het in de verkeerde handen komt, er geen manier bestaat om je fondsen terug te toveren. Kwijt is kwijt. Zorg dus zeker voor een aantal kopietjes die je op verschillende plaatsen bewaard. 

Voordelen van paper wallets

Nadelen van paper wallets

Papieren Wallet F.A.Q.

Vertrouw je jezelf volledig, weet je de veiligste plekk(en) om je paper wallets te bewaren en ben je zeker dat niemand, alleen jijzelf, ze ooit zal kunnen terugvinden? Dan is een papieren wallet zeker een goed en vooral goedkoop alternatief om je virtuele munten te bewaren.

  • Gebruik geen printer die verbonden is met een openbaar netwerk om je wallet af te drukken. Doe het alleen via een printer die is aangesloten op een netwerk waar jij toegang tot hebt. Of liefst nog via zo’n ouderwetse printer, die je rechtstreeks aansluit op je computer.
  • Zorg voor meerdere kopieën op verschillende plaatsen.
  • Plastificieer je wallet.

Desktop wallets

Een desktop wallet is een software applicatie die je kan gebruiken voor de meeste operating systems zoals Windows, Mac en Linux.

De meeste cryptocurrencies hebben hun eigen desktop wallet, maar er zijn er ook een aantal waarop je meer dan één cryptocurrency kan bewaren.

Een desktop wallet kan een vorm van cold storage zijn. Zo kan je de software downloaden via internet en vervolgens installeren op een computer die niet verbonden is met een netwerk. Dit gebeurt echter niet vaak en mensen zullen eerder kiezen voor een hardware wallet in plaats van een computer specifiek te gaan gebruiken om cryptocurrency op te slaan (for obvious reasons). 

Gezien een computer meestal wel verbonden is met het internet, zijn dergelijke desktop wallets niet meteen de veiligste optie. Tenzij je natuurlijk met zekerheid weet dat de computer of laptop in kwestie volledig virusvrij is en ook beschikt over een goede antivirus.

Voordelen van desktop wallets

Nadelen van desktop wallets

Desktop Wallet F.A.Q.

Heb je een extra computer ter beschikking en weet je dat deze volledig virusvrij is?  Dan is een desktop wallet zeker een veilig alternatief. Zorg echter wel voor de nodige back-ups. 

Neen… Een hardware wallet is een veel goedkoper (en tevens veiliger) alternatief vergeleken met een desktop wallet…

Mobiele wallets

Een mobiele wallet is niet meer dan een app op je smartphone waaruit je op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier transacties kan verrichten. 

Mobile wallets zijn erg populair en het aanbod is enorm! (Zoek maar eens in de Google Play Store of de Apple App Store naar “crypto wallet”… je zal versteld staan.)

Het is echter zo dat een mobiele wallet niet altijd even veilig is dan de meeste mensen denken. Ze zijn namelijk altijd verbonden met het internet… 

Dit maakt mobiele wallets één van de minst veilige opties uit dit lijstje en wordt daarom enkel aangeraden voor kleine bedragen die je gebruikt voor dagdagelijkste transacties.

Voordelen van mobiele wallets

Nadelen van mobiele wallets

Mobile wallet F.A.Q.

Ben je iemand die regelmatig transacties verricht met cryptocurrency? Dan kan een mobile wallet zeer handig zijn. Beperk de fondsen op je mobiele wallet echter tot het broodnodige en zorg dat je de rest van je fondsen op een veilige manier bewaard via vb. een hardware wallet.

Jazeker! Er zijn bepaalde apps van populaire cryptocurrency exchanges die het mogelijk maken om, naast gewone transacties te verrichten, ook on-the-go te traden. 

Web wallets

Web wallets (of online wallets) zijn hot wallets. Dit wil zeggen dat ze, net zoals een mobiele wallet, altijd verbonden moeten zijn met het internet wil je ze gebruiken. Dit maakt ze de MINST veilige optie in dit lijstje.

Je privésleutels worden namelijk online bewaard en zijn daarom extra gevoelig aan hacks of DDOS attacks.

Een web wallet bestaat in principe in 2 vormen. Enerzijds heb je ‘hosted wallets’ en anderzijds ‘non-hosted wallets’. 

Voordelen van Web Wallets

Nadelen van Web Wallets

Web Wallet F.A.Q.

Eigenlijk nooit. Toch zijn er situaties waar je bijna niet anders kan… Ben je iemand die bijvoorbeeld actief trade (vb. day trading), dan heb je niet veel andere keuze dan je cryptocurrency op een exchange en dus een web wallet te bewaren. Heb je net cryptocurrency aangekocht? Dan is de kans groot dat dat via een online exchange is gebeurt en dat je cryptocurrency in de web wallet van de desbetreffende exchange staan. Plan je ze niet meteen te gebruiken, stuur ze dan zo snel mogelijk naar een veiligere wallet waar je WEL in het beheer bent van je private keys.

Hier vind je alvast een overzicht van populaire exchanges die tal van extra veiligheidsopties hebben. Meestal beschikken zij ook over de nodige verzekeringen voor moest het platform toch worden gehacked.

Gebruik uiteraard slechts het deel van je cryptocurrency dat je actief gebruikt om te traden via een web wallet. De meeste traders sturen op het eind van de dag hun fondsen naar een wallet die ze zelf beheren. Zorg ook steeds voor de nodige veiligheidsopties die bepaalde exchanges ter beschikking stellen. Hier alvast enkele tips.

Een hosted wallet is een wallet die beheerd wordt door een exchange. Meestal heb je bij hosted wallets geen toegang tot je privésleutels. Een non-hosted wallet zijn web wallets die je wel in het beheer stellen van je privésleutel. Dit is dus al iets veiliger, maar nog steeds geen aangeraden optie.

Facebook
Twitter
LinkedIn