Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wat is het verschil tussen PoW en PoS?

proof of work vs proof of stake

Deel deze pagina

PoW (Proof of Work) en PoS (Proof of Stake): als je een bepaalde cryptocurrency onder de loep neemt, zul je één van deze termen ongetwijfeld al eens zijn tegengekomen. Maar wat is het verschil nu juist?

Het is niet onbelangrijk om te weten dat:

  • Elke cryptocurrency zijn eigen blockchain heeft. In deze blockchain worden alle transacties bewaard die ooit werden uitgevoerd.
  • Een PoW of PoS algoritme zijn verschillende methodes om o.a. transacties in het netwerk te verifiëren

proof of work proof of stake

Wat is Proof of Work (PoW)?

PoW is een vorm van mining, waarbij de rekenkracht van een computer wordt gebruikt ten dienste van de blockchain. De computer lost als het ware mathematische puzzels op en moet intensief werk (de W in PoW) leveren om transacties te controleren en nieuwe blokken te creëren. Deze inspanningen worden beloond in cryptocurrency.

Het nadeel van deze methode is dat het vaak een aanzienlijke set-up kost vereist om aan de slag te gaan. Om te beginnen heb je een sterke grafische kaart en processor nodig om de mathematische problemen op te lossen. Daarnaast is deze methode allesbehalve energiezuinig. Vaak worden cryptocurrencies gemined in de hoop dat de beloningen hiervan op termijn zullen stijgen in prijs.

De bekendste onder de PoW familie is Bitcoin. Bitcoin miners worden betaald in kleine stukjes Bitcoin in ruil voor de rekenkracht van hun computer.
Ook Ethereum maakt gebruik van het PoW algoritme.

Wat is Proof of Stake (PoS)?

PoS is in principe een vorm van virtuele mining. Des te groter het aantal (stake) van een bepaalde cryptocurrency iemand bezit, des te meer transacties er kunnen worden gevalideerd en des te groter de reward voor de persoon in kwestie. Met andere woorden: Des te meer je bezit, des te meer je zult worden beloond.

Het voordeel van PoS is dat het veel energiezuiniger & goedkoper is dan PoW, aangezien er geen ettelijke berekeningen moeten worden uitgevoerd om een block aan te maken.

Bekijk ook zeker onze pagina met Cryptocurrency Resources, voor een volledig overzicht van dé beste crypto websites op het web.