Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

bitcoin voordelen

Deel deze pagina

wat is bitcoinBitcoin (afkorting: BTC of XBT) is een cryptocurrency, of een virtuele munt. Een soort valuta zoals wij dit kennen (euro, dollar), maar dan volledig digitaal.

Bitcoins worden niet ‘gedrukt’ zoals dit met dollars of euro’s gebeurt. De virtuele munt wordt ontwikkeld door verschillende partijen wereldwijd (individuele mensen of zelfs hele bedrijven), door middel van computers die wiskundige problemen oplossen. Dit proces noemen we het ‘minen’ van Bitcoin (of “Bitcoin Mining”).

 

Wat is het verschil tussen Bitcoin en normale valuta's?

Bitcoin kan worden gebruikt om diensten of producten via het internet te kopen. Dit is natuurlijk ook mogelijk met normale valuta, maar toch is er een groot verschil. Het BTC-netwerk is namelijk volledig gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er geen centrale partij de munt beheert of controleert. Noch door een bank, noch door een overheid.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

BTC heeft enkele belangrijke eigenschappen in vergelijking met valuta's zoals euro's of dollars.

1) Bitcoin is gedecentraliseerd

Zoals eerder aangetoond wordt de virtuele munt niet gecontroleerd door één specifieke centrale partij. Elke computer die bitcoin 'mijnt' en transacties verwerkt maakt deel uit van het 'Bitcoin-netwerk'. Het grote voordeel is dat er in theorie geen overheid zich kan bemoeien met het monetair beleid zoals dit gebeurt met normale valuta's. Zij hebben tevens ook niet de macht om beslag te nemen op je Bitcoins.

2) Duurzaam en veilig

Het is enorm moeilijk om schade te brengen aan het Bitcoin netwerk, zij het door een cyberaanval of een aanval op een bepaald netwerk. Zelfs al moest er een groot deel van het netwerk offline gaan, wordt dit gewoon opgevangen door de verschillende netwerken die nog wel online zijn en kan ons geld gewoon blijven stromen.

3) Eenvoudig

Bij een bank moet je heel wat doen om een account te openen. In het geval van Bitcoin kun je al een adres of portefeuille aanmaken in enkele seconden tijd. Hoewel er nog steeds ruimte is voor verbetering neemt het in ieder geval heel wat van de administratieve rompslomp weg.

4) Anoniem

Gebruikers kunnen beschikken over meerdere Bitcoin adressen, die niet worden gelinkt aan namen, adressen of andere persoonlijke informatie. Er is wel één addertje:

5) Volledig transparant

Bitcoin verzameld de details van elke transactie die ooit is gebeurt. Dit wordt allemaal opgeslagen in een 'ledger' (letterlijk vertaald: grootboek), beter bekend als blockchain. Blockchain heeft geen geheimen... Als je één van je Bitcoin adressen openbaar hebt gemaakt, kan iedereen in principe zien over hoeveel Bitcoins je beschikt. Verschillende mensen maken dan ook gebruik van een verschillend aantal adressen om hun activiteiten geheim(er) te houden op het Bitcoin netwerk.

6) Beperkte transactiekosten

Een bank kan vaak heel wat transactiekosten aanrekenen als je geld van de ene kant van de wereld naar de andere wilt sturen. Bij Bitcoin is dit één kleine vaste fee die je betaald (mining fee) voor eender welk bedrag.

7) Bitcoin is (relatief) snel

In theorie kan je geld binnen enkele minuten van het ene adres naar het andere sturen, ongeacht waar in de wereld. De praktijk heeft echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Soms kan het wat langer duren (een halfuur of een uur) vooraleer een transactie volledig geverifieerd is. In vergelijking met een bank is dit natuurlijk nog steeds enorm snel.

Hoe is Bitcoin ontstaan?

satoshi nakomoto bitcoinEen developer (of developers) onder het pseudoniem "Satoshi Nakamoto" lanceerde in 2008 een white paper met de naam "Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System". Tot op heden weet echter niemand wie de developer in kwestie nu precies is. Lees hier meer over de geschiedenis van Bitcoin   We kunnen dus stellen dat Bitcoin een bijzondere innovatie is die niet snel zal verdwijnen. Als je denkt om te investeren in de munt raad ik je aan om volgende post zeker eens te bekijken: "Investeren in Cryptocurrency"