Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Paper Wallet

Snel navigeren:

Paper Wallet

Een gratis manier om je cryptocurrency te bewaren

Een Paper Wallet is, net zoals een Hardware Wallet, een andere manier van ‘Cold Storage’. 

Dit wil zeggen dat het een manier is om je bitcoin of cryptocurrency privésleutels op een veilige manier offline te bewaren.

Het is letterlijk wat je denkt dat het is… Namelijk een stukje papier dat je kan afprinten met daarop je publieke sleutel en privésleutel.

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je dit op een veilige plek bewaard, want als iemand toegang heeft tot je privésleutel heeft hij / zij in principe ook meteen toegang tot je fondsen.

paper wallet bitcoin voorbeeld

Wat is een paper wallet?

Uit alle verschillende soorten wallets is een paper wallet de tweede veiligste optie (na de hardware wallet) om je bitcoin of cryptocurrency te bewaren. Of het daarom ook aangeraden wordt is een andere kwestie. Je moet namelijk toch een aantal voorzorgsmaatregelen nemen bij het aanmaken van desbetreffende wallet. Want ondanks het een manier van cold storage is, dien je wel verbinding te maken met een online omgeving vooraleer je je adres kan genereren…

Een paper wallet bestaat steeds uit een Public key (het adres dat je nodig hebt om je balans na te kijken of om fondsen te ontvangen) en een Private Key (je privésleutel die toegang geeft tot je fondsen).

De public key is, zoals de naam al doet vermoeden een publiek adres. Er is geen manier om je privésleutel te bemachtigen op basis van deze public key alleen. Wel is het ontzettend belangrijk dat je die privésleutel zo goed en zo veilig mogelijk bewaard.

paper wallet icon

Voordelen van Paper Wallets

Nadelen van Paper Wallets

Paper Wallet Veiligheidsmaatregelen

Het aanmaken van een paper wallet is enorm eenvoudig. Maar vooraleer je van start gaat, zijn er toch enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen.

 1. Zorg dat je computer volledig virus en spyware vrij is. 
 2. Zorg dat er niemand over je schouder kan meekijken.
 3. Best zet je je internet uit van zodra je je paper wallet genereert.
 4. Zorg dat de printer die je gebruikt NIET verbonden is met een publiek of openbaar netwerk. Alles wat via een netwerk-verbonden printer gaat is in principe zichtbaar voor iedereen die datzelfde netwerk gebruikt.
 5.  Lamineer / Plastificieer je paper wallet. Zo vermijd je waterschade of andere vormen van schade
 6. Zorg voor meerdere back-ups die je op verschillende plaatsen bewaard!
paper wallet veiligheid

Paper Wallet Aanmaken

Ben je alleen en heb je de nodige voorzorgsmaatregelen genomen? Top! Nu ben je klaar om je Paper Wallet aan te maken.

Een paper wallet kan je aanmaken voor een aantal verschillende cryptocurrency. We bespreken voor dit voorbeeld bitcoin, maar het proces is gelijkaardig voor andere cryptocurrency.

 1. Navigeer naar Bitaddress.org 
 2. Beweeg vervolgens je muis over het scherm, totdat het statusbalkje 100% bereikt
 3. Je ziet nu je public key en private key. 
 4. Klik bovenaan op Paper Wallet
 5. Vervolgens kan je je paper wallet printen. (Maak desnoods gebruik van de BIP38 encryptie en geef een passphrase in. Dit is een extra veiligheidsmaatregel.)
Tip: Een website waar je een paper wallet kan aanmaken voor andere cryptocurrency (zoals bijvoorbeeld Dash, Dogecoin, Digibyte en tal van andere) is WalletGenerator.net

Conclusie: Er zijn betere alternatieven

Een paper wallet op zich is ontzettend veilig… Het is alleen het proces om deze wallet aan te maken dat enkele veiligheidsrisico’s met zich meedraagt.

Een paper wallet is ideaal voor wanneer je kleinere bedragen wilt beheren. Wanneer dit bedrag echter groter wordt en je een aantal verschillende cryptocurrencies aan je portfolio toevoegt, kan het zeker toch lonen om te investeren in een hardware wallet.

Facebook
Twitter
LinkedIn